Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Lisa Loeb: ‘Met humor hoop ik een ander luikje in iemands hoofd te openen’

Lisa Loeb: ‘Met humor hoop ik een ander luikje in iemands hoofd te openen’

Lisa Loeb: ‘Met humor hoop ik een ander luikje in iemands hoofd te openen’

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land, heeft een wekelijkse rubriek bij de talkshow Khalid & Sophie én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Hoe zou je dit jaar tot nu toe beschrijven?

“Gestoord en bizar! Maar ook echt fantastisch. Ik werk al tien jaar als cabaretier, eerst als duo, en twee maanden voor corona uitbrak ging ik solo. Dat was geen handige timing, nee. Maar nu, na lang hard werken op de achtergrond, sta ik opeens in het volle licht. Toen ik voor De slimste mens werd gevraagd, had ik nooit gedacht dat er zoveel toffe kansen uit zouden volgen. Ik dacht: als mijn tour uitverkoopt, zou dat waanzinnig zijn, maar het gaat maar door, zelfs twee maanden later. Dat heeft me echt verrast.”

Hoe is het om de slimste mens te zijn?

“Overal waar ik kom, word ik erop aangesproken. Ik ben blij dat ik mezelf in het programma écht heb kunnen laten zien. Ik ben heel kwetsbaar, open en eerlijk geweest, ook over mijn angststoornis. Dat ben ik altijd, ook in mijn voorstelling, en mijn boek zal er ook over gaan. Mensen waarderen het, dat hoor ik terug. Ik laat zien dat je een fijn leven kunt hebben en het ver kunt schoppen, ondanks of misschien wel dankzij je mentale problemen.”

‘Met humor hoop ik een ander luikje in iemands hoofd te openen’

Heb je een doel met je columns?

“Ik probeer een ander perspectief te bieden en hoop dat ik met humor een ander luikje in iemands hoofd open. Het schrijven van de columns helpt me ook om zélf orde in de chaos van de wereld te scheppen. Ik ga er echt voor zitten en zet mijn gedachten op een rijtje. Als ik ergens boos om ben in het nieuws, kan ik de laagjes afpellen en kijken waar die boosheid vandaag komt. Het leert me dus ook veel over mezelf.”

Schrijf je makkelijk?

“Ja, ik schrijf graag en veel en vind het dan ook te gek dat ik deze column mag schrijven. Ik heb het geluk dat ik makkelijk dingen verzin, opensta voor inspiratie. En ik lees veel boeken en kranten. Ik loop altijd met zoveel ideeën rond en heb duizend associaties; nu kan ik het kanaliseren. Al mijn gedachtes schrijf ik in mijn notities-app. Ik heb nu drie bestanden: voor mijn voorstelling, column en boek.”

Lees ook 
Lisa Loeb: ‘Mijn angst en de depressie horen bij mij’

Hoe bekender je wordt, hoe meer reacties je krijgt. Hoe ga je daarmee om?

“Voordat De slimste mensbegon, heb ik bewust Twitter verwijderd. Op mijn Instagram-account krijg ik veel leukere reacties. Op andere online kanalen lees ik de reacties bewust niet. Dat is beter voor mijn mentale gezondheid. Ik heb een ring van personen die belangrijk voor me zijn – mijn man, manager, literair agent en mijn ouders – en naar wier kritiek en feedback ik luister. Maar als iemand die ik niet ken zegt: ‘Die paarse jurk stond je voor geen meter’, denk ik: wat moet ik met deze informatie?”

Hoe creëer je rust in je drukke leven?

“Om negen uur ’s avonds gaat alles – laptop, mobiel, tv – bewust uit. Dan pak ik er een boek bij. En als ik om één uur ’s nachts na een optreden thuiskom, zet ik rustig een kopje thee, eet ik iets en probeer ik in sluimerstand te raken.”

Meer Lisa? Kijk op: lisaloeb.nl
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

fotografie Bart Honigh