Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Lisa Loeb: ‘Ondanks corona heb ik in 2021 een fantastisch jaar gehad’

Lisa Loeb: ‘Ondanks corona heb ik in 2021 een fantastisch jaar gehad’

Lisa Loeb: ‘Ondanks corona heb ik in 2021 een fantastisch jaar gehad’

Het is weer die tijd van het jaar… om na te denken over je goede voornemens. En of je ze überhaupt zou moeten maken. Ik neem me al tien jaar voor om tien kilo af te vallen (telt dat als jubileum?), elke dag de krant te lezen, minimaal vier keer per week te sporten, alleen nog in het weekend alcohol te drinken, mijn vrienden vaker te zien en minder tijd op social media te spenderen.

Tot nu toe is het me nog geen enkel jaar geluk, maar op de een of andere manier ga ik elk jaar weer dit soort lijstjes maken rond 31 december. En heb ik de heilige overtuiging dat het volgende jaar hét jaar wordt waarin ik ineens Lisa Loeb 2.0 zal zijn. Je weet wel, die blonde cabaretier met dat gebit die zo weinig drinkt, dagelijks in de gewichten hangt en nooit op haar telefoon kijkt.

Goede voornemens

De jaarwisseling doet iets met me. De dagen voor 31 december maken iets in mij los waardoor ik ineens een bullet journal wil bijhouden, elke dag ga hardlopen – tussen de kerstdiners door – en mijn huis Marie Kondo tot ik erbij neerval. Alles wat me eerder dit jaar niet gelukt is probeer ik in die paar dagen te proppen. De overgang van 31 december naar 1 januari maakt in feite net zoveel verschil als de overgang van 14 op 15 maart maar toch voelt het als een fijne deadline om dingen aan te pakken. En vooral om grootse plannen voor jezelf te maken.

Alsof je op 1 januari ineens wél zin hebt om elke dag voor 6 uur ’s ochtends op je yogamat te stappen en vijftien downward dogs erdoorheen te rammen. Althans, ik heb mezelf nog nooit op die zin kunnen betrappen. Wat helpt is dat dit jaar de sportscholen dicht zijn op 1 januari. Kan ik dat gedoemd om te mislukken voornemen alvast van mijn lijstje schrappen.

Solo

De grap is dat ik op oudjaarsavond 2020 bij hoge uitzondering geen goede voornemens gemaakt had. Lamgeslagen door corona dacht ik: wat maakt het allemaal ook uit. Ik was drie maanden voor het uitbreken van corona solo gegaan, nadat ik acht jaar onderdeel van een succesvol cabaretduo geweest was. Ik hoor je denken: goede timing. Ik had al mijn spaargeld gestoken in het maken van mijn eerste solovoorstelling Extase, die ik in 2020 maar vijf keer in plaats van vijftig keer heb kunnen spelen dankzij tante Corrie.

Ik was vrijwel onbekend in Nederland en mijn zalen waren niet alleen met dertig mensen gevuld omdat dat het maximumaantal kaarten was dat je mocht verkopen, maar ook omdat ik gewoon niet meer dan dertig man publiek trok. En je ouders kunnen ook niet naar iédere voorstelling komen kijken, die mensen hebben zelf ook een leven.

Fantastisch jaar

Ondanks corona en ondanks het feit dat ik mezelf niks had voorgenomen, heb ik in 2021 een fantastische jaar gehad, waar ik echt ontzettend dankbaar voor ben. Met de winst van De slimste mens, thuiswerken met mijn man zonder elkaar zat te worden, veel afspraken en mooie gesprekken met vrienden, mijn columns voor Flair en op tv en volle zalen in de theaters. Tot ze opnieuw dichtgingen, maar ze gaan ook heus weer open. En dat alles heb ik bereikt ondanks dat ik vaak op mijn telefoon kijk, nog steeds geen 10 kilo ben afgevallen en ik op dinsdagavond vrolijk een glas Chardonnay inschenk.

Lees ook:
Lisa Loeb: ‘Inmiddels ontvangen zorgmedewerkers letterlijke klappen in plaats van applaus’

Dus ik heb geen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Eens kijken wat 2022 ons gaat brengen. En laten we ook terugkijken op wat het afgelopen jaar ons gebracht heeft. De tijd vliegt, voor je het weet is het kerst 2022. Kijk eens in je agenda wat je allemaal hebt meegemaakt dit jaar, loop door de foto’s in je telefoon om terug te halen welke avonturen je beleefd hebt en welke vrienden je gezien hebt. Dat ga ik ook doen op oudjaarsavond.

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Fotografie: Bart Honingh