Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester Zitvast pleit voor gratis kinderopvang: ‘Het is geen dumpplek voor werkende ouders’

Hester Zitvast pleit voor gratis kinderopvang: ‘Het is geen dumpplek voor werkende ouders’

Column
Hester Zitvast pleit voor gratis kinderopvang: ‘Het is geen dumpplek voor werkende ouders’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Het wordt tijd voor gratis kinderopvang

“Als er één iets uit de afgelopen periode duidelijk moge zijn, dan is het wel dat er nooit, maar dan ook nooit meer iets mag gebeuren dat ook maar een beetje op ‘de toeslagenaffaire’ lijkt. Of beter zeggen we ‘toeslagenschandaal’, want ‘affaire’ – dat klinkt bijna spannend en een beetje mysterieus, terwijl dit vooral een allersmerigst stukje misdaad tegen een grote groep ouders is geweest.”

“Het hele toeslagensysteem; ik heb er nooit iets van begrepen. Jaren en jaren geleden moest ik zelf ineens een bedrag van 2.600 euro terugbetalen. Ik had het al ontvangen, maar de Belastingdienst dacht er achteraf toch anders over. En tja – die 2.600 euro had ik destijds al lang en breed uitgegeven, omdat ik het kreeg in een periode waarin de kosten hoog en het inkomen nog een stuk lager lag.”

‘Kinderopvang is geen ‘dumpplek voor werkende ouders’, zoals wel eens wordt gesteld’

“Mijn vader overkwam hetzelfde. Hij kreeg huurtoeslag, maar zijn inkomen was daar achteraf nét te veel voor. En dan hebben we het dus niet over duizenden euro’s te veel, maar een paar honderd. Voor een gepensioneerde postbode was het een forse hap uit zijn budget. Eerst geven, dan terugvragen: het systeem van over en weer rondpompen van geld is voor niemand te begrijpen. Sowieso moet je om ons belastingstelsel een beetje te snappen minstens zes studies hebben afgerond, maar dat terzijde.”

“Het wordt tijd voor gratis kinderopvang, als je het mij vraagt. En was het niet alleen om voor eens en voor altijd van die stomme toeslagen af te zijn, is het wel om de kansengelijkheid onder kinderen te vergroten. Kinderopvang is geen ‘dumpplek voor werkende ouders’, zoals wel eens wordt gesteld. Het is een plek waar je kind de eerste vriendjes maakt. Waar je kind leert delen en omgaan met anderen. Het is een plek waar je kind dingen leert waar je thuis niet aan toekomt.”

“Alle drie mijn kinderen zijn naar een kinderdagverblijf gegaan. De rekening die je vooraf zelf moet betalen is fors en ik kan me voorstellen dat dit veel ouders tegenhoudt. Maar als ik zie hoe goed het hen én mij heeft gedaan, kan ik alleen maar zeggen dat ik er geen seconde spijt van heb gehad. Ik kon blijven werken aan mijn carrière. En mijn kinderen maakten tijdens mijn afwezigheid de leukste dingen mee. Ze hebben er een geweldige tijd gehad.”

‘Onbegrijpelijk dat er na nu nog partijen zijn die door willen gaan met die afschuwelijke toeslagen’

“Gratis kinderopvang. De kosten worden op 5,5 miljard euro beraamd als het om vier dagen per week gaat, in 2019 keerde de fiscus ruim 3,3 miljard euro aan toeslag uit. Persoonlijk vind ik vier dagen per week dan wel weer veel – twee of drie zou ook al een heel mooi begin zijn. Dan kunnen ouders een studie oppakken of aan hun loopbaan werken. En dan hoeft niemand meer bang te zijn dat de uitbetaalde toeslagen toch weer worden gehaald. Die angst is namelijk enorm, nog steeds. Ik interviewde diverse ouders die er niet meer aan beginnen. Ze regelen de opvang of zelf of betalen het zelf. Alles om maar niets met de Belastingdienst te maken hoeven hebben.”

Lees ook
Rellen om de beroving van je vrijheid? ‘Dan verdien je het om een maandje écht opgesloten te worden’

“Ieder kind gelijke kansen. Met ouders die kunnen werken en hun weg uit eventuele armoede kunnen vinden. Volop leermomenten in een pedagogisch verantwoorde omgeving. Een plek om te werken aan taalachterstanden – een goede start voor de kleuterschool begint. Ik zie het probleem niet, maar alleen D66, GroenLinks, de SP en de PvdA denken er hetzelfde over. Onbegrijpelijk dat er na nu nog partijen zijn die door willen gaan met die afschuwelijke toeslagen. Leren ze het dan nooit?”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee