Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Hester Zitvast > Hester: ‘Prikspijt woord van het jaar; anti-vaxxers zijn er maar druk mee geweest’

Hester: ‘Prikspijt woord van het jaar; anti-vaxxers zijn er maar druk mee geweest’

Hester: ‘Prikspijt woord van het jaar; anti-vaxxers zijn er maar druk mee geweest’

“Anti-vaxxers zijn er maar druk mee geweest, met stemmen op het nieuwe woord van het jaar, de verkiezing van de Van Dale. Je moet iets, nu je verweer steeds zwakker wordt en je ene na je andere verhaal onderuitgehaald wordt door feiten. ‘Stem allemaal op prikspijt’, riepen ze op sociale media op. Het had iets intens kinderachtigs.

En ongelooflijk lachwekkends natuurlijk, want niemand heeft prikspijt. Ook al werd je arm nog zo blauw en tijdelijk onbruikbaar na vaccineren en ook al was je de dag erna nog zo moe en rillerig; van spijt is bij helemaal niemand sprake. En natuurlijk; social media staat vól met bizarre verhalen van buren die de dag na het vaccineren verlamd of dood neervallen. Of schoonzussen die nog op de stoep van de priklocatie een hartaanval krijgen.

Maar die berichten worden dus wel alleen maar gedeeld door anti-vaxxers – je verwacht het niet. In werkelijkheid werden op de ruim 25 miljoen toegediende vaccinaties 348 meldingen van heftige allergische reacties geregistreerd, en daarvan pasten er 88 bij anafylaxie. OM het in procenten uit te drukken: 0,001% – vrijwel verwaarloosbaar dus.”

Het hoef niet meteen all the way IC te zijn

“Het is ergens een beetje gênant dat de Van Dale zich min of meer door deze gekke groep voor het karretje heeft laten spannen, maar zo werkt het nou eenmaal bij een verkiezing als deze. Hoofdredacteur Ton den Boon geeft er een positieve draai aan door te voorspellen dat het woord een nieuwe betekenis gaat krijgen. Zoals het nu gebruikt wordt door anti-vaxxers om krampachtig hun “gelijk” te halen, zal het tegenovergesteld ingezet gaan worden.

Prikspijt heb je namelijk alleen als je je niet hebt laten vaccineren en twee weken van je leven kwijt bent omdat je op je buik op een IC beademd bent en nog maanden moet revalideren. Persoonlijk zou ik overigens ook al prikspijt hebben als ik een paar weken hondsberoerd en koortsig in isolatie in mijn eigen bed naar adem lig te happen – het hóeft niet meteen all the way IC te zijn om voldoende ellende op te leveren.”

Lees ook:
Hester: ‘De Meilandjes in de bijstand; armoede als entertainment – ik vind het intens treurig’

Als de Van Dale ballen toont, passen ze de definitie aan

“Als hoofdredacteur Ton den Boon echt achter zijn voorspelling staat en de Van Dale ballen toont, passen ze de definitie van het woord gewoon aan. Nu staat er: ‘Spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte’. Maak daar: ‘Spijt die iemand heeft omdat hij zich niet heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte’ van. Kinderachtig gedrag met kinderachtig gedrag bestrijden: wat mij betreft volstrekt gelegitimeerd in dit geval.

Tot die tijd is mijn hoop gevestigd op het andere woord van het jaar, gekozen door een vakjury van genootschap Onze Taal. Geen invloed van geflipte wappies, Willem Engels en online anti-vaxxkleuters; het klinkt mij nu al als muziek in de oren.”

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.