Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester Zitvast stomverbaasd: ‘Welke ouder tekent er nou een verklaring om homoseksualiteit af te keuren?’

Hester Zitvast stomverbaasd: ‘Welke ouder tekent er nou een verklaring om homoseksualiteit af te keuren?’

Column
Hester Zitvast stomverbaasd: ‘Welke ouder tekent er nou een verklaring om homoseksualiteit af te keuren?’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

‘Arie Slob heeft het niet helemaal begrepen’

“Je kunt je er niets bij voorstellen (hoop ik), maar anno 2020 zijn er dus scholen die ouders verklaringen laten tekenen, waarin ze een homoseksuele levenswijze afkeuren. We hebben het hier dan over Nederlandse scholen en nogmaals; nu, in 2020. En waar je zou denken dat iedereen dat verwerpelijk vindt, vindt onze minister van onderwijs, Arie Slob (ChristenUnie), dat het prima kan. Scholen moeten van hem wél toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen, stelt hij verder. Nou, dan heb je het toch niet helemaal begrepen. Want die twee zaken gaan niet helemaal samen, namelijk.”

“Je zal maar een puber zijn en worstelen met je geaardheid. Of er helemaal niet mee worstelen en het allang weten; je bent gay. En dat je ouders je dan naar een school sturen waar daar geen ruimte voor is. Sterker nog, je ouders zetten zelfs een handtekening onder een verklaring waarin dat benadrukt wordt. Als je nog in de kast zit, kom je er beter niet uit. Mocht je er al uit zijn, kruip je er beter als de sodemieter weer in. Het is een staaltje slecht opvoeden van de bovenste plank. Kindermishandeling, vind ik het. En het is een vorm van onderwijs die, wat mij betreft, verboden zou moeten worden.”

‘Voor Slob tel je dus niet mee als je homoseksueel bent’

“Of het nou een reformatorische school of een Islamitische school is; daar waar fundamentalisme wordt gedoogd of zelfs verkondigd, hoort in elk geval geen stuiver subsidie van de overheid meer binnen te komen. Als je als kind jezelf niet mag zijn, van een school nota bene, maar van je ouders ook niet; hoe kom je dan die kindertijd door? Hoe puber je dan? Zo worden trauma’s geboren. ‘Scholen zijn wettelijk verplicht zorg te dragen voor de sociale, psychische en fysieke veiligheid van alle leerlingen’, zei Slob tegen dagblad Trouw. Let wel: ALLE leerlingen. Voor Slob tel je dus niet mee als je homoseksueel bent. Of homoseksualiteit bestaat in zijn ogen niet. Eat that. Het is niet te verteren.”

“Het is alsof er een dinosaurus door de moderne wereld dendert. Aan alle kanten wordt gewerkt aan gelijkheid, Slob lijkt er geen problemen mee te hebben de Middeleeuwen weer onder het stof vandaan te trekken. Ik zie op Twitter gelukkig heel veel boosheid. En heel veel eensgezindheid ook. Tim Hofman doet een oproep de minister een brief te schrijven. Het lijkt mij een prachtige opdracht voor alle middelbaar scholieren van Nederland: Dit betreft jullie leeftijdsgenoten. Klim in die pen! Kom op voor die ander.”

‘Houdt een school zich daar niet aan, dan mag de deur van mij op slot en de sleutel doorgeslikt’

“Ik heb de Gay Pride echt gemist, dit jaar. ‘Is dat nog nodig dan’, hoor je de ietwat zure medemens regelmatig vragen. Ja, dat is nog echt nodig. In je eigen bubbel, waar homoseksualiteit zo normaal is als een half gesneden wit of bruin, lijkt homofobie misschien een ver-van-je-bed-show. Maar ik zie in mijn eigen woonomgeving iedere dag kinderen op de bus stappen, onderweg naar een streng christelijke school veertig kilometer verderop, waar ze die gelijkheid waarschijnlijk niet als vanzelfsprekend onderwezen krijgen. Ik vind dat zielig.”

“Ik gun ieder kind alle vrijheid. De vrijheid om eigen keuzes te maken en te zijn wie je bent of te worden wie je wil. Op de misschien wel meest kwetsbare leeftijd hoor je niet door docenten te worden veroordeeld omdat in de Bijbel staat dat het anders moet. Ik mag hopen dat dit soort verwerpelijke verklaringen met onmiddellijke ingang verboden worden. En houdt een school zich daar niet aan, dan mag de deur van mij op slot en de sleutel doorgeslikt.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee