Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester Zitvast: ‘Waar zijn je principes, Doutzen?’

Hester Zitvast: ‘Waar zijn je principes, Doutzen?’

Hester Zitvast: ‘Waar zijn je principes, Doutzen?’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg. 

Goed dat ook dit soort verhalen verteld worden

“Zaterdag las ik een Twitterbericht van columnist en wieleranalist Marijn de Vries waarin ze de “ruimhartige” steunpakketten voor bedrijven een giller noemt. 80% inkomensverlies hebben zij en haar partner nu al twee jaar. Om diverse redenen, waaronder het krijgen van een kind en het feit dat ze voor haar verlof gespaard had, heeft ze geen recht op compensatie. Schrijnend. Goed dat ook dit soort verhalen verteld worden, want het klopt niet dat de een de coronarekening betaalt en de ander niet. Als je Rutte hoort spreken over compensatie zou je bijna denken dat de getroffen sectoren gewoon weer wat extra weken betaald vakantie krijgen, ruimte om het bedrijf minutieus af te stoffen of van een nieuwe lik verf te voorzien. Maar zo is het dus niet.”

Voor een hoax meer of minder draait ze haar hand niet om

“Een dag later kwam via Quote het bericht naar buiten dat Doutzen Kroes, goed voor een vermogen van 29 miljoen euro, 18.000 euro steun ontving. Het schoot me zo kort na het bericht van Marijn extra hard in het verkeerde keelgat. We hebben het hier namelijk niet alleen over een multimiljonair, maar vooral over iemand die schaamteloos zeer kwalijke complotfilmpjes (waarover ze zelf ook al aangeeft dat ze niet weet of ze waar zijn) met haar zeven miljoen volgers deelt en het coronabeleid in ieder opzicht hekelt. We hebben het over iemand die op geen enkele manier een bijdrage levert aan de oplossing voor deze pandemie, maar alleen maar ongefundeerde rommel de ether in slingert. Voor een hoax meer of minder draait ze haar hand niet om. Voor 18.000 euro overheidssteun houdt ze haar hand wél op. Waar zijn je principes, vrouw? Of schuif je de verantwoordelijkheid voor de aanvraag voor dit geld lekker laf af op je accountant?”

Het klopt niet, het kan allemaal maar

“Feit is, het geld komt Doutzen toe, zo zijn de regels. Ik reken het haar aan dat ze er gebruik van maakt, maar ze staat in haar recht; nergens is in de stukken opgenomen dat je geen volslagen lunatic-wappie mag zijn om de steun te ontvangen. Wat ik onze overheid aanreken, is dat mensen als Marijn de Vries naast de spreekwoordelijke pot pissen. Tal van ondernemers gaan hierdoor financieel ten onder. Ook Bureau Clara Wichmann heeft geconstateerd dat er geen rekening wordt gehouden met zwangerschap, wanneer het omzetverlies voor een NOW-aanvraag wordt berekend. Dat zou je met een gerust hart indirecte discriminatie kunnen noemen. Het klopt niet, het kan allemaal maar. Krom, krom, krom.”

Lees ook
Hester: ‘Je kind misbruiken om je gelijk te halen: daar breekt mijn #moederhart van’

Kijken of jullie daarna nog steeds in jullie bubbel blijven hangen

“‘Alles om kritische mensen kapot te maken’, Twittert wappie Tim Douwsma al morele steun aan Doutzen, nu er – huilie huilie – een heksenjacht op haar geopend is. Och Tim, wat zou het toch fijn zijn als jij eens wakker werd. Eens een kijkje nam in een gezin waar ieder dubbeltje wordt omgedraaid omdat financiële coronasteun ontbreekt en dan meteen, samen met Doutzen door naar een ziekenhuis, naar een IC-afdeling en daar eens een weekje de handjes uit de mouwen steken. Kijken of jullie daarna nog steeds in jullie bubbel blijven hangen, zie het als een soort Steenrijk, Straatarm-project, spannende televisie misschien wel. Ik zie het er niet van komen omdat jullie “strijders” laffer dan laf zijn. Kan ons demissionaire kabinet in de tussentijd de compensatie-oneerlijkheid rechtzetten? Fijn, dank.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.