Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Lisanne: ‘De verkeerde dingen denken, daar heb ik een groot talent voor’

Lisanne: ‘De verkeerde dingen denken, daar heb ik een groot talent voor’

Lisanne: ‘De verkeerde dingen denken, daar heb ik een groot talent voor’

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in een klein – maar fijn – appartement in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Podcast

“Een van de intellectueelste zinnen die je anno 2021 kunt gebruiken om je reputatie op te vijzelen, begint met:
‘Ik luisterde dus laatst een podcast…’ Scoor je gegarandeerd punten mee. En dan is het zaak om die zin aan te vullen met een rake quote met zo veel mogelijk moeilijke woorden, bijvoorbeeld van een politicoloog die oreert over de polarisatie van onze samenleving of een filosoof die ons vertelt wat de invloed is van dataïsme op ons leven. Ik ben dus zo’n spuit elf die de podcast zojuist pas heeft ontdekt. Als in: vorige week. Net zoals ik net pas heb ontdekt wat een prachtuitvinding een stoomapparaat is voor gekreukte kleding en dat er een vaste stappenteller op mijn iPhone zit, en ik kwam er dus ook laatst pas achter dat een broodrooster een roostertje onderin heeft waar de kruimels mee kunnen worden opgevangen, zodat je dus niet dat hele broodrooster op de kop hoeft te houden om ’m schoon te krijgen. Wat nieuwe uitvindingen betreft, hobbel ik dus nogal achter de feiten aan.”

‘Ik wandelde met mijn hond en ik voelde me niet heel fijn. Corona-dippie’

“Goed. Die podcast dus. Ik wandelde met mijn hond en ik voelde me niet heel fijn. Corona-dippie. Ik miste knuffelen en contact met vrienden. Dicht-op-elkaar-borrels, ik-ruik-je-zweet-feestjes. Ik was dat klotemondkapje zat. Ik wilde vrijheid. Ik voelde me beperkt door die avondklok (terwijl de stoelgang van mijn hond mij al meer vrijheid geeft dan de hondlozen in Nederland, kun je nagaan). Als ik me niet zo heel goed voel, luister ik niet graag naar muziek. Komt te veel binnen. Vrolijke muziek kan ik niet aan, want: te vrolijk. Droevige muziek kan ik niet aan, want: te droevig. Neutrale muziek heb ik nog niet gevonden. Maar waar ik ook niet van houd, als ik me niet goed voel: stilte. Ik weet nog dat mijn vader, nadat mijn moeder overleed, heel vaak naar de radio luisterde. ‘Dan hoef ik mezelf niet te horen denken,’ zei hij dan. Dat is ook precies de reden dat ik niet van stilte houd: dan zijn je eigen gedachten zo verdomde goed hoorbaar. Ik denk dan altijd de verkeerde dingen, ik heb daar een groot talent voor, ik denk ook altijd te láng na over de verkeerde dingen, op een verkeerde manier – ook al een vaardigheid die ik goed onder de knie heb.”

Lees ook
Lisanne ging er een paar dagen tussenuit: ‘Op een plek waar je weinig zoekt, vind je heel veel’

“En toen kwam het dus dat ik, tijdens een boswandeling met de hond aan de lijn en mijn ziel onder de arm, een podcast opzette. Een onbekend iemand, van wie je niet weet hoe hij of zij eruitziet, zit een kwartier, halfuur of
uur lang non-stop in jouw oor te tetteren terwijl jij aan het wandelen bent in je ouwe kloffie, zwetend op de
fiets zit, je ontbijt klaarmaakt in je pyjama of poedeltjenaakt in bad zit. Het enige wat je kunt doen is de woordenbrij incasseren en af en toe instemmend knikken, nee schudden of meelachen. Dat is in het begin vreemd. Maar al die onbekende stemmen, al die nieuwe kennis: ze vormden een veilige plek om even níét te hoeven denken.”

“Ik liet me door toekomstantropoloog Roanne Voorst uitleggen waarom de zuivelindustrie zo dieronvriendelijk is, Parham Rahimzadeh vertelde me hoe het is om in een achterstandswijk in Schiedam op te groeien en ik liet me door journalist Thalia Verkade vertellen waarom de fiets veel sneller is dan je denkt. Zo kwam het dat ik afgelopen week tijdens een picknicketentje twee mensen tegenover me had zitten en zei: ‘Ik luisterde dus laatst een podcast…’ Ik oreerde over zaken waar ik tot een paar dagen geleden nog geen fluit vanaf wist en zag mijn publiek instemmend knikken. Dat ik die kennis had opgedaan omdat ik me een beetje eenzaam had gevoeld die week, vertelde ik er niet bij.”

Deze column van Lisanne en veel meer lees je in Flair 16-2021. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier

Fotografie: Bart Honingh