Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Roken met kinderen in de auto zou keihard bekeurd moeten worden’

Hester: ‘Roken met kinderen in de auto zou keihard bekeurd moeten worden’

Hester: ‘Roken met kinderen in de auto zou keihard bekeurd moeten worden’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Roken in de auto, met kinderen op de achterbank

“Het is, wat mij betreft, een van de grote raadselen des levens: roken in de auto. Ik kom wel eens zo’n bedroevend tafereel tegen, waarbij iemand vroeg in de ochtend de hele auto – raam op een minimaal kiertje – blauw paft. Ik ga er dan vanuit dat zo iemand ook ’s ochtends lekker een douche heeft gepakt. Luchtje op heeft gespoten. En dan fris en fruitig aan de dag begint…om een half uur later te rieken alsof je door een enorme asbak hebt liggen wentelen.”

“Ik snap sowieso niet dat je nog aan deze smerige hobby begint. Je wordt op steeds meer plekken (en binnen niet al te lange tijd zo ongeveer overal) geweerd, vrijwel iedereen gruwelt van je geur, het is doodsoorzaak nummer één onder jonge mensen en je mag er ook nog eens een klein tientje per pakje voor afrekenen. Maar het schijnt je zo’n lekkere houding te geven. En het moet dus ergens nog steeds stoer zijn.”

“Nou goed, laat roken je eigen keuze zijn: jouw lijf – prima. Maar ga niet roken in een auto met een achterbank vol kinderen. Nooit. Ik weet uit ervaring hoe ongelooflijk ranzig dat is. Ik ben 43 en kom uit de tijd dat gordels nog luxe waren en je ouders je schaamteloos in een twaalf uur durende nicotinerit naar een camping in Zuid-Frankrijk reden. Als je daar iets van zei, kreeg je de wind van voren. Ze bepaalden zelf wel wat ze deden. ‘Wacht maar tot jullie volwassen zijn’, kregen we dan als volstrekt onlogische reactie op ons voorzichtig protest. ‘Nou, dan ga ik mijn longen in elk geval niet zo verkankeren als jullie nu doen’, dacht ik dan maar in stilte.”

‘Als ik er toevallig voor een stoplicht naast sta trek ik altijd een demonstratief gezicht van extreme afkeuring’

“Mijn intense aversie tegen roken is dus in het eigen gezin geboren. Toen mijn broer op z’n dertiende ook begon, heb ik de ogen uit mijn hoofd gebruld. Hoe kon hij dat doen? Zien roken, doet roken. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar feit is nou eenmaal dat een kind een groot deel van de gewoontes van ouders als een kleine kopieermachine overneemt. Ik heb mijn kinderen sinds ze geboren zijn ingeprent dat ze alles in het leven mogen doen, als ze maar niet gaan roken. Vooralsnog lijkt dit specifieke stukje van mijn opvoeding geslaagd.”

“Heel soms zie je het nu nog gebeuren, ouders die roken met kinderen in de auto. Als ik er toevallig voor een stoplicht naast sta trek ik altijd een demonstratief gezicht van extreme afkeuring. Volkomen zinloos natuurlijk, want als je al zover bent dat je het normaal vindt je kinderen zo mee te laten roken, laat je je echt niet tot rede brengen door zo’n arrogant ogende vrouw in de auto naast je. Nee, die rede moet wat mij betreft komen door hoge boetes, net als kinderarts Jasper Been bepleit.”

Lees ook
Hester over Hazes-overkill: ’Zelden was de term ‘aandachtsgeil’ zo toepasselijk als op deze familie’

“Twaalf Europese landen gingen Nederland inmiddels voor, waarmee Nederland niet bepaald een hardloper is op weg naar een rookvrije generatie. En boetes werken, want in andere landen staan kinderen tot dertig procent minder bloot aan tabaksrook in de auto. Ach, er zal hier wel weer een paar jaar over gepraat moeten worden, want het is natuurlijk weer heel lastig te handhaven – ofzo. Maar geef mij één echte reden waarom je het niet zou doen. Eentje maar.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

column hester zitvast

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Marloes Bosch, Getty Images