Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten over zenuwslopende avond: ‘Ik zat met buikpijn van de spanning op de bank’

Kirsten over zenuwslopende avond: ‘Ik zat met buikpijn van de spanning op de bank’

Kirsten over zenuwslopende avond: ‘Ik zat met buikpijn van de spanning op de bank’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (36). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Prijs

“Het is bijna middernacht en de kinderen liggen nog maar net in bed. Ik ben klaarwakker en heb ook niet het idee dat ik snel in slaap kan vallen. Waarschijnlijk vanwege de adrenaline die nog door mijn aderen giert. We hebben een nogal zenuwslopende avond achter de rug. En hoewel voor ons de laatste uren vooral spannend waren, begon het voor Nikki deze ochtend al: ze mocht voorlezen voor de hele klas, in de hoop te mogen deelnemen aan de officiële voorleeswedstrijd voor de hele school.”

Voorleeskampioen

“De deelnemer die de meeste punten kreeg van zijn of haar klasgenoten, zou tot klassenkampioen worden benoemd. Deze winnaar mag uitkomen voor de klas, om schoolbreed te strijden voor het Voorleeskampioenschap. Iets vroeger dan normaal vertrok ze vol goede moed naar school. Dan kon ze daar nog eenmaal haar leestekst oefenen.”

Teleurgesteld

“Even na twaalven hoorde ik onze voordeur dichtslaan. Nikki rende de keuken in waar Nick, al in zijn smoking voor die avond, en ik aan tafel zaten. Nog voordat ik Nikki kon vragen naar het verloop van haar ochtend vertelde ze, enigszins geëmotioneerd, dat zij niet had gewonnen. Er hadden nét te weinig kinderen op haar gestemd. Nick nam haar even bij zich en vertelde haar dat hij helemaal snapte dat ze teleurgesteld was.”

‘Verslagen en vol onbegrip keken Nikki en Julian me aan. Papa had niet gewonnen!’

“Hij vertelde ook dat ze het op een heel andere manier kon bekijken. Ze had ontzettend goed haar best gedaan, zich optimaal ingezet en haar eigen onzekerheid aan de kant geschoven. En het was haar gelukt om haar verhaal zo mooi mogelijk voor te lezen. Nikki beaamde dit en schoof snel aan.”

Televizier-Ring

“Rond half vier werd Nick opgehaald om richting Amsterdam te vertrekken. Dat het vanwege de coronamaatregelen voor mij niet mogelijk was om mee te gaan, wist ik al een tijdje. Maar dat neemt niet weg dat ik het op het moment van Nick’s vertrek toch een beetje jammer vond. Het gebeurt namelijk niet dagelijks dat een programma dat mede gemaakt is door jouw man genomineerd is voor een indrukwekkende prijs: een Televizier-Ring. In de verte zagen we Nikki aan komen rennen uit school. Nog net op tijd om haar vader nog even een dikke knuffel te geven en hem heel veel succes te wensen.”

Niet gewonnen

“Die avond zat ik, met buikpijn van de zenuwen, in mijn pyjama tussen Nikki en Julian op de bank. Matthijs van Nieuwkerk liep met de gouden envelop in zijn hand naar de microfoon. Terwijl hij de envelop opende, was in huize Schilder de spanning om te snijden. Nikki zat al nagelbijtend bijna óp mijn schoot, terwijl Julian zijn handen voor zijn ogen deed en door de spleetjes tussen zijn vingers naar de televisie keek. ‘De winnaar van de 55ste Gouden Televizier-Ring is met 63 procent van de stemmen… Over mijn lijk!’ Verslagen en vol onbegrip keken Nikki en Julian mij aan. Papa had niet gewonnen! Nog geen vijf minuten daarna belde Nick en hij vroeg Nikki aan de telefoon te komen.”

Lees ook
Kirsten’s dochter krijgt driftbuien: ‘Machteloos keek ik toe, wetend dat iedere klant ons aankeek’

Trots

“’Hey pa!’ Hoorde ik haar zeggen. ‘Ja pa, dat weet ik. Ik ook op jou.’ Ik zag haar glimlachen en knikken. Nadat ze had opgehangen, keek ze me trots aan. ‘Papa zei dat dit voor hem net zo voelde als de voorleeswedstrijd voor mij. Dat je niet altijd kunt winnen, maar dat we er alles aan hadden gedaan. En dat er toch heel veel mensen op Homeward bound hadden gestemd.’ Ik moet zeggen dat ik achteraf gezien blij was dat mijn galajurk nog in de kast hing en ik niet bij deze uitreiking aanwezig kon zijn. Deze avond was voor mij om door een (gouden) ringetje te halen.”

Deze column van Kirsten komt uit Flair 44. Deze editie ligt vanaf 28 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh