Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kiki Faber #10: ‘Ik heb er soms moeite mee dat mijn moeder zo succesvol is’

Kiki Faber #10: ‘Ik heb er soms moeite mee dat mijn moeder zo succesvol is’

Kiki Faber #10: ‘Ik heb er soms moeite mee dat mijn moeder zo succesvol is’

Kiki Faber – het nichtje van Floor – heeft één grote droom: carrière maken als zangeres. Tot die tijd werkt ze als serveerster. Relaties vindt ze ingewikkeld: gaan liefde en lust wel samen?  

Zondag

‘Iemand nog soep?’ vraagt Ageeth. Aan de grote tafel in de drukkerij zitten we te eten met een man of twaalf. Midas en ik hebben geholpen met koken: uien gesneden, tomaten gehakt, soep geroerd.

Ik voel me hier zo op mijn gemak, en dat komt vooral door Ageeth. Ze geeft je het gevoel dat je oké bent, wat je ook doet, wie je ook bent. En dan maakt ze ook nog eens fantastische schilderijen waarvan er zelfs een paar door musea zijn aangekocht.

Volgend weekend exposeert ze beneden in de grote hal en dan laat Midas ook een paar werken zien die hij op de academie heeft gemaakt.

Ik help met het afruimen van de tafel en wanneer iedereen thee of koffie heeft, pakt Kayo zijn gitaar. Na wat getokkel speelt hij een van mijn favoriete songs van Mamas Gun. Zacht zing ik mee, en als hij bij naar me lacht, durf ik met meer volume te zingen. Alle gesprekken vallen stil.

Wanneer het nummer is afgelopen roffelen ze op de tafels en roepen ze dat ze meer willen. Ageeth zegt: ‘Waarom treden jullie niet samen op tijdens de opening?’ En dat vindt iedereen een geweldig idee. Voordat ik weet heb ik ja gezegd en staan er drie afspraken om te repeteren met Kayo in mijn agenda.

Aan het einde van de avond lopen Midas en ik hand in hand naar zijn woonboot. Hij is stil en daarom vraag ik of hij het vervelend vindt dat ik met Kayo ga optreden. ‘Het is eigenlijk jouw moment om te shinen.’
Hij schudt zijn hoofd: ‘Dat is het niet. Ik heb er soms moeite mee dat mijn moeder zo fucking succesvol is. Stel dat ik wat verkoop, dan komt dat alleen omdat ik haar zoon ben.’

‘Hoe kom je daar nu bij? Wat jij maakt is zo bijzonder en het lijkt totaal niet op wat je moeder maakt.’
Hij antwoordt niet, blijft bozig voor zich uit kijken.

Wanneer we in bed liggen heeft hij nog steeds een rothumeur. Hij praat maar door over het kunstwereldje, dat dat zo verrot is, iedereen achter elkaar aanloopt en het meer gaat om imago dan het werk zelf. Ik streel zijn dij. ‘Zullen we het ergens anders over hebben?’

‘Laat mij nou even,’ zegt hij kwaad en hij springt uit bed.

Ik hoor hem in de woonkamer rommelen en even later ruik ik de zoetscherpe geur van een joint. Met grote ogen staar ik naar het donker. Moet ik naar hem toe gaan? Maar dan blaft hij me misschien echt af. Beter om hem met rust te laten. Ik trek het dekbed over mijn hoofd en probeer te slapen..

Lees ook
Kiki Faber #9: ‘Onmiddellijk heb ik zin om hem te zoenen, maar laat ik hem maar niet afleiden’

Donderdag  

Kayo is geen fantastische gitarist, en daarom hebben we voor niet al te ingewikkelde nummers gekozen. Een stuk of acht kennen we echt goed, en dan hebben we er nog vier reserve als het publiek echt enthousiast is.

Ik heb er zo’n zin in! Heleen, Finn, Roos, Floor en haar vriend, Dewie en Sem van mijn werk hebben allemaal beloofd te komen. En mijn moeder. Ik vind het zo leuk dat ze iedereen die belangrijk voor me is gaat ontmoeten.

Kiki Faber las je eerder bij VIVA. Lees vanaf nu elke week hier op Flaironline.nl de nieuwe Kiki’s. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.