Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije over vergelijken: ‘In je feed is er altijd wel iemand die mooier is’

Marije over vergelijken: ‘In je feed is er altijd wel iemand die mooier is’

Marije over vergelijken: ‘In je feed is er altijd wel iemand die mooier is’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (38), die met Franklin (38), zoon Kyano (12) en dochter Liv (9) in Purmerend woont. 

#StaVoorWieJeBent

“Wat zijn we trots dat de 1000ste Flair vandaag op de deurmat valt bij al onze abonnees. Al decennialang is Flair die vriendin voor jonge vrouwen in Nederland. Herkenbaar, openhartig en dé plek waar vrouwen zich bloot durven te geven. Hier lees je verhalen van álle vrouwen. Verhalen met een lach, een traan, soms om je over te verbazen, maar altijd dichtbij. Bij Flair hoef je niet uit te blinken om gezien te worden. Je kunt gewoon jezelf zijn. Daar staan we voor en daar blijven we voor staan, maar ik moet constateren dat dit in de maatschappij anders is gesteld. Want als er iets is wat we de laatste jaren al minder durven, is het precies dat: onszelf zijn. De drang om uit te blinken, om perfect te zijn, is in al die jaren dat Flair bestaat juist alleen maar toegenomen.”

“En we weten allemaal hoe groot de rol is die sociale media daarin heeft gespeeld. Ik moet bekennen dat ik het af en toe doodeng vind. De maatschappij waarin we leven. De onvrede die ik voel over mijn eigen leven als ik langs al die mooie plaatjes scroll. Onze ouders vergeleken zich nog met vrienden, buren, mensen in hun directe kring, maar wij, en de generaties na ons, vergelijken onszelf met het onbereikbare, een schijnwereld. Waardoor het altijd lijkt alsof mensen het beter hebben dan jij. In je feed is er altijd wel iemand die mooier is, slimmer, succesvollere kinderen heeft, wél die carrière, de juiste inrichting, geen cellulite.”

‘Ik sprak een juf die zich meer zorgen maakt om het aantal kinderen dat op bijles wordt gezet dan het aantal kinderen dat te lijden heeft onder de gevolgen van de lockdown’

“Je kunt dolblij zijn met het vooruitzicht van twee weken vakantie op Sicilië, tot je ziet dat er mensen zijn die er elk weekend zitten. Natuurlijk weet je wel dat je tevreden moet zijn met wat je hebt, dat niets is wat het lijkt, maar het knaagt toch. Het knaagt zelfs zo erg, dat er bij vrouwen tegenwoordig hele gaten ontstaan waar vroeger hun eigenwaarde zat. Als ik de meiden van twintig zie die het nodig vinden om hun lippen en jukbeenderen in te laten spuiten om er uit te zien zoals alle succesvolle influencers, huilt mijn hart nu al voor mijn dochter die straks ook tegen die ideaalplaatjes moet opboksen.”

“Maar het engste vind ik dat het allang niet meer bij sociale media is gebleven. In razendsnel tempo hebben we een maatschappij gecreëerd waarin uitblinken en perfectie de heersende norm zijn. Laatst sprak ik een juf die zei dat ze zich veel meer zorgen maakt om het aantal kinderen dat door hun ouders op bijles wordt gezet dan het aantal kinderen dat te lijden heeft onder de gevolgen van de lockdown. Kinderen mogen niet meer sporten omdat ze het leuk vinden, ze moeten er héél goed in zijn of willen worden. Mijn zoon kreeg een vijf voor zijn biologie-opdracht: de inhoud was goed, maar het geheel had wat creatiever gepresenteerd mogen worden. Sinds wanneer is uiterlijk vertoon belangrijker geworden dan de inhoud?”

Lees ook:
Marije over het topless-taboe: ‘Ik hou tegenwoordig mijn bikinitopje ook liever aan’

“We creëren zo een verloren generatie. Bij wie er is ingestampt dat het leven maakbaar is, dat je alles kunt bereiken en zijn, als je maar presteert, uitblinkt. Met het gevolg dat als iets niet lukt, het aanvoelt als persoonlijk falen en dat doet pijn, veel pijn. Deskundigen spreken al van een epidemie, eentje die soms catastrofale gevolgen kan hebben. Onderzoeken linken perfectionisme en de druk om te presteren rechtstreeks aan angst, depressie, eetstoornissen, stress en suïcide. In een onderzoek van Flair onder onze doelgroep gaf tachtig procent aan druk te voelen om zich beter voor te doen. Eén op de drie ervaart druk tot het leiden van een perfect leven. Dat is toch treurig? Daarom zeggen we het in dit jubileumnummer nog maar eens luid en duidelijk: genoeg is genoeg, iedereen is waardevol precies zoals zij of hij is, sta voor wie je bent! Dan heb je sowieso flair.”

Deze editorial van Marije lees je in Flair 26-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Esmée Franken