Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Lisa Loeb: ‘Let op: dit weekend gaat de klok weer een jaar achteruit’

Lisa Loeb: ‘Let op: dit weekend gaat de klok weer een jaar achteruit’

Lisa Loeb: ‘Let op: dit weekend gaat de klok weer een jaar achteruit’

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land, heeft een wekelijkse rubriek bij de talkshow Khalid & Sophie én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Corona maatregelen

Ik dacht dat we corona met z’n allen op 25 september uitgezwaaid hadden maar kennelijk had het virus zóveel heimwee dat we nu in de vierde golf terechtgekomen zijn. Ongekend hoge besmettingscijfers en het volstromen van de ziekenhuizen hebben tot een lockdown light geleid. Daar zouden we toch vanaf zijn? Kennelijk niet. Zoals het onvolprezen De Speld een paar dagen geleden kopte: ‘Let op: dit weekend gaat de klok weer een jaar achteruit’.

Waar stonden we een jaar geleden? We zaten midden in de tweede golf na een lossere zomer. Wat mij vooral uit die periode bij is gebleven, is dat de wereld reikhalzend uitkeek naar een vaccin dat ons uit deze shit situatie zou halen. Een situatie van overbezette ziekenhuizen en een samenleving die op slot zit, wat tot enorme mentale, maatschappelijke en economische problemen geleid heeft.

Elke dag werd er over Pfizer, Astra Zeneca en Moderna geschreven. Nog even volhouden, kerst zonder familie vieren en nieuwjaar zonder vuurwerk en dan konden we vanaf januari 2021 aan de slag met prikken. We konden niet wachten tot we gevaccineerd waren en het leven weer normaal zou worden. Wie zou dat in vredesnaam weigeren?

Nou, dat blijkt een kleine maar volhardende minderheid te zijn. En een zeer luidruchtige minderheid, dat ook. Mensen die niet te overtuigen lijken met wetenschappelijk bewijs of steekhoudende argumenten. Die ervoor kiezen om meer vertrouwen te hebben in schimmige Facebook posts dan in artsen of wetenschappers. Ik zeg kiezen, ja. Deze groep roept anderen namelijk voortdurend op om ‘zelf onderzoek te doen’ en ‘niet alles te geloven wat je leest’. Alleen schijnen zij zelf aan deze oproep geen gehoor te hoeven geven.

Vaccins

Ik zou hier een hele lijst met cijfers, argumenten, weerleggingen van drogredenen en statistieken kunnen opschrijven. Maar als dat zou helpen om deze mensen te overtuigen zich toch te laten vaccineren was het allang gebeurd. En ondertussen blijft de lijst van leugens over de vaccins maar groeien, en worden de berichten steeds radicaler. Dat er voor Pfizer gebruik zou zijn gemaakt van embryo’s bijvoorbeeld – is niet zo. Dat je er onvruchtbaar van kan worden – ook niet waar. Zit ik toch een opsomming te maken waarvan ik net nog gezegd had dat ik het niet zou doen. Maar ik kan het niet laten, omdat ik het mij zo moeilijk kan voorstellen dat je niet in de wetenschap en feiten gelooft. Om maar te zwijgen van Baudet en de zijnen die op Twitter onomwonden stellen dat ‘vaccins mensen doden’. Hoe durf je.

Lees ook:
Lisa Loeb: ‘Soms moet je je naam spellen met de A van Ali in plaats van Anton’

Helaas is de vaccinatiegraad in Nederland momenteel nog te laag om echt afscheid van corona te kunnen nemen. Of corona op zijn minst zo beheersbaar te krijgen dat we weer een normaal leven kunnen leiden. Dit komt mede door die verdomde delta variant. Zoals de Baron uit Bassie en Adriaan het zou stellen: ‘Drommels, drommels en nog eens drommels!’
Door delta moet de groepsimmuniteit nóg een stuk hoger zijn dan bij de originele variant. En die hebben we nog niet gehaald. En ik ben bang dat we die ook helemaal niet gaan halen.

Dus zitten we nu weer met vroege sluitingstijden voor de horeca en het advies om thuis te werken. En laten we vooral niet vergeten: met een overbelast zorgsysteem en een ongekende hoeveelheid uitgestelde zorg. Wist je dat 1 coronapatiënt op de IC kan leiden tot 15 uitgestelde operaties? Dat is toch verschrikkelijk! Terwijl de kans op een IC opname met 96% verlaagd wordt door het vaccin.

In plaats van een antwoord te geven in deze column, werp ik een vraag op: hoe gaan we hier uitkomen? Hoe zien de mensen die zich niet willen laten vaccineren dit zelf? Ik hoor vaak dingen over het opschalen van de zorg en dat er gewoon meer IC bedden moeten komen. Maar er wordt dan even over het hoofd gezien dat er dat er aan die bedden ook personeel moet staan, artsen en verpleegkundigen die na anderhalf jaar corona zélf uit beginnen te vallen met burn-outs en mentale problemen. En dat je een IC arts of verpleegkundige niet binnen een maandje hebt opgeleid.

Wil degene die het antwoord heeft nu opstaan?

Op de basisschool werd ze gepest en kreeg ze zelfs een ‘zangverbod ‘opgelegd door de juf: dit jaar werd ze genomineerd voor het beste kleinkunstlied, won ze de finale van programma De Slimste Mens, werd columnist, tekende een boekcontract en tourde met de try-outs van haar eerste soloprogramma Extase. Cabaretier Lisa Loeb (32) is here to stay, al kan ze dat soms bijna niet geloven. Want 2021 was dan wel het jaar van haar doorbraak, ze deelde daarin ook publiekelijk haar angststoornis en depressieverleden. En dat blijft ze doen, al is het maar omdat het ‘gewoon’ bij haar hoort.

Fotografie: Bart Honingh