Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Lisa Loeb: ‘Inmiddels ontvangen zorgmedewerkers letterlijke klappen in plaats van applaus’

Lisa Loeb: ‘Inmiddels ontvangen zorgmedewerkers letterlijke klappen in plaats van applaus’

Lisa Loeb: ‘Inmiddels ontvangen zorgmedewerkers letterlijke klappen in plaats van applaus’

Welkom in de zoveelste lockdown. Het is echt zwaar klote, meer kan ik er niet van maken. Klote dat we met de zoveelste coronavariant te maken hebben die nog besmettelijker is dan de vorige. Klote dat het hele land weer op slot is. Klote voor al die ondernemers die hun zaken moeten sluiten, en alle ZZP’ers die helemaal geen steun meer kunnen krijgen. Weet je nog dat we in maart 2020 dachten dat de lockdown maar drie weken zou duren? Wat waren we schattig naïef.

Eerste lockdown

Het is het einde van het jaar en daar hoort altijd terugkijken bij. In dit geval terugkijken op de hele coronacrisis. Ik herinner met dat ik tijdens de eerste lockdown dacht dat dingen écht blijvend gingen veranderen. Dat vitale beroepen een sterke herwaardering zouden krijgen. We stonden in ieder geval met het hele land te klappen voor de zorg. Inmiddels ontvangen zorgmedewerkers letterlijke klappen in plaats van applaus. Dat vind ik echt beschamend: agressie tegen zorgpersoneel dat compleet overwerkt van golf naar golf moet. Hoe durf je. En we waren allemaal van mening dat de mensen in de zorg een grote salarisstijging verdienen. Spoiler alert:hebben ze niet gekregen.

En ik dacht ook dat de bestaande man/vrouwverhoudingen in Nederland eindelijk op de schop zouden gaan. Het merendeel van de mensen in de vitale beroepen is vrouw, dus mannen zouden thuis voor de kinderen zorgen en erachter komen dat ze dat prima kunnen. Dat dit geen kwestie is van nature of nurture maar gewoon van ‘niet lullen maar poetsen’ (letterlijk poetsen in dit geval).

Feministische golf

Twee weken geleden riep ik in mijn column op tot de eerste feministische golf voor mannen. Dat die eindelijk zorgtaken en huishoudelijk werk op zich zouden nemen. Dat de ‘voltijdprinsjes’ zich eens aan gingen passen, in plaats van altijd af te geven op de ‘deeltijdprinsesjes’. Deze oproep was ondersteund door onderzoek: 50% van de Nederlandse heterostellen geeft aan de zorg gelijk te willen verdelen, maar slechts 10% doet dit ook daadwerkelijk.

Ik kreeg boze DM’s van mannen. ‘Leef jij in de jaren ’50 ofzo?’. Nee lieve meneer, ik leef in 2021, dat er soms nog uitziet als de jaren ’50. ‘Mannen doen zelfs veel meer in het huishouden dan vrouwen!’ riep een ander. Dat zal in enkele gevallen zo zijn (bijvoorbeeld bij ons thuis), dat is toch absoluut niet de norm te noemen als we naar de cijfers kijken.

Afgelopen zaterdag stond er een beschamend artikel in het Financieele Dagblad: ‘Werkende ouders in de stress: wat doen we met de kinderen?’. Nou, je kunt het al raden. In het artikel kwamen meerdere mannen en vrouwen aan het woord, die zelf fulltime werkten en hun partner ook. So far, so good, zou je zeggen.

Eerlijke verdeling

Niet bepaald. Ze gaven namelijk stuk voor stuk aan dat ondanks dat ze evenveel werk hadden, de vrouwen voornamelijk de zorg voor de kinderen op zich zouden nemen. Sommige ouders kiezen ervoor om fulltime een oppas in te huren maar dit is financieel natuurlijk alleen haalbaar voor de happy few. Bovendien: waarom doen die mannen niet gewoon de helft van de zorg?! Eén man in het artikel stelt dat hij zichzelf ‘gewoon niet kan opsplitsen’. Kennelijk kunnen vrouwen dat wel. Ik heb het geprobeerd maar het is me tot nu toe nog niet gelukt. Misschien kun je dat pas nadat je je eerste kind gekregen hebt.

Lees ook:
Lisa Loeb: ‘Er wordt dus allang een bepaalde groep positief gediscrimineerd, namelijk: de witte heteroman’

Ik wil ter afsluiting van deze column graag een oproep doen. Laten we er meteen maar een goed voornemen voor het nieuwe jaar van maken. Mannen: neem de helft van de zorgtaken op je. Je krijgt samen kinderen, lijkt me logisch dat je dan ook samen voor ze zorgt. Werkgevers: doe eens hip, ga mee met je tijd en behandel man en vrouw gelijk in deze lockdown. Snap dat het niet normaal is om van je mannelijke werknemers te verwachten dat ze meer dan fulltime blijven werken als ze noodgedwongen met hun kinderen thuis zitten. Laat deze zoveelste lockdown nu eens aanleiding zijn voor structurele verandering.

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Fotografie: Bart Honingh