Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Lisa Loeb: ‘Er wordt dus allang een bepaalde groep positief gediscrimineerd, namelijk: de witte heteroman’

Lisa Loeb: ‘Er wordt dus allang een bepaalde groep positief gediscrimineerd, namelijk: de witte heteroman’

Lisa Loeb: ‘Er wordt dus allang een bepaalde groep positief gediscrimineerd, namelijk: de witte heteroman’

Als het goed is hebben we nu bijna een nieuw kabinet. Hoewel, nieuw? We krijgen natuurlijk een kabinet dat bestaat uit precies dezelfde partijen waar we al vier jaar van mogen genieten (en soms huilen).

Toch schijnt het een enorm verschil te worden met wat we al kennen en struikelen de fractievoorzitters over elkaar om te benadrukken dat er vooral heel veel nieuw ‘elan’ en ‘leiderschap’ komt. Eerst zien, dan geloven.

Nieuw kabinet

Wat echter wél goed nieuws is, is het voornemen dat de nieuwe bewindslieden voor 50% vrouw zullen zijn. Welkom in 2021, politiek Den Haag! Dat zal eens tijd worden. Helaas hebben we nog nooit een vrouwelijke premier gehad in dit land maar dit is een stap in de goede richting. Zodat de helft van onze bevolking haarzelf eindelijk gerepresenteerd ziet in de groep mensen die het land bestuurt.

Dat er niet meer geroepen wordt ‘we kunnen geen vrouwen vinden’, maar gewoon besloten wordt net zo lang te zoeken tot je ze gevonden hebt. Dat er nu gevist wordt in een veel grotere poel van talent door te streven naar een gelijke verdeling tussen beide geslachten.

Talent

Zodra het woord vrouwenquotum valt, begint helaas ook het gezeur. JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, gooide er een tweet uit met de tekst: ‘Jammer dat ministers niet beoordeeld worden op wat ze kunnen, maar op wat er (niet) tussen de benen hangt’. Ik kreeg op mijn Instagram meerder DM’s binnen met de strekking: ‘Het zou moeten gaan om degene die 100% talent voor de functie heeft’. DM’s van mannen, ja.

Ik ben dan meteen benieuwd naar de redenering achter zo’n opmerking. Degene die 100% talent heeft voor de functie kan dan kennelijk geen vrouw zijn? Is dat wat je bedoelt? Want het streven naar een gelijke verdeling binnen het kabinet en zoeken naar degene die 100% talent voor de functie heeft hoeven elkaar helemaal niet uit te sluiten. Of denk je dat er niet 10 capabele vrouwen in Nederland te vinden zijn die 100% geschikt zijn voor de functie van minister?

Witte heteromannen

Want dat gaat er mis in de redenering ‘het gaat niet om geslacht maar om kwaliteit’. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat mannen geschikter zouden zijn voor de functie van minister of staatssecretaris dan vrouwen. Je doet het tenslotte niet met je geslachtsdeel (althans, dat mag je hopen). Toch zitten er tot nu toe altijd meer mannen in het kabinet.

Er wordt dus allang een bepaalde groep positief gediscrimineerd, namelijk: de witte heteroman.

Vier jaar geleden leverde de VVD slechts één vrouwelijke minister aan. Mark Rutte zei daarover: ‘Ik had wel graag meer willen hebben, maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen’ Maar hoe goed hebben deze ‘beste mensen’ – oftewel: mannen –  het dan gedaan?

Gelijkheid

Nou, er zijn nog nooit zoveel ministers en staatssecretarissen vroegtijdig afgetreden als in Rutte 3, en de meeste daarvan kwamen uit de VVD. Uitgerekend degene die zo hoog opgaf over ‘we moeten echt de beste mensen kiezen’, heeft leiding gegeven aan de ministersploeg die het het slechtst gedaan heeft. Lekker bezig Mark.

Vrouwen maken 50% van de wereldbevolking uit. Dat zou al reden genoeg moeten zijn om ook gelijk gerepresenteerd te worden in de politiek. Daarnaast is allang aangetoond dat diversiteit binnen een groep goed en belangrijk is, of dit nu in de politiek is of in het bedrijfsleven. Dat leidt tot betere prestaties.

Lees ook:
Lisa Loeb: ‘Het is hoog tijd voor de eerste feministische golf. Voor mannen’

Als het land alleen maar door witte heteromannen bestuurd wordt, zijn er heel veel perspectieven die over het hoofd gezien worden en stemmen die niet gehoord worden. Die tijd zou allang voorbij moeten zijn. Dus op naar 2022 met een nieuw kabinet (weliswaar met een belegen randje), vol met mannen en vrouwen die 100% geschikt zijn voor hun positie. Ongeacht wat er tussen hun benen hangt.

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Fotografie: Bart Honingh