Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije over band met vader: ‘Nu pas besef ik hoe belangrijk zoiets is als je opgroeit’

Marije over band met vader: ‘Nu pas besef ik hoe belangrijk zoiets is als je opgroeit’

Marije over band met vader: ‘Nu pas besef ik hoe belangrijk zoiets is als je opgroeit’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (11) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Mijn vader

“We lijken op elkaar. Mijn vader en ik. Ja, ik heb de vurigheid van mijn moeder. De dringende behoefte om altijd het laatste woord te hebben – discussies te willen winnen. Vaak slaat hij dan zijn ogen ten hemel en denkt: hier ga ik toch niet overheen kunnen. Maar die makkelijke manier van door het leven gaan, heb ik echt van mijn vader. De dingen op hun beloop laten. Wel zien wat er gebeurt.

Trots

Gekscherend zegt mijn moeder weleens: ‘Jij kiest altijd de kant van je vader.’ En misschien doe ik dat ook wel. Onbewust. Omdat ik snap hoe het werkt in zijn hoofd. Zo werkt het namelijk ook in het mijne. Als klein meisje zag ik mijn vader als een soort held. Een sterke man, om mij te beschermen. Tegen vervelende jongetjes uit de klas, of later de opdringerige.

‘Dan zat ik naast hem in zijn werkbus als een prinses op de troon’

Wat was ik trots als hij van zijn werk kwam. Zijn haar in de war, de geur van hout nog om zich heen. Soms mocht ik mee als hij in het weekend ergens moest timmeren. Dan zat ik naast hem in zijn werkbus als een prinses op de troon. Nog steeds als ik de geur van hout ruik, voel ik een vleug van liefde en weemoed. Voor mij staat die geur voor puur geluk.

Liefde voor dochters

Toen ik ouder werd, kwam ik er natuurlijk wel achter dat hij ook gewoon een man was van vlees en bloed. Dat hij fouten maakte, onzekerheden had. Maar de vanzelfsprekendheid van de liefde voor zijn dochters was er altijd. Dat hij al naast je stond zonder dat je ook nog maar iets had gevraagd. Altijd met een lach. Blij dat hij er überhaupt kon zijn. Zo’n liefde.

Lees meer
Marije filosofeert over het nieuwe normaal: ‘Dat flexibelere werken, daar willen we eigenlijk niet meer zonder’

Vader-dochterband

Nu pas besef ik hoe belangrijk zoiets is als je opgroeit. Hoe dat je vormt en ervoor zorgt dat je zelfverzekerd de wereld in kunt gaan. Ze zeggen weleens dat dochters een partner uitkiezen die op hun vader lijkt. Omdat die de eerste man is met wie je een band opbouwt. Ze zeggen ook dat je dan moet uitkijken dat je niet de trauma’s van die vader-dochterband meeneemt in je relatie.

‘Nu al zie ik dat Franklin die held is voor Liv, zoals mijn vader die voor mij was’

Hoe fijn is het dan om te weten dat er geen trauma’s zijn. Om te zien dat je inderdaad een man hebt uitgekozen in wie je soms je vader herkent. Dat hij dezelfde humor heeft (net een klein beetje gas geven op het moment dat je in de auto wilt stappen bijvoorbeeld), maar ook diezelfde toewijding naar zijn kinderen toe. Nu al zie ik dat Franklin die held is voor Liv, zoals mijn vader die voor mij was. En daar kan ik gewoon alleen maar heel dankbaar voor zijn.”

Deze editorial van Marije komt uit Flair 24. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.