Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘Elke keer als er ook maar iemand over die dingen begon, laaide de ruzie op’

Marije: ‘Elke keer als er ook maar iemand over die dingen begon, laaide de ruzie op’

Marije: ‘Elke keer als er ook maar iemand over die dingen begon, laaide de ruzie op’

Marije Veerman (38) woont met Franklin (38), zoon Kyano (12) en dochter Liv (9) in Purmerend.

Nieuwe gordijnen

“Ik had het gezien op Pinterest: zo’n inspiratieplaatje van een woonkamer waarbij je al weet dat je het nooit kunt evenaren. In gebroken wit, lichtbeige, de kleuren van zand en rode aarde. Maar mijn oog viel vooral op de gordijnen. Die waren gebroken wit, van linnen en zo gedrapeerd dat ze nog zeker tien centimeter over de grond lagen. Ik wierp er één blik op en wist meteen wat er mis was met onze woonkamer: wij hadden die niet.”

“Toen we negen jaar geleden in ons huis kwamen wonen, had ik mijn zinnen nog gezet op houten jaloezieën. ‘Dan is het net of we aan het strand wonen!’ riep ik verrukt uit. Zelfs de prijs van drieduizend euro deed me toen niet van gedachten veranderen. Maar inmiddels ergerde ik me al maanden aan ze. De touwtjes zaten zo in de knoop dat je ze tien minuten aan het ontwarren was als je de jaloezieën wilde laten zakken en het schoonmaken van al die houten latjes was elke keer een crime. Kortom, ik wilde die gordijnen.”

‘Franklin beet me toe niet tegen kritiek te kunnen en altijd mijn zin te willen doordrijven’

“Franklin was niet enthousiast – ‘Moeten we dat nou wel doen?’ – maar ik walste over zijn bezwaren heen. Nog geen week later hingen ze en bekeek ik tevreden het resultaat. Oké, de kant-en-klare gordijnen van Ikea klopten niet helemaal met de haken van de rails in de achterkamer. En het bevestigen van de roede in de voorkamer was niet vlekkeloos verlopen; tijdens het boren merkte mijn vader dat er vijftien centimeter ruimte zat tussen het gipswandje en het steen van de buitenmuur, waardoor de schroeven amper houvast hadden. Maar met wat verstevigende pluggen bleef-ie vast hangen.”

“Eigenlijk had ik verwacht dat als Franklin de gordijnen zou zien, hij net zo blij zou zijn als ik, maar nee. ‘Ik vind het helemaal niets,’ luidden zijn weinig verhullende woorden terwijl hij een gordijn wilde dichttrekken. Natuurlijk blokkeerde er nét op dat moment een haakje, waardoor er geen beweging meer in te krijgen was. Of het nou zijn ‘zie je wel’-gezicht was, of mijn teleurstelling over het feit dat het niet helemaal geworden was zoals op het plaatje… maar ik werd boos, snauwde dat hij niet zo negatief moest doen. Ik had er toch keihard aan gewerkt om het voor ons mooi te maken? Hij beet me toe niet tegen kritiek te kunnen en altijd mijn zin te willen doordrijven.”

“In de weken die volgden werden de gordijnen een symbool van onze onenigheid. Elke keer als er ook maar iemand in huis over de gordijnen begon, laaide de ruzie weer op. Na een paar weken wist iedereen in onze omgeving dat het beter was niet meer over de gordijnen te beginnen. Ondertussen – alsof the universe een kant koos – begon de roede in de voorkamer te zakken.”

Lees ook
Marije over sleutelmeisjes: ‘Ja, er is in al die jaren een hoop veranderd, maar ook een hoop niet’

“En toen ik vorige week thuiskwam lag het ding, inclusief gordijnen, in een hoek op de grond. ‘Naar beneden gevallen,’ luidde het commentaar. Mijn vader opperde een lat langs de hele breedte van de muur om de roede aan te bevestigen, maar we schudden eensgezind ons hoofd: zonde van het aanzicht van de ramen. Voor het eerst sinds gordijnengate waren we het eens. Toen kreeg ik het idee om de sierranden van de ramen te verbreden, zodat de roede daarop kon worden bevestigd. Mijn vader en Franklin werkten zich in het zweet, en de boel hangt weer. Ik heb nog niet durven vragen of Franklin het nu wel mooi vindt.”

Marije Veerman, hoofdredacteur Flair

Deze editorial van Marije lees je in Flair 28-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie Esmée Franken | Styling Ashley Veraart | Make-up Resy Ramaekers