Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Lisanne is klaar met stereotype beeld van ongestelde vrouw: ’Dáár krijg ik pas ‘teringgrote moodswings’ van’

Lisanne is klaar met stereotype beeld van ongestelde vrouw: ’Dáár krijg ik pas ‘teringgrote moodswings’ van’

Lisanne is klaar met stereotype beeld van ongestelde vrouw: ’Dáár krijg ik pas ‘teringgrote moodswings’ van’

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in een klein – maar fijn – huis in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Ongestelde vrouw

“Ik word niet chagrijnig als ik menstrueer. Ik word wel chagrijnig van mensen die pretenderen dat alle vrouwen chagrijnig worden als ze menstrueren. Laatst zag ik een Facebookpost van socialmediamerk Rumag. Er stond dat ongesteld zijn ‘zo vermoeiend is’ omdat je ‘iedereen op de bek wilt slaan zonder reden’, ‘teringgrote moodswings’ hebt, met een ‘opgeblazen gevoel’ rondloopt en de hele dag door wilt ‘vreten’. De boodschap voldeed exact aan het plaatje dat we al decennialang hebben: De Ongestelde Vrouw is labiel, zeurderig, heeft altijd honger en is niet te genieten.”

“Hoe vaak ik niet de opmerkingen ‘is het weer die tijd van de maand?’ naar mijn hoofd geslingerd kreeg door mannen (en ook vrouwen) als ik een keer fel uit de hoek kwam of zin had in chocola. Maar wie een beetje de moeite neemt zich te verdiepen in de menstruatiecyclus, zal zien welke hormoonpieken en -dalen er op welk moment van de cyclus ongeveer plaatsvinden. Je kúnt daar iets algemeens over zeggen, als je toch die onbedwingbare neiging hebt alle menstruerende vrouwen over één kam te scheren.”

‘Het zal voor mensen misschien een schok zijn, maar: Dé Ongestelde Vrouw bestaat niet’

“De grap is: het hormoon dat stemmingswisselingen veroorzaakt, progesteron, wordt in de week vóór de menstruatie aangemaakt, zo leerde ik van een onderzoeker en biopsycholoog aan de Universiteit Utrecht. Progesteron zorgt er na je ovulatie voor dat je lijf zich klaar kan maken voor een nieuwe cyclus. Je hebt ook minder zin in seks (want je bent toch niet vruchtbaar op dat moment) en mentaal kun je je door progesteron in de periode tussen je ovulatie en menstruatie instabiel voelen. Hoe dat kan, weten wetenschappers nog niet exact. Diezelfde onderzoeker vertelde me dat tijdens de menstruatie juist bij heel veel vrouwen de zon weer gaat schijnen, omdat dan de hoeveelheid oestrogeen en later ook testosteron, hormonen die ons laten shinen, weer langzaam toenemen en het progesterongehalte daalt. De voorgaande biologieles kan worden afgesloten met een disclaimer, wat mij betreft in capslock, dat het voor iedere vrouw anders is.”

“Het zal voor mensen misschien een schok zijn, maar: Dé Ongestelde Vrouw bestaat niet. Er zijn vrouwen die op andere momenten last hebben van door hormonale disbalans veroorzaakte ‘teringgrote moodswings’, er zijn vrouwen die nóóit last hebben van moodswings en chagrijn en dus minder gevoelig zijn voor hormoonwisselingen. Er zijn vrouwen die niet ongesteld worden vanwege medische problemen, het niet-hebben van een baarmoeder of de overgang – die óók teringgrote moodswings hebben en zonder reden weleens iemand op z’n bek willen slaan. En er zijn inderdaad vrouwen die moodswings ervaren tijdens of vlak voor hun menstruatie.”

Lees ook
Lisanne is aan het verhuizen en spreekt haar onzekerheid uit: ‘Ga ik gelukkig worden in dit huis?’

“De menstruatiecyclus behoeft nuance, en vooral: wetenschappelijk onderbouwde uitleg. Misschien is het een optie zoiets als groot socialmediamerk op Facebook te plaatsen, in plaats van een foutief en eendimensionaal beeld over de hysterisch ongestelde vrouw in stand te houden. Dáár krijg ik pas ‘teringgrote moodswings’ van.”

Deze column van Lisanne en veel meer lees je in Flair 23-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier

Fotografie: Bart Honingh