Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Lisanne was één van de 1500 gelukkigen op een ‘testival’: ‘We hadden drank nodig om dit te verwerken’

Lisanne was één van de 1500 gelukkigen op een ‘testival’: ‘We hadden drank nodig om dit te verwerken’

Lisanne was één van de 1500 gelukkigen op een ‘testival’: ‘We hadden drank nodig om dit te verwerken’

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in een klein – maar fijn – appartement in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Festival

“Ik kan gelukkig worden van koeien die voor het eerst naar buiten mogen. Dierlijk enthousiasme op z’n puurst. Ze galopperen, bokken, loeien, rennen – en allemaal lomp en onbeholpen, want het is voor het eerst in lange tijd, hè. Ze zijn het een beetje verleerd. Afgelopen maand, op een zondag, was ik zo’n koe. Samen met mijn vriendin Lisa en 1500 andere mensen. We behoorden namelijk tot de gezegende geluksvogels die – houd je vast – naar een FESTIVAL mochten. Een FESTIVAL. We waren op een FESTIVAL.”

“Het was een testevenement van Fieldlab, waarvoor je behalve een ticket van 25 euro ook een negatieve coronatest moest laten zien om binnen te komen. We moesten van tevoren een app downloaden, naar Maarssen rijden om bij een speciale testlocatie te testen en we moesten ná het festival ook weer testen. We kregen bovendien op het terrein een supersonische tag om onze nek zodat de organisatie kon zien hoeveel contactmomenten we hadden op zo’n dag. Als je me een jaar geleden had gevraagd of ik mijn neus en keel vrijwillig twee keer zou laten penetreren door een wattenstaaf en me continu zou laten tracken op een festival, had ik direct ‘nee’ gezegd. Nu was er geen enkele twijfel.”

“De nacht ervoor sliep ik slecht. Lisa had ook amper geslapen. ‘Ik hóúd het niet meer!’, schreeuwde ze op de heenweg herhaaldelijk in het luchtledige. We hielden elkaars hand vast toen we het festivalterrein op liepen. We maakten kirrende geluidjes van opwinding. We zeiden allebei wel honderd keer tegen elkaar dat we het niet konden geloven. Het was surrealistisch. Al die mensen, en zo dichtbij. We hadden drank nodig om dit te verwerken, en zo kwam het dat we om één uur in de middag al aan de wodka zaten en bier dronken alsof het water was. Ik gaf de eerste plastic bierbeker die ik in mijn handen kreeg een kus – ook die had ik gemist.”

“Nog geen uur later stormden we al op willekeurige vreemde mensen af om te vragen of we ze even mochten áánraken. Iedereen liet zich omhelzen, iedereen was uitzinnig blij om wildvreemden te ontmoeten en om met ze te kunnen praten op anderhalve centimeter. ‘Ik heb je gemist!’, zei een onbekend meisje tegen me – we hadden elkaar nog nooit gezien. ‘Ik jou ook!’, krijste ik, waarna we elkaar de eerste minuten niet meer loslieten. Lisa en ik renden van het ene podium naar het andere, we raakten elkaar kwijt, gaven zoenen op elkaars wangen, slurpten lichamelijk contact op.”

“Lisa filmde alles ‘zodat ze niets zou vergeten’. Blijkbaar was dat een voortijdig inzicht, want de volgende dag bleek de alcohol het grootste deel van haar geheugen te hebben gewist. We zongen mee met een eveneens uitzinnige Maan en Snelle, met een hyperactieve De Staat, met een over-enthousiaste Chef’Special. Zes uur lang zaten we in een roes. Verdovende middelen hadden we niet nodig, want wij waren koeien die voor het eerst weer naar buiten mochten.”

Lees ook
Lisanne: ‘Oude liefde begint pas te roesten als je Facebook opent’

“In de zaal ontstond een moshpit, Lisa duwde me erin, ik trok haar mee, het maakte ons niet meer uit dat er een horde mensen op ons afkwam, kom maar hier mensen, omring ons. En daar, in die moshpit, terwijl ik onder het bier en tientallen verschillende soorten mensenzweet zat, andermans aerosolen inademde, vreemde handen vastpakte, tegen onbekende schouders beukte en andermans aura’s betrad, dáár, op dát moment, besefte ik het. Het leven is pas écht leuk zodra het onhygiënisch wordt.”

Deze column van Lisanne en veel meer lees je in Flair 14-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier

Fotografie: Bart Honingh