Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije begraaft ‘overleden’ hamster van dochter Liv, maar… was-ie wel dood? ‘M’n maag draait om’

Marije begraaft ‘overleden’ hamster van dochter Liv, maar… was-ie wel dood? ‘M’n maag draait om’

Marije begraaft ‘overleden’ hamster van dochter Liv, maar… was-ie wel dood? ‘M’n maag draait om’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (12) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Tactiek

“Normaal kwam ze zelf tevoorschijn als ze Liv ’s avonds naar bed hoorde gaan, maar dat heeft ze nu al twee dagen niet gedaan. Dus hurken we beiden bij de hamster om haar uit haar nestje te lokken. Liv probeert het met geritsel van eten, ik schud wat aan de boomstam, een tactiek die we weleens gebruiken om haar wakker te maken. Maar dit keer glijdt ze zo vanuit de boomstam het hok in. Ik onderdruk een gil en zet een stap naar achteren. Ik weet het, niet echt een goede reactie terwijl Liv naast me staat, maar ik ben geen held met dit soort dingen.”

‘Naast de krentenboom graven we een kuil en twee bamboestokjes vormen het kruis’

“‘Och Liv, Lola is doodgegaan’, probeer ik. Waarop ze hard begint te huilen. Het verdriet duurt ongeveer twee minuten, daarna herpakt ze zich verrassend snel en zegt: ‘Oké mama, en nu?’. Ik zeg dat we haar zullen begraven. Liv komt aandraven met een mooi doosje. Naast de krentenboom graven we een kuil en twee bamboestokjes vormen het kruis. Liv tekent er met stift een hartje op en dat is het dan.”

Winterslaap

“Tot we twee dagen later op de bank zitten. Liv vertelt dat ze de buren een grapje heeft horen maken: of we wel zeker wisten dat hij niet een winterslaap hield. Want blijkbaar zijn er mensen die hun hamster per ongeluk levend begraven… Gelukkig is het geen winter. Maar dan leest Liv iets voor van een of andere hamstersite: ‘Het verschil tussen een dode hamster en een in winterslaap is dat dode hamsters na een uur al stijf worden.'”

Monstermoeder

“Ik voel mijn maag omdraaien en krijg het heel heet. Lola was allesbehalve stijf toen we haar vonden. Als Liv in bed ligt, begin ik ook te googelen. Of hamsters een winterslaap in de zomer kunnen houden (dat kan). En of ze koud aanvoelen als ze slapen (ja). Hoe meer ik lees, hoe meer zich een beeld begint te vormen van een monstermoeder die een hamster levend begraaft. Waarom wilde ik het beestje ook zo snel weg hebben? Ik lees zelfs verhalen van begraven hamsters die na een week weer springlevend in de tuin rondlopen.”

Lees ook
Ennn wég is Marije’s sportlust: ‘Het kostte me uiteindelijk drie kwartier om de auto te bereiken’

De verlossing

“Dan kan ik toch niet rustig slapen. Stel dat? Ik móét hem wel opgraven. Tien minuten later sta ik samen met mijn in paniek opgetrommelde buurvrouwen met een telefoon in de aarde te schijnen om het definitieve oordeel te vellen. “En?” vraagt Kyano, die het allemaal reuze interessant vindt. “Dood zeker, hè?”  “In elk geval nu wel,” constateer ik terneergeslagen.

Maar dan, een halfuur later, komt het appje van de buurvrouw die een dierenarts kent.  “Hamsters zijn maar even stijf, daarna worden ze weer zacht. En ze houden bijna nooit winterslaap in de zomer.”  En daar was het: verlossing.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 41. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Esmée Franken