Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten Schilder vindt Valentijnsdag niks: ‘Maar na die verrassing van Nick voelde ik me superlullig’

Kirsten Schilder vindt Valentijnsdag niks: ‘Maar na die verrassing van Nick voelde ik me superlullig’

Kirsten Schilder vindt Valentijnsdag niks: ‘Maar na die verrassing van Nick voelde ik me superlullig’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (3). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Valentijnsdag

“De afgelopen jaren heb ik me er meermaals over verwonderd: Santa’s rendieren stonden nog niet eens op stal, of de commerciële pijlen richtten zich alweer op een nieuw doel, Valentijnsdag.”

“Wie kent ze niet? De boekwinkels die in de periode voorafgaand aan de veertiende februari overvol hangen met roze of rode kaarten, voorzien van hartjes en zoete teksten. Je kunt geen winkel meer binnenstappen zonder dat je wordt doodgegooid met werkelijk alles wat in het teken staat van de liefde. Tot aan de grote dag zelf. Op vijftien februari wordt namelijk alles snel afgeprijsd met als enige doel zo snel mogelijk lege schappen creëren; het is natuurlijk niet de bedoeling dat de paashazen tussen de hartjes liggen.”

“Het is niet zo dat ik een hekel heb aan deze dag of aan de boodschap die deze dag uitdraagt, juist niet! Elkaar wat extra aandacht en liefde geven, is denk ik voor ons allemaal belangrijk. Ik heb alleen wat moeite met het commerciële aspect. Het lijkt wel of het elk jaar gekker wordt. En al deze uitingen en briljante marketingplannen leggen hoe dan ook een bepaalde druk op je. Een lichte dwang om toch even een leuk cadeau te regelen voor je geliefde. Of om – als man – toch die absurde vier euro per roos neer te tellen. Principes overboord, maar o zo lief en attent.”

“Nick en ik spreken elk jaar af om ons niet te laten beïnvloeden door de uit Amerika overgewaaide hype, die ervoor zorgt dat Instagram die dag ontploft van de mooiste en meest romantische liefdesfoto’s ever. Gebeurde dit maar elke dag! Ik vraag me oprecht af of er niet een hoop mannen op deze aardbol rondlopen die het hele jaar door niet één keer een schouderklopje aan hun geliefde geven, niet één keer langs de bloemist rijden op weg naar huis. Om vervolgens op Valentijnsdag groots uit te pakken met – heel origineel – een doos bonbons en een grote voorgedrukte kaart met lieve woorden. Zodat ze de overige 364 dagen de kantjes er weer van af kunnen lopen.”

“Liefde en waardering laten blijken, is iets waarvan ik optimaal kan genieten. Zo ontving ik vlak na kerst een kaartje van mijn vriendin met daarop: ‘Ik ben zo ontzettend blij, met een vriendin zoals jij.’ Een kaartje dat nu nog steeds pontificaal in onze woonkamer staat. Elke keer als ik het zie staan, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. En dat niet eens op Valentijnsdag!”

Lees ook
Kirsten Schilder van de leg tijdens nachtje weg met Nick: ‘Geen idee wat we er precies moesten doen’

“Dit alles bracht me vorig jaar op een briljant idee. Ik weigerde langer een marionet te zijn van Amerikaanse marketeers. Wat betreft Valentijnsdag sta ik ergens voor. Ik kom in opstand tegen het kuddegedrag. Dat je enkel en alleen op 14 februari attent, gul en zorgzaam moet zijn. Ik ben 365 dagen per jaar romantisch, dus deze Valentijnsdag zou als een doodnormale vrijdag aan mij voorbijgaan. Zo, voelde ik me even eigenzinnig en eigengereid! Om me daarna superlullig te voelen toen Nick geheel tegen onze afspraak in wél met bloemen en een mooi cadeau aankwam. Happy Valentine!”

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 06-2021. Deze editie ligt vanaf  10 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh voor Flair