Je bent hier: Home > Column > Verbazing over vijandige sfeer rondom coronavirus: ‘Een ruzie op Twitter over de verspreiding gaat ons niet helpen’

Verbazing over vijandige sfeer rondom coronavirus: ‘Een ruzie op Twitter over de verspreiding gaat ons niet helpen’

Column
Verbazing over vijandige sfeer rondom coronavirus: ‘Een ruzie op Twitter over de verspreiding gaat ons niet helpen’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Vijandige sfeer coronavirus

“Ik begin mijn dag altijd met een rondje social media. Dat doe ik niet om de laatste krijspaleisfoto’s van de kinderen van een vage kennis te zien; dat doe ik om te weten wat er leeft in de wereld aan nieuws én aan meningen. Wat er leeft aan nieuws, hoef ik geen Nederlander meer uit te leggen natuurlijk. Maar ben ik nou de enige die een beetje ongemakkelijk wordt van de veelal vijandige sfeer als het aankomt op het coronavirus?

Je zal er maar aanstaan; een land door een crisis heen moeten sleuren. Een crisis waar iedereen een mening over heeft; of je nou het verschil tussen een bacterie en een virus wel of niet weet. Iedereen praat mee en ieders mening telt. Ook als die mening gebaseerd is op totale onzin, een etterend onderbuikgevoel, complete desinteresse of extreme angst.
Vanmorgen las ik een post op Twitter, waarin iemand stelde dat corona-nieuws op kranten achter de betaalmuur weg moet. De vlam sloeg meteen in de pan. ‘Voor een euro per week heb je al een proefabonnement; journalisten moeten ook leven – zeik niet!’, gilde kamp A. Kamp B wees op gratis sites als het RIVM en de NOS. Ook daarop weer veel kritiek, want: ‘Had iemand dáár ooit al zinnige informatie vandaan gehaald?’ (Eeeh… JA!)

‘Het RIVM moet NU het virus stoppen, pas dan krijgt het credits’

Iets verder gescrold kwam ik de volgende discussie tegen. De NS liet gisteren weten de spitstreinen te schrappen. ‘Slim! Lekker nog dichter op elkaar in de paar treinen die wel rijden!’ De NS werd gefileerd, de messen werden geslepen. Vanmorgen bleken de treinen en stations leeg – Nederland werkt thuis. De anti-NS’ers hielden zich ineens opvallend stil. Het is namelijk alleen lekker om op elkaar af te geven.

Het RIVM heeft het zwaar te verduren. Dat er dag en nacht zeer deskundige mensen achter de schermen keihard werken aan oplossingen en actieplannen is niet genoeg. Het RIVM moet NU het virus stoppen, pas dan krijgt het credits. Iedere beslissing wordt tot die tijd bestempeld als laf, te laat, halfbakken of slecht. En ook onze overheid – en dan met name Rutte uiteraard – doet het verkeerd.

Betweters

We weten het zo goed. Gerda staat middenin de Albert Heijn – kar tot aan de rand volgehamsterd met bonen en knakworsten – met luide stem te verkondigen dat het belachelijk is dat de scholen open blijven. Harry staat een pad verder te oreren over de hysterie waar hij weigert aan mee te doen: ‘Het is gewoon een griepje! En al die ouwe mensen moeten toch ergens aan doodgaan, niet – hahahaha?’ We weten het allemaal beter. Beter dan de buren. Beter dan de overheid. Beter dan de wetenschap.

Maar ik weet het niet. Ik weet het echt niet. Ik heb gisterenavond de eerste aflevering van Netflix’ Pandemic gekeken en ik zie vooral dat de materie complexer is dan wij ons met een gemiddeld IQ kunnen voorstellen. Ik vertrouw erop dat de overheid, voorgelicht door wetenschappers, de juiste keuzes maakt. Niemand wil een economie de afgrond in laten storten. Niemand wil overvolle ziekenhuizen en uitpuilende mortuaria.

‘Laten we nou met z’n allen de rust bewaren en voor ogen houden wie de ware vijand is’

Als we nou gewoon met z’n allen de adviezen opvolgen, niet zo hysterisch doen en onze grote bekken tegen elkaar eens wat meer houden. Een ruzie op Twitter over de verspreiding van een virus gaat ons niet helpen. Het feit dat je twee artikelen hebt gelezen maakt je geen expert – verkondig je mening dan ook niet als feiten op straat of aan je collega’s. Wat ons nu overkomt is ongekend en heel onzeker. We moeten afwachten en proberen de schade te beperken. Maar we moeten hier vooral ook doorheen komen zonder (nog meer) verdeeld te raken.

Ik las vanmorgen op RTL Nieuws een column van de Turkse Yesim Canda. De kop luidt: ‘Nederlanders zijn viespeuken’. Precies wat we nu nodig hebben, vrouw: jouw wijzende (schone) vingertje. Laten we nou met z’n allen de rust bewaren en voor ogen houden wie de ware vijand is. Dat is niet de overheid. Dat is niet de NS. Dat is niet het RIVM. Dat is het coronavirus.”

Lees ook
Onbegrip voor niet sluiten scholen wegens coronavirus: ‘Ik voel me als leraar een veredelde oppas

Maatregelen coronavirus

In Nederland is nu bij 804 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld, nadat vrijdag 190 inwoners positief getest werden. Het RIVM adviseert sinds maandag mensen om voorlopig geen handen meer te schudden (een hardnekkige gewoonte van premier Rutte #lol) om verdere verspreiding tegen te gaan. Op dinsdag werd daar aan toegevoegd dat het verstandig is om lichamelijk contact in algemene zin te vermijden, zoals drie zoenen op de wang. Op donderdag 12 maart werden de maatregelen verder uitgebreid, om verspreiding tegen te gaan. Op de website van de Rijksoverheid vind je ze allemaal op een rij.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee