Je bent hier: Home > Celebs > ‘Zeg eens, Imanuelle, is ‘imposter syndroom’ niet gewoon een excuus voor je enorme stommiteit?’

‘Zeg eens, Imanuelle, is ‘imposter syndroom’ niet gewoon een excuus voor je enorme stommiteit?’

Celebs
‘Zeg eens, Imanuelle, is ‘imposter syndroom’ niet gewoon een excuus voor je enorme stommiteit?’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Imanuelle Grives

“Ik kende haar eerst van het tragische nieuws rondom haar arrestatie op het Belgische feest Tomorrowland in verband met de verkoop van drugs en dáárna pas als de winkeljuffrouw in de überzoete kinderserie ‘Dropje’. Een rare volgorde, kan ik je zeggen. Mijn kleuter keek ademloos toe naar het pratende gebreide figuurtje en ik dacht alleen maar: ‘Jaja, maar zíj die daarnaast staat, heeft pillen verhandeld op een festival’.”

“Uiteraard tunede ik gisteren in voor Jinek, want ik wilde haar verhaal horen. Ik had eerder die dag in de Volkskrant al haar uitgebreide interview met Robert Vuijsje gelezen, waar in ‘feesten’ een op z’n zachtst gezegd veelgebruikt woord was. Want dat was wat Imanuelle (of ‘Ima’, zoals ze zichzelf consequent noemt) wilde. Lekker fissa, fissa, fissa, feesten. Met drugs dus.”

‘Je zult ze de kost moeten geven die in het weekend met partner of vrienden de witte lijnen van de spiegel snuiven en maandag weer gewoon in mantelpak met hakken op kantoor verschijnen’

“Laat ik voorop stellen: dat mag, feesten mét drugs. Ik lees op social media heel veel reacties van mensen die het over drugs hebben alsof het een driedubbele martelmoord betreft, maar die staan wat mij betreft redelijk ver van de realiteit. Van drugs ga je niet meteen dood – alcohol is veel gevaarlijker – en een pilletje op een festival slikken, maakt je nog geen verslaafde of kansloze. Je zult ze de kost moeten geven die in het weekend met partner of vrienden de witte lijnen van de spiegel snuiven en maandag weer gewoon in mantelpak met hakken op kantoor verschijnen. Moeders met kinderen. Vrouwen met een prima baan. Echt niet your average junkie met bloeddoorlopen ogen, een openluchtbed van karton en onsamenhangende praat. Drugs is in veel kringen de normaalste zaak van de wereld geworden. Daar wordt alleen nog wat spastisch over gedaan.”

“Goed, terug naar Ima. Die wilde dus even feesten. Keihard feesten. Zij zou de apotheek (gevestigd onder haar pruik) bevoorraden en daarmee haar complete vriendenkring voorzien van vreugdeverhogende middelen. Ze had 21 gram coke ingeslagen (twee vrienden hadden als bijnaam ‘De Stofzuiger’ – that explains). Er waren in totaal nog 107 xtc-pillen over na haar arrestatie. En dan was er elf gram amfetamine, negen gram ketamine, nog een beetje mdma en wat ghb in het ‘sigarendoosje’, waar naar haar zeggen alles keurig inpaste.”

“Misschien heeft ze dat sigarendoosje wel als maat genomen voor het toelaatbare. Het klinkt in elk geval wel lekker onschuldig. ‘Het paste in een sigarendoosje.’ Bijna schattig, niet? Ima huilde, bij Jinek. Ik had niet anders verwacht. Als je er al voor kiest om na zo’n afgang de publiciteit weer op te zoeken, moet je wel een doordachte meelijwekkende act neerzetten. Dan ga je niet koud en kil vertellen dat het gewoon ruk is dat je gepakt bent; je moet natuurlijk ook aan je toekomst denken. Maar wat er nu aan tafel bij Jinek gebeurde, hoeft voor mij ook niet. Grives trok het ‘imposter syndroom’ erbij (een doorlopende angst dat je wordt ontmaskerd als oplichter, omdat je eigenlijk niks kunt). Tot voor kort hadden alleen doorgewinterde psychiaters hier iets in vakliteratuur over gelezen, maar tegenwoordig – in de tijd waarin iedereen zich coach en dus ook semipsycholoog waant en je de emotionele wijsheden gewoon van Facebook haalt – is het ‘imposter syndroom’ iets wat je uit de hoge hoed kunt toveren als je een excuus nodig hebt voor je stommiteiten.”

‘Ik vind Ima’s verhaal nu we het uit haar eigen mond hebben gehoord uiterst dubieus’

“Want zo zie ik het. Als een excuus. Het is een echt trend om overal een verhaal omheen te verzinnen. Iets is nooit meer ‘gewoon’ een misstap of een uitglijder of een enorme domme actie, alles moet worden goedgepraat met een zwakte van de geest. ‘Ik kan er niks aan doen!’ Ze wilde kapot, door het syndroom – dat óók maar verzonnen is door mensen, hè? En dan is de meest logische stap met een enorme voorraad pillen onder je haar de afgrond in te rennen.”

“Had nou gewoon je verantwoordelijkheid genomen. De volle verantwoordelijkheid gepakt. Geen vage praat, geen onzinnige verhalen. Gewoon eerlijk: ‘Ik was niet slim, punt.’ Ik vind Ima’s verhaal nu we het uit haar eigen mond hebben gehoord uiterst dubieus. Vooralsnog overtuigt ze mij meer als de winkeljuffrouw in de kinderserie ‘Dropje’.”

Bekijk hier de uitzending van ‘Jinek’ met Imanuelle terug.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Still ‘Jinek’

Shoppen is altijd een goed idee