Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten Schilder: ‘Ik word al onrustig als ik weet dat Nick twee avonden achtereen niet thuis is’

Kirsten Schilder: ‘Ik word al onrustig als ik weet dat Nick twee avonden achtereen niet thuis is’

Kirsten Schilder: ‘Ik word al onrustig als ik weet dat Nick twee avonden achtereen niet thuis is’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (7) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. 

Commercial

“Het is het reclamebureau weer gelukt. Al kijkend naar het beeldscherm zie ik een reclame die twee scenario’s weergeeft. Op het linkerdeel van het scherm is te zien dat een vrouw haar huis verlaat. Vervolgens vluchtig haar alleenstaande wat oudere buurvrouw – die in haar voortuin aan het werk is – groet, zich omdraait en haar dag vervolgt. Hierna zie je de oudere buurvrouw alleen aan tafel zitten, waarna ze een kaarsje aansteekt voor haar overleden man. Tegelijkertijd is op het rechterdeel van het scherm te zien dat diezelfde vrouw haar deur uitstapt, maar in plaats van haar buurvrouw alleen gedag te zeggen, haar vraagt mee te helpen om de gezamenlijke buurttuin bij te houden. De eenzame vrouw neemt deze uitnodiging aan.”

Klein gebaar

“Dit kleine, maar zo veelbetekenende gebaar zorgt ervoor dat de buurvrouw op sociaal gebied aansluiting vindt. Waarschijnlijk is het voor mij het onbekende, waardoor ik hier zo emotioneel van word. Ik sta er zelf niet vaak bij stil dat je juist voor anderen, met zo weinig inspanning, het verschil kunt maken. Ik moet er niet aan denken in een isolement te leven. Sterker nog, ik word al onrustig als ik weet dat Nick twee avonden achtereen niet thuis is. Mijn vriendinnen kunnen beamen dat alleen zijn en ik, geen goede combi is.”

‘Ik sta er zelf niet vaak bij stil dat je juist voor anderen, met zo weinig inspanning, het verschil kunt maken’

“Onze kinderen hebben dat niet. Nikki kan optimaal genieten van momenten voor zichzelf, waarin ze een boek pakt en zich terugtrekt op de bank. Het liefst zonder ons, zonder vriendinnen. Wel met een muziekje, dat vindt ze altijd goed. Een boek lezen zonder een plotselinge TikTok-move is tenslotte zó 2020. Op de momenten dat Nikki zichzelf vermaakt en Julian en Jackie aan het spelen zijn, zit ik met enige regelmaat achter de computer met een lekker kopje thee. Niet altijd met een speciaal doel. Deze keer wel. Met een klein gebaar iets onder de aandacht brengen wat voor anderen verschil kan maken. Dat wil ik ook.”

Stichting Het Vergeten Kind

“Het liefst voor kinderen. Vanwege mijn loopbaan als leerkracht in het speciaal basisonderwijs blijft dit toch mijn interessegebied. Zo kwam ik terecht bij Stichting Het Vergeten Kind. Een stichting die voortgekomen is uit de Guusje Nederhorst Foundation en die zich inzet voor de meer dan tachtigduizend kinderen die opgroeien in een gezin waarin veiligheid, geborgenheid en liefde voor elkaar niet vanzelfsprekend zijn. Ook zorgen zij ervoor dat elk jaar een bepaald onderwerp extra onder de aandacht wordt gebracht in de Week Van Het Vergeten Kind. Dit jaar is dat: kinderen die in een sociaal isolement zitten.”

Lees ook
Bijzonder moment voor Nick en Kirsten Schilder: ‘Meer moeite mee dan ik had gedacht’

Inzetten

“Juist in deze coronaperiode, waarin wij allen wel even een moment hebben gevoeld hoe het is om geïsoleerd te zijn van onze naasten. Dit is precies wat ik wil. Ik wil me inzetten voor de duizenden kinderen in Nederland die sociale aansluiting hebben gemist. En niet alleen het afgelopen jaar: de jaren daarvoor misten zij die aansluiting helaas ook al. En het langverwachte coronavaccin zal daar voor hen geen verbetering in brengen. Wanneer ik – net als de oplettende buurvrouw uit de commercial – met een klein gebaar iets voor deze kinderen kan betekenen, doe ik dat. Ik maak mij ‘hart’.”

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 04-2021. Deze editie ligt vanaf 27 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kirsten Schilder (@kirsten_schilder)

Beeld: Bart Honingh, Instagram