Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirsten’s dochter krijgt driftbuien: ‘Machteloos keek ik toe, wetend dat iedere klant ons aankeek’

Kirsten’s dochter krijgt driftbuien: ‘Machteloos keek ik toe, wetend dat iedere klant ons aankeek’

Kirsten’s dochter krijgt driftbuien: ‘Machteloos keek ik toe, wetend dat iedere klant ons aankeek’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (36). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (9), Julian (7) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven.

Driftbuien

“‘Zijn driftbuien bij peuters van drie normaal?’, typ ik in de zoekbalk van Google. Direct verschijnen er tienduizenden zoekresultaten. Stiekem ben ik erg blij te lezen dat ze vaak voorkomen bij peuters van deze leeftijd. En gelukkig krijg ik al snel wat handvatten en suggesties aangereikt hoe je ze het best kunt voorkomen. Het eerste advies slaat meteen de spijker op zijn kop: ‘Zorg dat je kind niet in situaties terechtkomt waarin het steeds ‘nee’ te horen krijgt.’ Dat was exact waar het bij mij die ochtend fout ging.”

Traditiegetrouwe lunch

“Op de scholen in Volendam hebben ze geen continurooster. Elke dag komen Nikki en Julian dus tussen twaalf en één uur thuis om te lunchen. Wat ik zelf erg gezellig vind. Helemaal op vrijdag. Dan eten wij traditiegetrouw altijd iets anders dan een boterham met hartig beleg: een lekkere tosti, een Volendamse flip (vloerkadet), een pannenkoek en heel soms weleens frietjes uit de Airfryer. Onze kinderen wisten dat dit laatste vanmiddag op het menu zou staan en waren daar vanochtend al uitgelaten over.”

Race tegen de klok

“Zowel Nikki als Julian had zelfs al een klasgenootje gevraagd om ’s middags bij ons patat te komen eten. Om tien voor twaalf realiseerde ik me dat ik helemaal geen friet in de vriezer had liggen. Dat werd een race tegen de klok om met Jackie naar de supermarkt te gaan voordat de kinderen uit school zouden komen. Jackie was duidelijk een stuk minder enthousiast over dit idee. Ze wilde haar sokken niet aan, laat staan haar schoenen, haar jas liever ook niet en ik hoefde al helemaal niet aan te komen met haar vestje.”

Pedagogisch gesprek

“Nee, ze wilde niet mee. Voor een pedagogisch verantwoord gesprek had ik even geen tijd, iets wat achteraf mijn grootste inschattingsfout bleek. Ik tilde haar zo liefkozend mogelijk in de auto, waar haar favoriete kinderliedje uit de speakers klonk, in de hoop haar op te vrolijken. Iets wat dus totaal averechts werkte. Dat uitgerekend deze dag bleek dat ze niet langer in het zitje van het winkelwagentje paste en daarom in het wagentje zelf moest zitten, droeg ook niet bij aan de feestvreugde. En toen ze even later zag dat het toiletpapier in hetzelfde compartiment als zijzelf vervoerd moest worden, was de maat vol. Ze wilde er per direct uit en schreeuwde daarna alsnog alles bij elkaar. Hoe rustiger ik bleef, hoe bozer zij werd. Om de boel nog wat kracht bij te zetten, besloot ze erbij te gaan zitten. Daar zat ze dan, onze lieve Jackie, krijsend midden in het gangpad.”

Lees ook
Kirsten’s ‘prinsesje’Jackie (3): ‘Mama, pinsessen hebben geen haaband, ze hebben een koon!’

Broodjes met hagelslag

“En daar stond ik, liefhebbende moeder, machteloos toekijkend en wetend dat zo’n beetje iedere supermarktklant ons aankeek. De ‘Nou, die weet precies wat ze wil!’ of ‘Hier zit wel geluid in!’ en ‘Dit heeft ze zeker niet van jou?’ incasseerde ik lachend als een boer met kiespijn. Nadat Jackie dit voor mijn gevoel minutenlang had volgehouden, stond ze op en liep ze nog een beetje nasnikkend naar me toe terwijl ik afrekende. Beteuterd, maar toch al iets vrolijker dan het afgelopen halfuur, kwamen we iets later dan gepland thuis. Nikki, Julian en twee klasgenootjes zaten geduldig aan tafel toen ik besefte dat ik vanwege alle consternatie iets was vergeten mee te nemen uit het vriesvak. Die middag aten we broodjes met hagelslag.”

Deze column van Kirsten komt uit Flair 43. Deze editie ligt vanaf 21 oktober in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Bart Honingh