Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Kinderen die ’s ochtends heel vroeg wakker worden zijn vaak slimmer dan gemiddeld’

‘Kinderen die ’s ochtends heel vroeg wakker worden zijn vaak slimmer dan gemiddeld’

Column
‘Kinderen die ’s ochtends heel vroeg wakker worden zijn vaak slimmer dan gemiddeld’

Allemaal leuk en aardig hoor, dat moederschap. Maar slapen doe je in principe nooit meer zoals vroeger, heb ik na ruim 2 jaar met een tweeling geleerd. 

En dat uitslapen in het weekend? Dat ‘je je nog een keer kunt omdraaien gewoon omdat het kan?’. Dat mis ik behoorlijk.

Half zes

Ik vind mijn kinderen ontzettend leuk. Ik vind mijn kinderen knap, lief, schattig, grappig en cool. Maar liever níet vóór 6 uur ’s ochtends, zeg maar. Meestal wordt mijn tweeling rond een uur of 7 wakker, maar er zijn ook weken waarin half 6 het nieuwe normaal is. En dan heb ik al 15 Peppa Pig’s en 7 keer hetzelfde boekje gezien nog voordat ik zelf heb gedoucht. Toch blijkt er een voordeel te zitten aan dit hele vroege opstaan. Want kinderen die juist vroeg wakker worden, zouden vaak slimmer zijn dan gemiddeld.

Team no sleep

Wat blijkt? Dit kun je zelfs al in de babytijd merken. Is jouw kleine altijd ontzettend graag vroeg uit bedje? Dat is een goede indicatie voor intelligentie op basisschoolleeftijd. Hoe minder slaap jouw kind nodig lijkt te hebben, hoe slimmer je kind waarschijnlijk is, stellen wetenschappers. En als ook de slaapjes overdag maar weinig voorstellen en je kind is liever na een uurtje tukken alweer op een auto aan het racen door het huis, dan zit je helemaal gebakken. Laat die IQ-testen dan maar komen, want jouw kind is too smart.

Niets gedaan

Laatst waren m’n jongens een nacht uit logeren bij mijn ouders. Heerlijk, dacht ik: eindelijk uitslapen. Eindelijk eens die slaap inhalen waar ik zo naar heb verlangd de afgelopen 2 jaar. Eindelijk eens ronken tot het middaguur. Je raadt ’t al; ik was klaarwakker. Om 6 uur. En dus had ik opeens zeeën van tijd om van alles te doen voor mezelf. Zal ik mijn wenkbrauwen eens verven, dacht ik. Zal ik koekjes bakken? Een boek pakken? Een beetje werken, schrijven, sporten? Zal ik een vriendin op de koffie vragen? Zal ik m’n kledingkast opnieuw organiseren? Fotoboeken plakken? Die dozen op zolder uitpakken? Zal ik… Ik ben uit frustratie maar blijven liggen en heb doelloos op mijn telefoon geswipet en gescrold. Ik was dan wel vroeg wakker, maar voelde me tóch een beetje dom.

Tessa Heinhuis (31) is redactiemanager online van Flair. Ze is moeder van een tweeling: Bodi en Daaf (2). Ze woont sinds kort in Bussum met haar man Billy en haar jongens.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Bron: MM | Beeld: Mabel Photography

Shoppen is altijd een goed idee