Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kiki Faber #11: ‘Het is zo somber dat je keel ervan dichtknijpt’

Kiki Faber #11: ‘Het is zo somber dat je keel ervan dichtknijpt’

Kiki Faber #11: ‘Het is zo somber dat je keel ervan dichtknijpt’

Kiki Faber – het nichtje van Floor – heeft één grote droom: carrière maken als zangeres. Tot die tijd werkt ze als serveerster. Relaties vindt ze ingewikkeld: gaan liefde en lust wel samen?  

Zaterdag

In de grote hal van de drukkerij zijn de schilderijen van Agaath tentoongesteld, en vijf werken en een installatie van Midas. De statafels hebben we strategisch geplaatst zodat je goed zicht het op het podium waar Kay en ik straks zullen optreden.

Snel snuf ik weer aan mijn oksels. Ik heb vandaag al drie keer deo opgedaan omdat ze plakkerig zijn van de stress. Dat komt niet alleen door het optreden, maar ook omdat ik mijn moeder aan Midas en Agaath ga voorstellen. Midas is minstens zo nerveus als ik. Hij zegt het niet, maar ik weet dat het superbelangrijk voor hem is dat hij ook werk verkoopt.

De gasten lopen met een glas wijn of water langs de schilderijen en geven commentaar. Over Agaaths schilderijen zijn ze superenthousiast en dat begrijp ik wel: ze stellen niet echt iets voor, maar zijn bijzonder van kleur en je wordt er vrolijk van. Dat kun je van het werk van Midas niet zeggen: het is zo somber dat je keel ervan dichtknijpt.

Wanneer het half vijf is geweest gaat Ageeth op de verhoging staan, heet iedereen welkom en vertelt wat over haar werk. ‘In deze verontrustende tijden heb ik geprobeerd om het geluk van het kleine weer te geven. Een zwoel buitje in de zomer, als je beseft hoeveel van je geliefde houdt, de smaak een aardbeitjes uit eigen tuin. U kunt ook werk van mijn zoon Midas zien dat hij voor de academie heeft gemaakt en dat over de klimaatproblematiek gaat. Neem wat te eten en te drinken en kijk rond. Ondertussen kunt u genieten van een optreden van Kayo en Kiki!’

Bescheiden applausje en dan gaan we het podium op. Het eerste nummer is wat bibberig, maar daarna komen we er goed in. Ondertussen speur ik het publiek af. Waar is mijn moeder? Is Roos er al? Floor heb ik al gespot, die praat met een man met een grote bril en robuuste bakkenbaarden.

En dan zie ik mijn moeder, met zo’n grote glimlach dat ze bijna licht geeft. Na een krappe twintig minuten zijn Kayo en ik door ons repertoire heen, en nemen we een break. Straks spelen we dezelfde liedjes nog een keer. Onmiddellijk loopt mijn moeder op me af en ze geeft me een hug. ‘Ik ben zo trots op je!’

Lees ook
Kiki Faber #10: ‘Ik heb er soms moeite mee dat mijn moeder zo succesvol is’

‘Zal ik je aan Midas voorstellen?’

Hij staat met Heleen bij zijn werk te praten. Mijn moeder bekijkt alles heel geïnteresseerd en stelt hem vragen. Op en van zijn schilderrijen zit een rood stickertje en dat dat betekent dat het is verkocht. Wat ben ik daar blij mee!

Ik klets met Heleen, met Roos en Floor. Finn komt langs, mijn collega’s zijn er en vrienden van Midas. Dan stel ik mijn moeder aan Agaath voor, die meteen haar arm om mijn schouders slaat en zegt: ‘Ik ben superblij met haar als schoondochter, het is zo’n leuk stel! En wat kan ze goed zingen!’

Vervolgens zegt mijn moeder weer hoe interessant ze het werk van Midas vindt en staan ze als trotse moeders naar elkaar te glimmen. Een tikje gênant is het wel. Gelukkig Kayo komt me halen voor de tweede sessie. We spelen veel ontspanner dan de vorige keer en zijn daardoor ook beter. In het publiek zoek ik Midas maar ik zie hem nergens meer. Is hij weggegaan?

Kiki Faber las je eerder bij VIVA. Lees vanaf nu elke week hier op Flaironline.nl de nieuwe Kiki’s. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.