Je bent hier: Home > Column > Onder de indruk van de advocaat van Gökmen T.: ‘Ik had hem luid gillend de ogen uitgekrabd’

Onder de indruk van de advocaat van Gökmen T.: ‘Ik had hem luid gillend de ogen uitgekrabd’

Column
Onder de indruk van de advocaat van Gökmen T.: ‘Ik had hem luid gillend de ogen uitgekrabd’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Gökmen T., weg ermee

“‘Gökmen T. bespuugt rechters’, liet de pushmelding op mijn telefoon me afgelopen week lezen. Het verbaast niet eens meer. ‘Tramschutter’ Gökmen heeft een carrière als beroepslama gemist. Als je als volwassen man zo meent je emoties te moeten uiten, heb je aardig wat steekjes loszitten. En dat is ook precies wat er aan de hand lijkt te zijn; bij Gökmen is de innerlijke bedrading één slagveld.”

“Wat moet je met zo’n man? Nederland weet het wel. Je hoeft maar ergens bij een willekeurig winkelcentrum een voxpop te houden en alle denkbare middeleeuwse martelmethodes worden uit het vet getrokken. Mensen stropen desnoods hoogstpersoonlijk de mouwen op om de klus te klaren – dan maar bloed aan de handen. Aan iemand als Gökmen gaan we op deze wereld niets meer hebben.”

‘Kunnen we niet gewoon afspreken dat iemand als Gökmen zijn rechten verspeeld heeft?’

“Toch heeft ook deze man recht op een eerlijk proces. Maar wat voelt dat oneerlijk. Je zou zeggen dat je na een bepaald aantal acties je credits toch wel verspeeld hebt? Hij werd vorige week meerdere keren uit de rechtszaal verwijderd, in een zaaltje achteraf mocht hij met alles meekijken. Ik denk dat de meeste mensen het volstrekt logisch zouden hebben gevonden als de rechter had gezegd: ‘En nou is het klaar, klootzak! Jij gaat per direct levenslang in een pikdonkere, geluidsdichte cel van twee bij twee, we gaan geen seconde kostbare tijd meer aan jou verspillen hier.'”

“Je zal nabestaande zijn. Dan koop je natuurlijk ook weinig voor een ‘sorry’ van de dader, hoe oprecht ook; je geliefde blijft dood. Maar dit is wel het heel andere einde van het spectrum. Wat een kwelling moet dit zijn voor deze mensen. En het erge is nog wel dat niemand ze daartegen in bescherming kan nemen. Ze moeten hier doorheen. Na alles wat ze al hebben doorstaan.”

“Gökmen erkent ons rechtssysteem niet. Hij pist op ons allemaal, zegt hij. Zijn advocaat, André Seebregt – eerder ook al voorzien van een fikse klodder spuug – vindt de levenslange strafeis te lang. Ieder mens moet vooruitzicht hebben op vrijlating, zo citeerde hij het Europese Hof voor de rechten van de Mens. Maar is dat wel echt zo? Kunnen we niet gewoon afspreken dat iemand als Gökmen zijn rechten verspeeld heeft?”

‘Ik was in mijn toga over mijn bureau gesprongen om hem luid gillend de ogen uit te krabben’

“Een nietsontziende man als hij zal opnieuw toeslaan. Hij heeft inmiddels vier levens roekeloos genomen en neemt er ongetwijfeld meer als hij de kans krijgt. Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van zijn advocaat, van de rechters – van iedereen rondom het proces. Je houden aan wat we met z’n allen aan regels hebben afgesproken; ik had het niet gekund. Ik was in mijn toga over mijn bureau gesprongen om hem luid gillend de ogen uit te krabben.”

“Een eerlijk proces is wel zo eerlijk, in al z’n oneerlijkheid. We zullen ons van de zijlijn moeten verbijten en in stilte – of juist niet – hopen op gerechtigheid. Levenslang, dat in elk geval. En misschien dan wat ratten in zijn cel? Of heel veel heel grote spinnen? Ik hoop dat de nabestaanden sterke armen om zich heen hebben, om ze op te vangen. Om ze te troosten en vast te houden en om ze te beschermen tegen nog meer kwaad. Want dat is Gökmen T. en meer niet: het kwaad.”

Lees ook
‘Zeg leraren… kunnen jullie misschien íets minder klagen?’

Komt Gökmen T. ooit nog vrij?

Het OM wil dat Gökmen T. wegens viervoudige moord en meerdere pogingen tot moord levenslang achter de tralies verdwijnt. Bij de aanslag die hij volgens het OM op 18 maart 2019 pleegde in en rond een tram in Utrecht werden vier personen van dichtbij doodgeschoten. Volgens het OM was sprake van een terreurdaad. Volgende week, op 20 maart, doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de 37-jarige ‘tramschutter’. Zal hij daadwerkelijk de rest van zijn leven tussen vier gevangenismuren spenderen?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: BrunoPress

Shoppen is altijd een goed idee