Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Onderzocht: kinderen zeggen vaker als eerste woord ‘papa’ dan ‘mama’

Onderzocht: kinderen zeggen vaker als eerste woord ‘papa’ dan ‘mama’

Onderzocht: kinderen zeggen vaker als eerste woord ‘papa’ dan ‘mama’

Leuk hoor, die 9 maanden zwangerschap. Geploeterd, gezweet, gepuft. Een enorme tweelingbuik van plus twintig kilo met me meegezeuld. Ik kon niet meer liggen, niet meer zitten, niet meer lopen.

Elke vier minuten moest ik piesen en elke ochtend was ik om 4 uur wakker en at ik maar een boterham met kaas. Mijn man lag intussen te ronken en te genieten van zijn leven vol slaap en lege blaas.

Littekens toe

Mijn kinderen zijn inmiddels 2 jaar oud en wat wil nou het geval? Ze beginnen met praten. En ze hebben een prachtig eerste woord. Na die 9 maanden ellende, dus. En dan nog die bevalling vol littekens en operaties toe. PAPA, zeggen ze. Ook tegen mij. Tegen iedereen. Iedereen heet papa. PAPA. De godganse dag oefen ik de klank van de letter ‘M’, maar het wil niet baten. ‘

‘Mmmmmmmmm!’.
‘PAPA!’

Makkelijker

Uit onderzoek blijkt dat ik niet de enige ben bij wie vaders als eerste worden genoemd. Het is onderzocht onder 900 kinderen rond de leeftijd van 1 tot 2 jaar. En er is een duidelijk winnaar: er wordt vaker als eerste ‘papa’ gezegd dan ‘mama’. Dat komt met name omdat de klank van de letter ‘p’, de ‘puh’ of ‘pah’, makkelijker te zeggen is voor een kleintje. Top.

En er is meer. Ze voelen minder de druk om ‘mama’ te zeggen, want die band is er toch al. Mama is er gewoon. En ‘mama’ begrijpt hen al altijd. Eigenlijk heel lief, dus. Maar ja. Je hebt er geen zak aan, als je op het peuterspeelzaal-plein staat en andere moeders je met een opgetrokken wenkbrauw aankijken alsof je een man bent.

Ik denk dat het gauw tijd is voor het tweede woordje. Laat het alsjeblieft niet ‘Ajax’ zijn, of ‘voetbal’. Dan ga ik denk ik mijn man om 4 uur ’s nachts wakker porren voor een boterham met kaas.

Lees ook
‘Kinderen vragen gemiddeld 210 keer per dag iets aan hun moeder’

Bron: MM | Beeld Tessa: By Mabel

Shoppen is altijd een goed idee