Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Lisa Loeb: ‘Deze slappe zak moet door de overheid geholpen worden’

Column Lisa Loeb: ‘Deze slappe zak moet door de overheid geholpen worden’

Column Lisa Loeb: ‘Deze slappe zak moet door de overheid geholpen worden’

Cabaretier Lisa Loeb (32) won de finale van De slimste mens, toert met haar solovoorstelling Extase door het land, heeft een wekelijkse rubriek bij de talkshow Khalid & Sophie én is sinds kort onze nieuwe columnist. O ja, en ze gaat ook nog een boek schrijven.

Klimaatverandering

Afgelopen weekend begon de VN-klimaattop COP26 in Glasgow.  Een laatste poging van wereldleiders om ervoor te zorgen dat de aarde maximaal anderhalve graad opwarmt. Dat het niet goed gaat met het klimaat is duidelijk: de zeespiegel stijgt nog sneller dan gevreesd, overal ter wereld vinden natuurrampen plaats en de Elfstedentocht komt waarschijnlijk nooit meer terug. Ik heb nu al te doen met Erben Wennemars.

Ik zal het meteen maar eerlijk opbiechten: ik schrijf deze column in het vliegtuig, waardoor mijn CO2 voetafdruk met de seconde groeit. Straks aangekomen in Madrid ga ik genieten van chorizo worstjes, nieuwe kleding kopen en héél lang douchen. Mea maxima culpa, maar toch doe ik het. Ik ken de cijfers, ik weet hoe slecht het met de planeet gesteld is en toch ben ik (nog) geen vegan.

Ja, dat is laks en lui. Momenteel loopt er in Nederland een klimaatcampagne met de strekking ‘alle beetjes helpen’. Korter douchen, afval scheiden, het komt allemaal aan bod. Alles voor een betere wereld. Oh nee, niet alles: stoppen met- of minder vlees eten wordt namelijk expliciet niét genoemd. Terwijl dit de grootste impact op het milieu heeft. Maar als ik nooit meer vlieg en nooit meer vlees eet, is het klimaatprobleem dan opgelost? Natuurlijk niet. Als de rest van de wereld lekker doorstookt en dooreet maakt mijn individuele bijdrage geen enkel verschil.

En zelfs áls het lukt om de rest van de wereld mee te krijgen, is het nog maar de vraag of dat klimaatverandering stopt. Afgelopen jaar hebben we met de hele planeet een generale repetitie gehouden. Door de pandemie konden we niet meer vliegen en reden we veel minder auto. We hebben minder vlees gegeten omdat de restaurants dicht waren en minder kleding gekocht omdat je alleen nog online kon shoppen. Het resultaat? Een magere 8% minder CO2-uitstoot.

Lees ook
Column Lisa Loeb: ‘Ik ben opgevoed door feministisch ouders en dat heeft ontzettend veel invloed gehad op mijn zelfbeeld’

Kennelijk gaat het niet zozeer om wat we consumeren, maar om hoe dat geproduceerd wordt. En natuurlijk kan ik daarin mijn verantwoordelijkheid nemen. Door braaf alleen maar de juiste keurmerken te kopen kan ik de goede bedrijven belonen. Door geen vlees meer te eten, kan ik aan de supermarkt laten zien dat ze meer vegan producten moeten kopen en daarmee gaat het geld naar duurzame producten. Maar ik ben gewoon een slappe zak.

Ik kan in de supermarkt minutenlang zoeken naar het laatste stukje biologisch vlees maar na een kroegbezoek haal ik gedachteloos een kroket uit de muur. Ik weet dat opwarming niet goed is maar denk stiekem ook wel eens dat ik meer mijn best zou doen als de aarde niet op zou warmen maar af zou koelen (ik houd niet van sneeuw). En dat vliegtuig waar ik nu in zit had ook zonder mij wel gevlogen, dus dan kan ik evengoed instappen. Toch?

Deze slappe zak moet door de overheid geholpen worden. Laat mij extra betalen voor dat vliegticket en verbied mij een vervuilende auto te kopen. Verhoog de belasting op vlees en maak groente, fruit en plantaardige alternatieve veel goedkoper.

Doe de btw op nieuwe kleding maar omhoog om daarvan windmolens en zonnepanelen te plaatsen. En vergeet ook niet de meest vervuilende bedrijven te belasten en beboeten. Want een beter milieu begint bij… de overheid.

Op de basisschool werd ze gepest en kreeg ze zelfs een ‘zangverbod ‘opgelegd door de juf: dit jaar werd ze genomineerd voor het beste kleinkunstlied, won ze de finale van programma De Slimste Mens, werd columnist, tekende een boekcontract en tourde met de try-outs van haar eerste soloprogramma Extase. Cabaretier Lisa Loeb (32) is here to stay, al kan ze dat soms bijna niet geloven. Want 2021 was dan wel het jaar van haar doorbraak, ze deelde daarin ook publiekelijk haar angststoornis en depressieverleden. En dat blijft ze doen, al is het maar omdat het ‘gewoon’ bij haar hoort.

Fotografie: Bart Honigh