Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester Zitvast: ‘Stemrecht voor iedereen vanaf 16 jaar: ik zeg, doen’

Hester Zitvast: ‘Stemrecht voor iedereen vanaf 16 jaar: ik zeg, doen’

Hester Zitvast: ‘Stemrecht voor iedereen vanaf 16 jaar: ik zeg, doen’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Ik ben stiekem heel erg trots op mijn maatschappelijk betrokken kind

“17 is ze, mijn oudste dochter. Ze maakt zich zorgen over het klimaat, haar toekomst en heeft een heel sterk ontwikkelde mening over heel veel zaken. Stemmen mag ze nog niet, maar desondanks verdiept ze zich er al wel volop in. Tijdens de laatste verkiezingen vulde ze diverse stemwijzers is en steeds weer kwam ze aan dezelfde kant van het politiek spectrum uit. Haar broer noemt haar gekscherend ‘Amsterdamse linkse hippie’, ondanks dat we uit een klein dorpje komen. Ik moet daar altijd om lachen, maar ben stiekem ook heel erg trots bij mijn maatschappelijk betrokken kind. Ze doet nu wat ze kan doen en heeft bijvoorbeeld standaard herbruikbare rietjes in haar tas zitten. ‘Save the turtles’, zegt ze steevast als ze ze weer ergens tevoorschijn tovert. En we scheiden sinds kort weer braaf afval door haar kritisch opgeheven vingertje.”

Die zorgen zouden we allemaal moeten hebben

“Haar zorgen over het klimaat zijn niet meer dan terecht. Die zorgen zouden we allemaal moeten hebben, maar dat is niet altijd even goed terug te zien in ons stemgedrag. Het zal menig 70-plusser een zorg zijn wat de toekomst ons op dit vlak nog gaat brengen, het betreft hún toekomst immers niet meer. Toch weegt hun keuze zwaar en moeten kinderen van 16 en 17 nog even wachten voordat ze mee mogen praten. In België mogen jongeren vanaf 16 tijdens de Europese Verkiezingen hun stem uitbrengen. Wil je meer betrokkenheid van de jeugd hebben bij de politiek, zullen we deze groep echt serieuzer moeten nemen.”

 Onderschat jongeren niet

“Thema’s als onderwijs en wonen; allemaal prioriteit nummer één voor jongeren. Het gaat ze nú aan. Laten we eerlijk zijn, we stemmen op dat wat ons aangaat. Zo maak ik me als ouder van twee pubers behoorlijk druk over de huidige woningmarkt. Ik kan me heel goed voorstellen dat ik daar als alle kinderen een eigen dak boven het hoofd hebben ineens een stuk minder interesse in zou hebben.

Lees ook
Hester Zitvast: ‘Kan Erica Meiland niet eens met zo’n pinguïn in gesprek?’

‘Het zijn nog kinderen!’, hoor ik tegenstanders van verlaging van de stemgerechtigde leeftijd denken. Tja, dat vind ik ook van tal van stemgerechtigden die volgens de wet al lang en breed volwassen zijn. We geven er zat dat rode potlood in handen, die zijn amper in staat zijn hun eigen leven een beetje op de rit te houden. Onderschat jongeren niet. De 16 en 17-jarigen die het geen hol kan schelen zullen niet komen opdagen, maar de jongeren die er wél interesse in hebben kun je er wat mij betreft niet vroeg genoeg bij betrekken. Geef ze een stukje verantwoordelijkheid over dat wat hen misschien wel het meest aangaat: de toekomst.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.