Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Onvolwassen of niet, Kirsten kan er niks aan doen: ‘Ik ben dus echt een verjaardagsidioot’

Onvolwassen of niet, Kirsten kan er niks aan doen: ‘Ik ben dus echt een verjaardagsidioot’

Column
Onvolwassen of niet, Kirsten kan er niks aan doen: ‘Ik ben dus echt een verjaardagsidioot’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (36). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Verjaardagsgek(ken)

“Zelfs voor de zevenendertigste keer was ik zenuwachtig toen mijn verjaardag naderde. Misschien vind je het ietwat onvolwassen, maar ik kan er niks aan doen. Ik blijf het gewoon zó leuk vinden! Niet vanwege de cadeautjes of alle aandacht die je die dag krijgt, maar vanwege het speciale gevoel dat erbij hoort. Zelfs wanneer het ’s middags zeven minuten over drie is en er 15:07 op mijn klok verschijnt, associeer ik dat met mijn verjaardag.”

‘Ik vind Nicks verjaardag zelfs leuker dan hij die zelf vindt’

Franse feestdag

“Mijn verjaardag – op 15 juli dus – vindt vrijwel altijd in de zomervakantie plaats. Dat heeft er van jongs af aan voor gezorgd dat hij minstens drie keer werd gevierd. De eerste keer in de laatste schoolweek, waarbij ik ook mocht trakteren. De tweede keer op de camping in Frankrijk op de dag dat ik écht jarig was en de derde keer wanneer ik mijn partijtje met mijn vriendinnen vierde. Leuke bonus: Quatorze Juillet, 14 juli, is een Franse feestdag die precies om 00.00 uur met vuurwerk wordt afgesloten. Als kind heb ik jarenlang gedacht dat dit visuele spektakel aan het Franse firmament het startsignaal was van mijn volgende levensjaar. Kortom, ik ben dus echt een verjaardagsidioot. Inmiddels zijn er drie data bijgekomen. Vier eigenlijk: ik vind Nicks verjaardag zelfs leuker dan hij die zelf vindt.”

Patattafel

“Julian werd op de laatste woensdag van augustus acht jaar. Wij hadden besloten om die dag, voorzien van de benodigde maatregelen, toch thuis te vieren. ’s Ochtends begon zijn feestje al op school, waar hij samen met een klasgenootje dat op dezelfde dag is geboren, mocht trakteren. Om 11.30 uur renden er vanuit school zes jongetjes met Julian mee naar huis om hier te lunchen. Op kinder-verjaardagen eten wij gezamenlijk patat aan een grote tafel waar een wegwerptafelkleed op ligt. We gebruiken geen borden en geen bestek.”

‘Vanwege het overmatig suikergebruik en alle hectiek van de dag, bleek het een illusie te denken dat hij lekker zou gaan slapen’

“De patat ligt als een soort gele loper, voorzien van hier en daar een klodder mayonaise en ketchup, over de lengte van de tafel. Elk jaar weer gegarandeerd een succes. Niet alleen voor de kinderen, ik vind het minstens net zo leuk. De patattafel is namelijk binnen een handomdraai op te ruimen. Aangezien daarna een aantal van mijn bevriende buurvrouwen op visite kwamen, was dat wel zo makkelijk.”

Lees ook
Kirsten Schilder: ‘Voor het eerst brainstormde ik met iemand anders dan Nick over mijn toekomst’

Coronaproof

“Tot slot kwamen onze ouders, Nick’s broers en een aantal van onze naaste vrienden. En dat verliep prima. Geheel coronaproof, over de dag verdeeld, waardoor het mogelijk was om onderling de nodige afstand te behouden. Nadat de laatste gasten allang vertrokken waren, brachten wij onze achtjarige zoon naar bed. Vanwege het overmatig suikergebruik en alle hectiek van de dag, bleek het een illusie te denken dat hij lekker zou gaan slapen. En dat was hij ook nog lang niet van plan. ‘Mama, ik blijf zeker nog een paar uur wakker. Mijn verjaardag duurt namelijk nog maar drie uur. Vanaf morgen moet ik weer 364 dagen wachten op mijn volgende verjaardag. Wel cool dat ik vandaag vier feestjes op een dag had! Mag dat volgend jaar weer?’ Van wie zou hij dat nou hebben?”

Deze column van Kirsten komt uit Flair 39. Deze editie ligt vanaf 23 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee