Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten: ‘Alle betrokkenen moesten de geheimhoudingsakte ondertekenen’

Kirsten: ‘Alle betrokkenen moesten de geheimhoudingsakte ondertekenen’

Kirsten: ‘Alle betrokkenen moesten de geheimhoudingsakte ondertekenen’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. 

Het grote geheim

“Wanneer kies je ervoor om ‘het grote geheim’ aan je kinderen te vertellen? Het grote complot dat menig kinderhart vol verwachting sneller doet kloppen? Aan Nikki vertelden we dit veel eerder dan ik gewenst had.

Aan het begin van de lente was ze met een vriendinnetje aan het spelen toen ze ineens vol verbazing naar beneden kwam rennen en zei dat haar vriendin haar net had verteld dat Sint niet bestaat. En dat alle schoenen door eigen ouders gevuld werden. Ondanks dat ik hier erg van schrok, schonk ik er op dat moment niet zo veel aandacht aan. Ik hoopte dat Nikki deze informatie gedurende het jaar weer zou vergeten.”

Vragenvuur

“Maar dat bleek niet het geval. Integendeel. Zodra de eerste zakken met pepernoten in de schappen lagen, vuurde zij haar vragen in rap tempo op mij af. ‘Mama, hoe doet Sinterklaas dat toch? Hij kan toch niet in één nacht de schoenen van alle kinderen in Nederland vullen?’ en ‘Mama, jij zegt toch dat de Luisterpiet niet bestaat? Waarom zeggen ze dan op de gymvereniging dat hij wel bestaat, en dat ze geen cadeautjes krijgen als ze niet goed luisteren?’ Dat ik deze niet inzet om iets bij de kinderen gedaan te krijgen, kon ik haar natuurlijk niet uitleggen.”

Leugentje om bestwil

“Tot dat moment lukte het mij altijd wel om er een draai aan te geven. Maar dat voelde ineens niet meer zo goed toen mijn bijna achtjarige dochter op een middag voor mij stond en vroeg: ‘Mama, wij jokken toch nooit tegen elkaar?’ Hierna volgde even een stilte… ‘Sinterklaas bestaat toch wel echt?'”

‘Mama, wij jokken toch nooit tegen elkaar?’ vroeg Nikki. ‘Sinterklaas bestaat toch wel echt?’

“Ik vond hier een leugentje om bestwil eigenlijk niet meer gepast. Vluchtig antwoordde ik dat ik eigenlijk wel erg benieuwd was naar wat zij er zelf van dacht. Daar hoefde ze niet lang over na te denken. Ze was namelijk al even met haar beste vriendin in conclaaf gegaan, maar de meningen verschilden. Nikki had sterk het gevoel dat Sint niet bestond, maar haar grote vriendin was er heilig van overtuigd dat het onmogelijk was dat ouders die schoentjes steeds vulden, het paard had tenslotte elke keer wat modder in huis achtergelaten en trouw alle wortels opgegeten.”

Geheimhoudingsakte

“Dat zou haar moeder nooit zelf doen; zij hield echt niet van een vieze vloer. Nick en ik besloten ‘het grote geheim van Sinterklaas’ met Nikki te delen. Dit hield natuurlijk in dat alle betrokkenen de geheimhoudingsakte moesten ondertekenen. Want wat zou ik het verschrikkelijk vinden als Nikki op de viering in de klas even aan Sint zijn baard zou trekken of even zijn wenkbrauwen zou inspecteren, om daarna met haar klasgenootjes om zich heen zelf het grote geheim te ontrafelen.”

Lees ook
Kirsten over weekend weg met Nick en de kids: ‘Tot het laatste moment hebben we getwijfeld’

Hulpsinterklaas

“Ze reageerde ondanks haar vermoeden zeer verrast, maar ze was ook erg trots dat zij transformeerde tot ‘hulpsinterklaas’. Wat vind ik het fijn om samen met mijn kleine grote dochter op zoek te gaan naar leuke schoencadeautjes voor haar jongere broer en zus. Wat Sint voor haar meeneemt vanuit Spanje blijft natuurlijk elke keer weer een verrassing. En ondanks dat zij nu het grote geheim weet, lukt het haar heel goed om dit op sommige momenten eventjes te ‘vergeten’.”

Deze column van Kirsten komt uit Flair 49. Deze editie ligt vanaf 2 december in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh, Instagram