Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Hester Zitvast > Hester: ‘Ik en mijn dochter gingen lekker naar de Ikea in plaats van naar Max Verstappen kijken’

Hester: ‘Ik en mijn dochter gingen lekker naar de Ikea in plaats van naar Max Verstappen kijken’

Hester: ‘Ik en mijn dochter gingen lekker naar de Ikea in plaats van naar Max Verstappen kijken’

“We konden ons geluk niet op, mijn dochter en ik, toen we gisteren het nagenoeg lege parkeerdek van de Ikea opreden. Waar je normaal gesproken moet zoeken naar een lege plek, kon je je auto nu gewetenloos over drie vakken parkeren. De massa wilde afgelopen zondag namelijk niet nadenken over afmetingen van een Pax-kast, de massa zat voor de televisie, de nagels tot op het bot af te kluiven van spanning over het eventuele wereldkampioenschap van Max Verstappen.

‘Djeez, wat triest’, zei mijn dochter, toen ze her en der wat mensen stijf van de spanning op een Ikeastoel- of bank naar een schermpje zagen turen. Ook zij is, net als ik, totaal niet behept met het sportvirus. Het zou ons jeuken wie er kampioen wordt, in tegenstelling tot de rest van onze familie, waarvoor gisteren de wereld toch echt even stil stond.”

 Tien seconden daarna ontplofte er vuurwerk

“We kochten een nieuw matras, kledinghangers en kussens en reden weer naar huis. Daar lijnde ik de honden aan en liep ik de straat op voor een uitlaatbeurt. ‘Even kijken hoe de vlag er in Abu Dhabi erbij hangt’, dacht ik. Ik opende Twitter en zag in mijn tijdlijn niets anders dan eenwoord-tweets als ‘JAAAAA!!!!’ en ‘OMG!!!!’ Op datzelfde moment klonk er uit diverse huizen in onze straat een hysterisch geschreeuw. Tien seconden daarna ontplofte er vuurwerk; de honden kregen een rolberoerte. Max was wereldkampioen, zoveel was mij duidelijk. Ik riep het bij binnenkomst naar mijn dochter, die boven het matras uit de verpakking aan het snijden was. ‘Ja, dus?’, was haar onderkoelde reactie. Ik moest er om lachen, wetende dat haar broer ergens verderop in een kroeg waarschijnlijk jankend van emotie met zijn vrienden de anderhalve meterregel aan het overschrijden was.”

We hebben het blijkbaar allemaal wel een beetje nodig

“Het is een bizar fenomeen, sportgekte, helemaal als je er zelf dus niets mee hebt. Verbaasd keken mijn dochter en ik die avond naar RTL Boulevard waarin allemaal BN’ers vertelden over hoe zij het moment van overwinning hadden beleefd. Boeie! Ik liet Twitter maar een avondje voor wat het was, want daar viel toch weinig anders dan F1-emotie te lezen: dat iedereen heel blij was, wist ik inmiddels wel.

Toch ben ik niet helemaal bekend met het fenomeen ‘alles compleet verliezen door een overwinning’. Ik moest terugdenken aan Duncan Laurence, aan het Songfestival van 2019. Wat hebben we staan janken met z’n allen. En wat was het zonder enige twijfel een van de mooiste momenten uit mijn leven. Ik had absoluut niet begrepen dat iemand die avond naar Ikea was gegaan om een nieuw matras te kopen. Er was maar één iets dat telde…  Mijn zoon vond het belachelijk, hoe blij we waren. We moesten normaal doen.

Lees ook:
Hester over kritiek op te strakke kleding van Dionne Stax: ‘Het beoordelen van uiterlijk treft ook mannen, hoor’

We hebben het blijkbaar allemaal wel een beetje nodig, zo’n overwinningsmoment, zo’n collectief feest. En misschien nu, in deze donkere coronatijd, wel meer dan ooit. Van harte daarom mensen, met jullie wereldkampioen. Ik focus me ondertussen weer op mei 2022. Op het ESF, mijn sport.”

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flair ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.