Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Kirsten Schilder > Kirsten over non-verbale communicatie met Nick: ‘Dat gaat vrijwel altijd mis’

Kirsten over non-verbale communicatie met Nick: ‘Dat gaat vrijwel altijd mis’

Kirsten over non-verbale communicatie met Nick: ‘Dat gaat vrijwel altijd mis’

Kirsten Schilder (36) is de vrouw van zanger Nick (36). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Gebarentaal

Wanneer onze kinderen het ene na het andere bommetje in het rustige zwembad maken, ga ik even aan de poolbar zitten die, zoals het woord al zegt, uitkijkt op het zwembad. Nick ligt heerlijk in de zon een podcast te luisteren. Ik heb even de ‘opletbeurt’. Meestal wisselen we elkaar af na een uurtje, zodat onze kinderen altijd onder toezicht in het zwembad liggen. Het is onbewust een soort ochtendritueel geworden, dat ons beiden goed bevalt.

Terwijl ik aan de bar mijn tweede latte macchiato bestel, zie ik een man naast mij druk gebaren naar iemand verder bij ons vandaan. Wanneer ik omkijk, zie ik aan de overkant van het langwerpige zwembad een vrouw staan die eveneens deelneemt aan dit non-verbale gesprek. Nadat mijn buurman een drinkgebaar maakt richting mijn overbuurvrouw, zie ik haar mijn kant op wijzen waarna ze met haar duim en wijsvinger een verkleingebaar maakt. Haar man haalt wat geïrriteerd zijn schouders op waarna zijn vrouw haar gebaren herhaalt.

Lees meer
Kirsten krijgt spijt van coronaproof ‘vakantieplan’: ‘Die ondeugende blik voorspelt weinig goeds’

Vol onbegrip pakt hij zijn telefoon om haar via de app te vragen wat zij wil drinken. Even overweeg ik me te mengen in deze communicatie en een kleine versie van mijn latte te bestellen, maar uit het geluid van zijn telefoon maak ik op dat dat overbodig is. Enkele minuten later loopt hij met een dubbele espresso voor zichzelf en een cappuccino voor zijn lachende vrouw naar zijn handdoek.

Non-verbaal communiceren

Waarom gaat het vrijwel altijd mis wanneer een man en een vrouw non-verbaal met elkaar communiceren? Zou dat te maken hebben met het bekende ‘vrouwen komen van Venus en mannen van Mars’? Ik zou daar in elk geval niet van opkijken. Wanneer Nick en ik op deze – soms noodzakelijke manier – communiceren, loopt dat ook vaak spaak. Iets wat volgens Nick natuurlijk te wijten is aan mijn gebrekkige manier van uitbeelden. Hij kan toch immers niet aan mijn blik zien dat een van onze kinderen iets doet waardoor ik vind dat hij even moet ingrijpen. Moet ik maar duidelijker zijn!

‘Nick ligt relaxed op zijn bedje, dus het duurt even voordat ik zijn blik vang’

Wanneer ik mijn koffiemomentje heb afgesloten en heerlijk met onze kinderen in het zwembad lig, moet ik echt even naar het toilet. Nick ligt lekker relaxed op zijn bedje, dus het duurt even voordat ik zijn blik vang. Ik maak het bekende wisselgebaar dat onder andere in de voetbalwereld gebruikt wordt: mijn twee handen draai ik geanimeerd in cirkels over elkaar heen. Lijkt het me toch glas-helder dat hij even bij de kinderen moet blijven.

Met een dankbare blik steekt hij zijn duim op.

Alertheid

Ik zwem ondertussen naar het dichtstbijzijnde trappetje en wacht daar op Nick, die inmiddels omgedraaid in het zonnetje ligt. Terwijl ik – met een zeer volle blaas en Jackie op mijn heup – zijn kant op loop, bedankt hij mij voor mijn alertheid. Superfijn dat ik hem even geattendeerd heb op het verbranden, of ik meteen even zijn rug wil insmeren.

Deze column van Kirsten komt uit Flair 36. Deze editie ligt vanaf 2 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.