Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Lisa Loeb: ‘Soms moet je je naam spellen met de A van Ali in plaats van Anton’

Lisa Loeb: ‘Soms moet je je naam spellen met de A van Ali in plaats van Anton’

Lisa Loeb: ‘Soms moet je je naam spellen met de A van Ali in plaats van Anton’

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land, heeft een wekelijkse rubriek bij de talkshow Khalid & Sophie én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Het nieuwe spelalfabet

Lorenzo
Iris
Samira
Ali

Lorenzo
Omar
Eva
Bo

Zo spel je de naam Lisa Loeb volgens het nieuwe spelalfabet. Je weet wel, die namen die je gebruikt als je je achternaam moet spellen voor de creditcardmaatschappij. Het nieuwe spelalfabet werd vorige week geïntroduceerd door de feministische organisatie ‘De Bovengrondse’. Het is veel inclusiever dan het Anton, Bernard, Cornelis waar de huidige versie uit bestaat.

Wist je dat daarin maar twee vrouwennamen zitten? De rest zijn mannen. En die twee vrouwen zijn dan ook nog eens een Bijbelse maagd (Maria) en Xantippe, de vrouw van Aristoteles. Haar naam wordt gebruikt als synoniem voor heks, feeks of boosaardige vrouw. Vandaar dat ‘ie niet in de top 5 van populaire meisjesnamen staat.

Het nieuwe spelalfabet wordt door tegenstanders afgedaan als woke geneuzel. Woke is wat hen betreft het meest verschrikkelijke wat er bestaat en ze gebruiken de term als een scheldwoord. Een scheldwoord waarmee je alles af kunt doen dat met inclusiviteit en diversiteit te maken heeft en waar jij je als anti-woke persoon, om wat voor reden dan ook, niet prettig bij voelt.

Want ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dit spelalfabet zo’n boosheid bij sommigen oproept. Wat wordt jou afgenomen als er meer vrouwen- en niet-Westerse namen in dit alfabet zitten? Waarom gaat deze groep zo steigeren bij elke verandering die de samenleving inclusiever maakt?

Zwarte Piet

Het begon natuurlijk allemaal met Zwarte Piet. Gelukkig verandert hij of zij in steeds meer gemeenten in een roetveeg Piet. En wat is daar nou precies zo erg aan? We passen alleen de kleur van een sprookjesfiguur aan zodat het geen racistische karikatuur meer is en iederéén kan genieten van dit kinderfeest. We vieren toch nog steeds met evenveel plezier Sinterklaas?

Vervolgens kwam de aanpassing van ‘blank’ naar ‘wit’. Hele Twitter tirades worden erover gehouden, hashtags worden de wereld in geslingerd en iedereen is weer boos. Maar leg me nou eens uit wat jou wordt afgenomen door jezelf wit te noemen, als tegenhanger van de term zwart. Als mensen aangeven dat ze de term blank kwetsend vinden, hoeveel moeite is het dan om je aan te passen? Waarom is het woord ‘blank’ dan zo belangrijk voor jou?

Daarnaast gebruiken mensen ook drogredenen om niet inclusief te hoeven zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om persoonlijk voornaamwoorden. Naast ‘hij’ en ‘zij’ gebruiken we nu ook ‘hen’ en ‘die’ voor mensen die niet passen in de hokjes man of vrouw. Zelfs De Volkskrant, die toch als links en progressief bekend staat, vond het jarenlang moeilijk om non-binaire mensen met de juiste pronouns te omschrijven.

Cabaretier

‘Ja maar dat is gewoon grammaticaal incorrect’ hoor je dan. Of: ‘Het is zo verwarrend’. We gebruiken het woord ‘zij’ toch ook in enkelvoudige en meervoudige vorm? ‘Zij loopt’ en ‘zij lopen’? Daar hoor ik ook nooit iemand over klagen.

Taal doet ertoe. De woorden die we gebruiken geven de wereld waarin we leven weer. Ik noem mezelf ‘cabaretier’ en ‘columnist’. Op twitter reageerde een vrouw spottend nadat ik De Slimste Mens gewonnen had dat ik ‘echt niet zo slim was als ik mezelf caberatier noem, want het is caberatiere’ (inclusief spelfouten, ja). Nee, het is cabaretier. Ik heb namelijk precies hetzelfde beroep als mijn mannelijke collega’s.

Taal is fluïde, verandert de hele tijd en kan ervoor zorgen dat mensen zich gezien en geaccepteerd voelen of juist buitengesloten. Sommige mensen lijken te denken dat als het beter wordt voor een ander, het automatisch slechter wordt voor henzelf.

Lees ook
Column Lisa Loeb: ‘Deze slappe zak moet door de overheid geholpen worden’

Alsof de samenleving een taart is met een maximaal aantal stukken, en dat als iemand anders een stuk genomen heeft, jij dus geen stukje meer kunt krijgen of jouw stuk kleiner wordt. Gelukkig ís de samenleving geen taart en is een inclusievere samenleving echt beter voor iedereen. En om dat te bereiken, moet je soms je naam spellen met de A van Ali in plaats van Anton.

Op de basisschool werd ze gepest en kreeg ze zelfs een ‘zangverbod ‘opgelegd door de juf: dit jaar werd ze genomineerd voor het beste kleinkunstlied, won ze de finale van programma De Slimste Mens, werd columnist, tekende een boekcontract en tourde met de try-outs van haar eerste soloprogramma Extase. Cabaretier Lisa Loeb (32) is here to stay, al kan ze dat soms bijna niet geloven. Want 2021 was dan wel het jaar van haar doorbraak, ze deelde daarin ook publiekelijk haar angststoornis en depressieverleden. En dat blijft ze doen, al is het maar omdat het ‘gewoon’ bij haar hoort.

Fotografie: Bart Honingh