Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester over Hazes-overkill: ’Zelden was de term ‘aandachtsgeil’ zo toepasselijk als op deze familie’

Hester over Hazes-overkill: ’Zelden was de term ‘aandachtsgeil’ zo toepasselijk als op deze familie’

Hester over Hazes-overkill: ’Zelden was de term ‘aandachtsgeil’ zo toepasselijk als op deze familie’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hazes-overkill

“Als je als familie op social media wordt vergeleken met herpes (‘heel irritant en je komt er nóóit meer vanaf’), heb je iets niet goed gedaan, lijkt me. Niemand wil herpes zijn. Of er mee worden vergeleken. Toch is het meer dan treffend, want we hebben in dit land te maken met een ware Hazes-overkill. De familie is een beetje het karamel-zeezout van de Nederlandse supermarkten aan het worden: je kunt het zo gek niet bedenken of de smaak is er ‘ter vernieuwing’ aan toegevoegd.”

“Nadat André Hazes de liefde van zijn leven kortstondig in Bridget Maasland leek te hebben gevonden, keerde hij weer terug bij de liefde van zijn leven Monique Westenberg, om haar tóch weer te verlaten voor de liefde van zijn leven Sarah van Soelen. Alle vrouwen werden behangen met protserige gouden naamkettingen – het brandmerken met een tattoo van zijn bruingebrand/witgebleektetanden-gezicht ontbrak er nog maar net aan. De rillingen liepen me over de rug als er weer een foto of filmpje opdook waarin hij de betreffende vrouwen bij het gezicht pakte en ogenschijnlijk dwong tot een zoen. Oh boy, de romantiek.”

“En tussen alle berichtgeving over deze aanhoudende relatieperikelen door, werden we getrakteerd op allerhande input van Rachel. Rachel, die al vanaf de eerste seconde van Bridget hield – en nu ook Sarah als haar eigen dochter (hoewel…) in haar hart heeft gesloten. Rachel die en plein public, op Instagram (hoe oud ben je, zestien?) naar het verstoten kind Roxanne sneert over een hond die in haar ogen onterecht was weggedaan. Of je nou het wil of niet: je wordt genadeloos meegezogen in de aanhoudende onrust van de familie.”

‘Ja, je kunt je tv ook uitzetten, maar aan deze hardnekkigheid ontkom je écht niet’

“Nou, en toen opende moeder Hazes met veel bombarie een theewinkeltje in Amstelveen (waar ik haar overigens nog nooit zelf in actie heb gezien), kon je bij de Lidl de meest foeilelijke Hazes-merchandise ever aanschaffen om de familiekas nog wat te spekken, zagen we de echte Hazes in de docu Kleine Jongen nog wat verder uitgemolken, en kregen we vorige week als klap op de vuurpijl ook nog eens te horen dat er een reallifesoap met Rachel zelf in de hoofdrol komt. Waar hebben we dit als land aan verdiend?”

“Zelden was de term ‘aandachtsgeil’ zo toepasselijk als op deze familie. Het houdt niet op, niet vanzelf. En natuurlijk, ik doe er nu ook aan mee door er hier weer de nodige woorden aan vuil te maken, maar kóm op: dit hoeven we onszelf toch niet aan te laten doen? Beeld het je eens in, een leven waarin we niet iedere dag geconfronteerd worden met het wel en wee van deze mensen. Want ja, je kunt je tv ook uitzetten, maar aan deze hardnekkigheid ontkom je écht niet.”

Lees ook
Hester over docu ‘Goede Moeders’ en onderbuikgevoel: ‘Mensen doen veel, zo niet alles om wraak te nemen’

“We zijn er nog niet klaar mee, mark my words. Rachel wil vast ooit de politiek in. Ik zie haar al zitten in de kamer, verkozen door liefhebbers van het Nederlandse lied , met haar doorrookte stem een motie voor nog een standbeeld voor haar man indienend. Of ze krijgt een eigen ondergoedlijn bij Het Kruidvat. Of een keten zonnebankstudio’s. En André gaat natuurlijk groots trouwen, met Sarah of Kimberly of Shaniqua of Lotte of toch weer Monique – met al die potentiële liefdes van zijn leven, te herkennen aan de gouden kettingen. En wij het maar lijdzaam toezien. Bloed, zweet en tranen kost het ons, deze overkill. En ik zou wel willen zeggen dat ik niet naar dat reallifedrama ga kijken, maar wat is er nou lekkerder dan je een half uurtje collectief helemaal groen en geel ergeren? Het verenigt ook op een bepaalde manier. Samen één in afschuw. Is het tóch nog positief.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

column hester zitvast

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Marloes Bosch, ANP