Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Nee René Froger, jullie worden in de coronacrisis niet het hardst getroffen van allemaal’

‘Nee René Froger, jullie worden in de coronacrisis niet het hardst getroffen van allemaal’

‘Nee René Froger, jullie worden in de coronacrisis niet het hardst getroffen van allemaal’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

‘Hardst getroffen’ coronacrisis

“‘Wij worden het hardst getroffen’, aldus René Froger in een interview met Shownieuws, over het feit dat er tot er een vaccin gevonden is even geen massale get togethers mogen worden gehouden. Concerten waarbij tienduizenden mensen met ‘de handjes de lucht in’ gaan en na drie bier straallam en geëmotioneerd in elkaars armen klassiekers van weleer staan mee te gillen. Een versoepeling van evenementen zou welkom zijn, aldus de zanger. Oké, René. Net zo welkom als een tweede uitbraak?”

“Ik laat zijn woorden nog even goed op me inwerken en denk terug aan het interview dat ik eerder deze week had met een wanhopige moeder die door de coronacrisis sinds 18 maart haar gehandicapte kind niet meer ziet. Een concreet vooruitzicht heeft ze niet, maar René en collega’s worden dus harder getroffen. En ik denk aan de dochter die vertelde hoe ze in een week tijd beide ouders verloor aan het virus. Ook zij staat op de ladder van heftigheid nog onder René.”

‘Zou hij enig idee hebben van het leed dat kleine ondernemers doorstaan nu ze werkelijk al hun inkomsten en reserves hebben zien opdrogen?’

“Het is geen wedstrijdje, dat weet ik wel. Maar laten we dan ook niet gaan praten in termen als hard, harder, hardst. René is teleurgesteld dat De Toppers in Concert in december niet doorgaat. Nou is mijn mening dat de wereld na al die jaren van herhaling inmiddels prima kan zonder die platvloerse liedjesparade, maar eerlijk is eerlijk, ik ben ook nog steeds ziek van het cancellen van het Songfestival dit jaar. Dat cancellen is alleen wél volstrekt logisch, het kan even niet, hutje mutje feestvieren.”

Net een beetje onder controle

“Er valt op geen enkele geen anderhalve meter afstand te garanderen bij concerten of grote evenementen. Zie je het voor je, een festival, waar iedereen keurig op zijn eigen eilandje staat te dansen? Natuurlijk niet. Menig festivalganger staat stijf van de drugs en/of alcohol. Daar valt niet echt mee te praten, die wil alleen maar aan iedere voorbijganger vertellen hoeveel ie van hem of haar houdt. Het is afschuwelijk dat organisatoren hun business zien instorten, maar het alternatief – een tweede uitbraak – is helemaal niet wenselijk. ‘We’ lijken de boel net weer een beetje onder controle te hebben.”

Goedgevulde bankrekening

“Het gejank van René Froger stuit me tegen de borst. Met een miljoenenomzet ieder jaar, verdient hij goud geld aan de Toppers. Zijn geschatte vermogen ligt rond de 10 miljoen. Zou hij enig idee hebben van het leed dat kleine ondernemers doorstaan nu ze werkelijk al hun inkomsten en reserves hebben zien opdrogen en op de rand van een faillissement staan? Ik zie ze om me heen, naarstig zoeken naar alternatieven. Naar nieuwe verdienmodellen. En ze flikken het nog ook. René niet. ‘Een artiest kan niet morgen bij een boer gaan werken, ofzo.’ Ik zie daar persoonlijk het probleem niet van in. Waar een wil is, is een weg. Misschien is de wil er in René’s geval gewoon niet zo en dat snap ik dan wel weer, met zo’n goedgevulde bankrekening.”

Lees ook
Verbazing om complotdenkers: ‘Wat gebeurt er met die lui die doorslaan door de aanleg van het 5G-netwerk?

Zielige praat

“Je hoeft er geen raketgeleerde voor te zijn om in te zien dat René’s wens weer van start te gaan met grote evenementen, nog even in de koelkast moet blijven liggen. Laten we nou eerst maar eens kijken of het werkt met de huidige versoepelingen, we zijn er namelijk nog lang niet. En tot die tijd kan René misschien zijn geld gaan tellen ofzo. Of eens langs gaan bij een lokale boer, om te vragen of hij kan helpen melken. Hou in elk geval op met die zielige praat in de media.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Brunopress