Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Journalist Hester vol ongeloof: ‘Moet Gommers nou tijd vrijmaken voor vragen van Kim Feenstra?’

Journalist Hester vol ongeloof: ‘Moet Gommers nou tijd vrijmaken voor vragen van Kim Feenstra?’

Column
Journalist Hester vol ongeloof: ‘Moet Gommers nou tijd vrijmaken voor vragen van Kim Feenstra?’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte socialmediaverslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Kim Feenstra’s vragen over het coronavaccin

“Kim Feenstra heeft vragen. Over het coronavirus en dan met name over het vaccineren. We hebben allemaal wel vragen, denk ik. Het is ook niet niks, zo’n vrijwel-alles-verlammende pandemie en dan nu de grootschalige vaccinatieoperatie waar de overheid ons voor warm wil laten lopen. Daar wil je meer van weten. Maar waar de meeste mensen voor antwoorden op prangende vragen naar het nieuws of actualiteitenprogramma’s kijken, online op de juiste plekken naar informatie speuren of het een deskundige in hun directe omgeving vragen, deelt Kim haar vragen met haar 619.000 volgers op Instagram. Let wel; ze deelt haar vragen. Niet de antwoorden op die vragen.”

Negativiteit

“Ze is niet tegen vaccineren, zo stelt ze. Maar ze suggereert wel dat het vaccin, ‘waar nog zo weinig over bekend is’, verheerlijkt wordt en ‘je zou je bijna schamen als je je niet wil laten vaccineren’. De campagne noemt ze ‘bagger’ en ‘kut’. Verder stelt Kim dat het vaccin geen zekerheid heeft of je daadwerkelijk beschermd bent. De negativiteit druipt van haar berichtgeving af.”

‘Een van de drukst bezette personen van ons land’

“Kim zou wel op de koffie willen bij Diederik Gommers, zegt ze. Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care en een van de drukst bezette personen van ons land, gok ik zo. Of hij even een uurtje vrij wil maken om Kim’s vragen te beantwoorden, die te pas en te onpas overal beantwoord worden. Ik zou ook weleens met de goede man willen gaan zitten. Hij lijkt me te aardig en heel gezellig ook. Maar ik haal het niet in mijn hoofd hem bezet te houden met dubbel werk.”

Kwestie van luisteren

“Daags voor Kim’s story-diarree op Instagram zag ik Gommers op tv nog met engelengeduld in jip-en-janneketaal vragen beantwoorden. Zoals ik hem dat al zo vaak heb zien doen. Als je even zoekt op internet, kom je op tal van sites uit waar je meer dan helder uitleg krijgt. En er gaat de laatste maanden geen talkshow of actualiteitenprogramma voorbij, zonder dat er een deskundige aanschuift. Het is alleen een kwestie van luisteren. En er even voor gaan zitten natuurlijk.”

Enorme achterban

“Het stoort me ja, Kim’s eenzijdige negatieve seinen. Ze had ook in alle stilte haar vragen kunnen stellen en dan de antwoorden kunnen delen met haar enorme gevolg. Zo van: ‘Ik vroeg me af hoe het toch kan, zo snel een vaccin ontwikkelen en heb het voor jullie nagevraagd.’ Dát antwoord in dié story zou 619.000 jongeren bereiken. Daar had ik haar nou een staande ovatie gegeven. Nu zaait ze niets dan onrust en wordt de felle kritiek die ze daarop krijgt door haarzelf op haar BN’erschap geschoven. Maar nee Kim, zo werkt het niet. Jij hebt zo’n groot bereik, dat daar een verantwoordelijkheid bij komt kijken. En die heb je simpelweg niet gepakt.”

‘Na zoveel keer uitleggen kan Gommers nog steeds de energie vinden om het een duizendste keer te doen’

“Ik wil Kim niet wegzetten als hersenloos, dom of een complotwappie. En mijn irritatie heeft niets te maken met het feit dat ze een prachtige vrouw en model is – waarom zou het. Ze heeft haar invloed verkeerd gebruikt en dat vind ik jammer.”

Stel vragen gericht

“Je krijgt geen (goed) antwoord op je vragen als je ze lukraak in de ether slingert. Stel ze gericht. En doe er iets mee. De bekende Nederlanderskliek die we inmiddels kunnen uittekenen juichen Kim’s ‘kritisch-zijn’ toe. Hoofdschuddend las ik hun reacties. ‘Amen’, schreef Monique Smit. ‘Heldin’, tikte Everon Jackson Hooi.”

Lees ook
Kim Feenstra blikt met foto terug op zwangerschap en heeft krachtige boodschap voor álle moeders

‘Kim is géén held’

“Nee, Kim is in deze geen held. Dat is Gommers, die wederom uitermate correct en fatsoenlijk reageert en ook nog eens hand in eigen boezem steekt. Hij begrijpt de kritiek van Feenstra niet goed, zegt hij. Hij schrikt ervan: ‘Als zij dat denkt, denken meer mensen zo. Dat moeten we echt proberen uit te leggen. Er staat heel duidelijk dat het een keuze is, dat niemand zich ‘moet’ vaccineren.’ Wat een kalmte, wat een beleefdheid. Na zoveel keer uitleggen nog steeds de energie vinden om het een duizendste keer te doen. Ik hoop dat Kim hem wat beter gaat volgen. Want wat die man zegt, is duidelijk-plus. Deel dat Kim. Deel dat.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Feenstra (@k2im)

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Brunopress/ANP, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee