Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten: ‘Twee van mijn lievelingsmensen ontbreken op mijn foto’s’

Kirsten: ‘Twee van mijn lievelingsmensen ontbreken op mijn foto’s’

Kirsten: ‘Twee van mijn lievelingsmensen ontbreken op mijn foto’s’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Mijn ouders

“Als wij met het gezin een dagje uit zijn, loop ik altijd met mijn telefoon in m’n hand. Dat is niet om de hele tijd bereikbaar te zijn, ik bel er namelijk sporadisch mee. Nee, mijn telefoon heeft een heel ander basisdoel: het vastleggen van kostbare momenten. En daar ben ik, al zeg ik het zelf, een ster in.

“Wanneer je door mijn foto’s scrolt, hebben onze kinderen steevast een hoofdrol te pakken. Nick heeft een bijrol en zelf schitter ik in deze vastgelegde momenten als figurant. Ooit heb ik gelezen dat het regelmatig voorkomt dat moeders ontbreken op deze foto’s. Ikzelf ben content over mijn aanwezigheid op de duizenden foto’s op mijn telefoon. Mijn kinderen zullen later zonder probleem kunnen terugzien hoe ik eruitzag toen zij net waren geboren en kunnen, als ze zelf misschien wel kinderen hebben, achterhalen of die iets weg hebben van hun oma.”

“Desondanks kan ik niet ontkennen dat het me onlangs opeens diep raakte toen ik besefte dat twee van mijn lievelingsmensen veelvuldig ontbreken op mijn opgeslagen foto’s. Mijn ouders samen met mij op een foto? Ik kwam er onlangs achter dat het zeker vijf jaar geleden is dat we een moment met z’n drieën hebben vereeuwigd.”

“Als ik bij mezelf te rade ga waaróm die foto’s er niet zijn, kan ik daar geen antwoord op geven. Misschien is het zo dat ik juist op de momenten dat wij samen zijn bezig ben met de kinderen. Of alleen mijn aandacht richt op mijn ouders, terwijl onze kinderen zichzelf vermaken. Foto’s van onze kinderen met hun opa of omi heb ik wel. Het is alleen die foto van ons drieën die ontbreekt.”

“Ik mag me gelukkig prijzen dat ik mijn beide ouders nog heb. En wel in goede gezondheid. Waar ik soms bang voor ben, is dat ik de aanwezigheid van mijn ouders altijd heb gezien als iets vanzelfsprekends. Mijn ouders zijn er. Ze zijn er altijd. In mijn jeugdjaren, in mijn tijd als verschrikkelijke puber, in de periode waarin onze kinderen werden geboren en in honderden andere periodes voorafgaand aan dit moment. Ze zijn er gewoon. Juist de afgelopen tijd bleek dat hun aanwezigheid in goede gezondheid niet per definitie vanzelfsprekend is. Net zomin als het hebben van recente foto’s waarop mijn ouderlijk gezin staat afgebeeld. En dat terwijl dat met één druk op de knop gerealiseerd kan worden.”

Lees ook
Kirsten over het gemis van haar kinderen: ‘Soms gluur ik bij wildvreemden in de kinderwagen’

“Daar wil ik verandering in brengen. In de tijd tussen het schrijven van deze column en het moment waarop die gedrukt in Flair in de winkels ligt, ga ik het doen. Ik laat mijn eigen telefoon eens liggen en plan een shoot in met een bekende die prachtig kan fotograferen. Samen met mijn ouders. Laat dat een startsignaal zijn voor de vele selfies die ik in de toekomst met mijn vader en moeder zal gaan maken. Iets waar niet alleen ik ontzettend blij mee ben. Volgens mijn moeder is er tenslotte niks waardevoller dan foto’s van jezelf met je kind(eren).”

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 22-2021. Deze editie ligt van 2 t/m 8 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Daniël O’Conner