Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten: ‘Dat zorgde elke dag voor een aandoenlijk en tegelijkertijd wat ongemakkelijk tafereel’

Kirsten: ‘Dat zorgde elke dag voor een aandoenlijk en tegelijkertijd wat ongemakkelijk tafereel’

Kirsten: ‘Dat zorgde elke dag voor een aandoenlijk en tegelijkertijd wat ongemakkelijk tafereel’

Kirsten Schilder (38) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (4). In flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. 

Ciao!

Na twaalf uur rijden, kwamen we op de camping aan het Gardameer aan. De rit verliep best voor-spoedig. Als je elektrisch rijdt, moet je rekening houden met wat laadstops onderweg. Maar het lukte ons redelijk goed om die met eetmomenten te laten samenvallen. Dat kan prima, want meestal zitten oplaadpunten naast wegrestaurants. Op één keer na dan; door een file moesten we een lunch uitstellen tot half vier, waardoor het humeur van de kinderen ietwat op de proef werd gesteld. Gelukkig viel de trek met wat kaasstengels, appels en Chupa Chups te stillen.

Camping San Francesco maakte meteen een fijne indruk op ons. Die was ruim opgezet, had een groot zwembad en een mooi uitzicht over het bekende meer – hier kon ik wel aan wennen! De stacaravan had naast drie slaapkamers ook twee badkamers. Naast ons werden twee gelijksoortige stacaravans bezet door twee grote Italiaanse families. We werden hartelijk ontvangen: de ‘Ciao’s!’ en ‘Benvenuto’s!’ vlogen ons om de oren, maar veel verder kwamen we niet.

Nick spreekt aardig Spaans, maar dat blijkt in de praktijk op veel vlakken van Italiaans te verschillen, ontdekten we. En kennelijk is of was Engels geen standaard vak op de Italiaanse middelbare school waar onze kersverse buren op hadden gezeten. Dat zorgde elke dag voor een aandoenlijk en tegelijkertijd wat ongemakkelijk tafereel.

De eerste dag kwamen we, na de hele dag in en om het zwembad te hebben vertoefd, rond half zes bij ons home away from home aan en werden ons meteen glazen rode wijn en kaas aangeboden. Die namen we dankbaar in ontvangst, maar zelfs praten over het weer verliep stroef. Nick had nog de tegenwoordigheid van geest om ze te feliciteren met hun overwinning op het EK, wat ze uiteraard ‘Magnifico’ en ‘Bellissimo’ vonden. Waarna ze hun Italiaanse waardering voor Frenkie de Jong uitspraken en te kennen gaven dat ze ook erg gecharmeerd waren van Van Basten, Gullit en natuurlijk Johan ‘Kroif’.

Lees ook
Kirsten Schilder: ‘Tegelijkertijd maken al deze onzekerheden het ook wel tot een avontuur’

Tegelijkertijd speelden zich heel andere sociale processen af, die leerzaam en inspirerend waren om te zien. Jackie zwaaide naar de drie jaar oude dochter van de buren en gooide een bal naar haar. “Jackie!” riep ze, en ze wees naar haar nieuwe buurvrouw, waarmee ze duidelijk maakte dat het haar beurt was om zich voor de stellen. “Miriam.” Na zo’n vijf keer overgooien, rende Jackie naar ons toe en zei triomfantelijk: “Mama, ik heb een nieuwe vriendin, ze heet Miriam.”

Nikki en Julian wisselden met de oudere kinderen favoriete TikTok-filmpjes uit, waardoor maar weer eens bleek dat humor en dansmoves dwars door alle taalbarrières heen gaan. Is het geen idee om in het Europees Parlement, bij de NAVO en/of de VN een kinder-afdeling te creëren, waarin kinderen van alle betrokken nationaliteiten zitting nemen? Volgens mij leggen die makkelijker contact en werken ze beter samen dan volwassenen.

Fijne vakantie allemaal! Als er één Italiaans woord is dat we deze week hebben geleerd, is het wel: saluti!

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 34-2021. Deze editie ligt van 25 juli t/m 31 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

fotografie Daniel O’Connor