Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije: ‘Over seks práten, daar krijgen we dan weer nooit genoeg van’

Marije: ‘Over seks práten, daar krijgen we dan weer nooit genoeg van’

Marije: ‘Over seks práten, daar krijgen we dan weer nooit genoeg van’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (38), die met Franklin (38), zoon Kyano (12) en dochter Liv (9) in Purmerend woont. 

Seks

“Soms lijkt het of er een soort derde seksuele revolutie gaande is onder vrouwen. Eentje waarbij we iedereen dolgraag willen laten geloven hoe seksueel actief (en creatief!) we wel niet zijn. Sinds de megahit Vijftig Tinten Grijs is bondage iets wat je op zijn minst moet hebben geprobeerd, zonder tantracursus neem je je eigen orgasme niet serieus en in een gezonde relatie moet je toch minstens eens in de week seks hebben, en dan als-je-blieft niet in bed, dat riep Marianne Zwagerman jaren geleden al in LINDA. Het aantal seksspeeltjes, vaginavormige snoepjes (ja, echt) en masterclasses orgasme dat op de redactie wordt bezorgd is enorm.”

“Gisteren kwam er nog een speeltje binnen. Het zegt waarschijnlijk veel over mij dat ik in eerste instantie dacht dat het iets was om cellulite op je billen mee aan te pakken. In de bijgaande brief stond: ‘Voor degenen die moedig genoeg zijn om naar de ultieme schat op zoek te gaan die bekendstaat als het dubbele orgasme.’ Ik was dat niet. Je zou er bijna onzeker van worden, ware het niet dat elke keer als ik het onderwerp met vriendinnen bespreek, er geen bondage, tantraseks of vluggertjes in een vliegtuigtoilet aan te pas komen. Wij zijn al blij als we eens per maand de tijd, de zin én de puf hebben, want meestal lig je net in bed na een drukke dag en verheug je je op het kijken van een serie als je ineens een hand op je rug voelt. Dan kun je jezelf die eerste gedachte – shit, niet nu – echt niet kwalijk nemen.”

“‘Ik zie het een beetje als sport,’ zei een vriendin laatst nog. ‘Je ziet er als een berg tegenop, maar als het achter de rug is, ben je blij dat je het hebt gedaan.’ Nee, een bestseller zal het niet opleveren, maar het is een seksleven waar veel vrouwen volstrekt tevreden mee zijn. Natuurlijk zou het, wat ons betreft, best wat vaker mogen, al is het alleen maar omdat eventuele echtelijke irritaties dan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar ik merk dat dit, nu de kinderen wat groter zijn, vrijwel vanzelf gaat. Als vrouw moet je je seksualiteit omarmen, las ik laatst in een feministisch stuk over seksuele vrijheid. Hartstikke goed natuurlijk, maar die omarm je heus niet alleen door drie keer in de week als de kinderen in bed liggen een hele koffer met hulpstukken tevoorschijn te toveren. Je bent wat mij betreft net zo vrij als je je seksualiteit gewoon in je bed omarmt, met één oor gespitst op de kinderkamer en geen andere ‘deelnemers’ dan jij en je partner.”

Lees ook
Marije: ‘Ik zag dat het huilen hem nader stond dan het lachen’

“Een van de vriendinnen vertelde trouwens wel smalend over een dorp verderop, waar het de gewoonte was om tijdens een avondje met vrienden alle huissleutels in een bak te doen om er aan het eind van de avond lukraak eentje uit te pakken. In dat huis bracht je vervolgens de nacht door. We hingen aan haar lippen. Want over seks práten, daar krijgen we dan weer nooit genoeg van.”

Deze editorial van Marije lees je in Flair 13-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier

Fotografie: Esmée Franken