Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten: ‘Wat Nikki niet wist, is dat ik juist in een nogal emo-filosofische bui was’

Kirsten: ‘Wat Nikki niet wist, is dat ik juist in een nogal emo-filosofische bui was’

Kirsten: ‘Wat Nikki niet wist, is dat ik juist in een nogal emo-filosofische bui was’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (4). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Handzoen

“Vanmiddag liep ik met twee grote boodschappentassen gevuld met de laatste weekendinkopen naar huis. Het zonnetje scheen op onze Jackie die, waarschijnlijk als gevolg van de zomertijd, in haar inmiddels al te kleine buggy in slaap was gevallen. Vanaf de supermarkt zijn er meerdere looproutes naar ons huis mogelijk en ik had al dan niet bewust de langste wandelroute naar huis gekozen. Een die langs de basisschool van Nikki en Julian gaat. Al vanaf geruime afstand kan ik zien of het een klas is van onze kinderen die buiten speelt. Aangezien Nikki en Julian niet in dezelfde klas zitten, heb ik gespreide winkansen en geregeld de mogelijkheid een van de twee snel een handzoen te geven.”

“Jammer genoeg zag ik dat het schoolplein leeg was, waarschijnlijk passeerde ik precies tussen twee pauzes in. Vlak voordat ik de hoek om wilde lopen, hoorde ik een vrolijke stem hard haar moeder roepen. Die meisjesstem zorgde ervoor dat mijn hart een sprongetje maakte. Snel gaf ik het meisje een handkus. Nikki vertelde mij naderhand dat ze mij zag langslopen en niet wist hoe snel ze naar buiten moest rennen. Wat Nikki niet wist, is dat ik juist in een nogal emo-filosofische bui was en dat deze, voor haar alledaagse begroeting, bij mij meer binnenkwam dan anders. Een geluksmoment om even bij stil te staan. Een moment dat vanzelfsprekend lijkt, maar dat niet is. Iets wat je niet waarneemt als je er de tijd niet voor neemt, of de rust en ruimte niet hebt om het te zien. Maar vandaag was ik me er net even bewuster van dan de andere keren dat ik, meestal gehaast, de school passeerde. De afgelopen periode is mij nog duidelijker geworden dat je dit geluk allesbehalve voor lief kunt nemen.”

“Vorige week nog sprak ik met de oprichter van Stichting Babyspullen. Zij vertelde mij dat in Nederland gemiddeld een op de negen baby’s in armoede op de wereld komt. In dichtbevolkte steden zelfs een op de vier. Toen ik een opname had voor een campagne van Stichting Het vergeten kind, werd nog iets pijnlijk duidelijk: hoe vaak de band tussen ouder en kind niet harmonieus is. Ondanks dat de twee goede doelen van elkaar verschillen, maken ze zeker één ding duidelijk: een zorgeloos bestaan, onbevangen kunnen genieten van het kind-zijn of van het ouderschap… het is niet vanzelfsprekend.”

Lees ook
Kirsten: ‘Er is nog geen dag geweest dat onze onzichtbare hond een uitlaatbeurt moest overslaan’

“Terwijl ik de boodschappen thuis aan het uitpakken ben, hoor ik de voordeur dichtslaan. Nikki en Julian komen de woonkamer binnen en gaan aan tafel zitten. Terwijl Nikki enthousiast vertelt over de zeldzame vlinder die ze net bij ons in de tuin heeft zien fladderen, loop ik naar ze toe om de voor hen bestemde handzoen alsnog af te leveren. Iets waar ik vandaag net iets langer de tijd voor neem dan ik normaal zou doen.”

Meer Kirsten? Elke twee weken komt ze met een nieuwe vlog op Flair TV

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 16-2021. Deze editie ligt vanaf 21 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotograaf: Daniël O’Conner