Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Lisa Loeb > Lisa Loeb: ‘Dat lijkt mij persoonlijk een nobeler streven dan de zoveelste piemel de ruimte in schieten’

Lisa Loeb: ‘Dat lijkt mij persoonlijk een nobeler streven dan de zoveelste piemel de ruimte in schieten’

Lisa Loeb: ‘Dat lijkt mij persoonlijk een nobeler streven dan de zoveelste piemel de ruimte in schieten’

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land, heeft een wekelijkse rubriek bij de talkshow Khalid & Sophie én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Fop filantropie

‘Aan de wereldleiders en miljardairs: als jouw kind of kleinkind zou dreigen te verhongeren, dan zou je alles in je macht doen om het te redden. Momenteel is er $400 biljoen aan rijkdom in de wereld. We moeten ons diep schamen dat we zelfs maar een enkel kind laten omkomen door honger.’

Dit tweette David Beasley, uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, op 8 november jongstleden. Er is nog nooit zoveel welvaart in de wereld geweest en nog steeds komen wereldwijd mensen om door honger. De middelen om dit op te lossen zijn er; wie gaat dit geld doneren en maakt hier een einde aan?

Misschien wordt het wel Elon Musk, directeur van Tesla en Space X. Én momenteel de rijkste man op aarde. En tevens eigenaar van een piemelvormige raket. Nou hebben alle raketten natuurlijk wel iets fallisch maar die van Elon heeft er ook nog een soort kopje op. Maar dit terzijde. Musk staat bekend als de enfant terrible van de rijksten der aarde: zo rookte hij cannabis tijdens een radioprogramma waarna de aandelen van Tesla kelderden, lanceerde hij een auto de ruimte in en gaf hij zijn zevende kind de naam X Æ A-XII. Nee, ik weet ook niet hoe je dat uitspreekt.

Musk reageerde op de tweet van Beasley: als jullie heel precies uit kunnen leggen wat er met het geld gebeurt dan verkoop ik $6 miljard aan Tesla aandelen en doen we het. Even voor de context: $6 miljard is 2,0270 procent van Musks huidige vermogen. Waarschijnlijk heeft hij het beloofde geld inmiddels alweer terugverdiend.

De VN reageerde met een ijzersterk plan waarin ze compleet verantwoorden wat er met het geld zou gebeuren. En Musk? Die heeft niet meer gereageerd. Laat staan dat hij die Tikkie van $6 miljard aan de VN betaald heeft. Gemiste kans, want je krijgt altijd zo’n leuk gifje te zien als je tikkie afgerond is.

Goed doel

6 miljard is 2,0270 procent van Musk’s vermogen schreef ik. Je kunt natuurlijk denken: hij hoeft het niet weg te geven, aardig toch? Maar het wordt al een stuk minder aardig als je bedenkt dat Musk nauwelijks inkomstenbelasting betaalt. Hij ontvangt namelijk geen salaris uit zijn directeurschap van Tesla en SpaceX en zo lang hij zijn aandelen niet verkoopt hoeft hij daar ook geen belasting over te betalen. Als je nagaat dat in Nederland het laagste belastingtarief al 37,10% bedraagt, staat Elon Musk er toch een stuk minder mooi op.

Dat praatjes geen gaatjes vullen geldt ook voor de rijksten der aarde. U2 zanger Bono is misschien wel de bekendste filantroop ter wereld. Bij elke conferentie over armoede en honger was hij als key note speaker aanwezig om anderen op te roepen geld te doneren. Anderen ja. Want Bono was ook één van de eerste namen die opdoken in de Panama Papers en die al jarenlang belasting ontwijkt door zijn royalties binnen te laten komen in, jawel, Nederland.

Lees ook: Lisa Loeb: ‘Let op: dit weekend gaat de klok weer een jaar achteruit’

Zoals Rutger Bregman het in 2019 in Davos stelde: ‘Taxes, taxes, taxes’, oftewel: laat al die roeptoeters eerst maar eens beginnen met belasting betalen, in plaats van goede sier te willen maken met fop filantropie. Hartstikke mooi hoor, al die goede doelen, maar het betekent weinig als je er aan de andere kant alles aan doet om zo min mogelijk bij te dragen aan het gemeenschappelijke belang.

Ik ben benieuwd of Elon Musk ons toch weet te verrassen en wel degelijk die zes miljard overmaakt. Het is geen lange termijn oplossing voor honger wereldwijd maar op korte termijn zou hij het leven van heel veel mensen kunnen redden. Dat lijkt mij persoonlijk een nobeler streven dan de zoveelste piemel de ruimte in schieten.

Op de basisschool werd ze gepest en kreeg ze zelfs een ‘zangverbod ‘opgelegd door de juf: dit jaar werd ze genomineerd voor het beste kleinkunstlied, won ze de finale van programma De Slimste Mens, werd columnist, tekende een boekcontract en tourde met de try-outs van haar eerste soloprogramma Extase. Cabaretier Lisa Loeb (32) is here to stay, al kan ze dat soms bijna niet geloven. Want 2021 was dan wel het jaar van haar doorbraak, ze deelde daarin ook publiekelijk haar angststoornis en depressieverleden. En dat blijft ze doen, al is het maar omdat het ‘gewoon’ bij haar hoort.

Fotografie: Bart Honingh