Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Kan Erica Meiland niet eens met zo’n pinguïn in gesprek?’

Hester: ‘Kan Erica Meiland niet eens met zo’n pinguïn in gesprek?’

Hester: ‘Kan Erica Meiland niet eens met zo’n pinguïn in gesprek?’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Erica praat nou eenmaal zo, mag ze alsjeblieft

“Iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. Ik ook.’ Het zijn de woorden van Erica Meiland naar aanleiding van de haatberichten die ze ontving omdat ze zich vorige week nogal bot uitliet over moslims en hoofddoekjes. We vinden dat vrijwel allemaal, dat iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. En dan maakt het helemaal niet uit of het functioneel is of fatsoenlijk: gewoon uiten die emotie, want dan is het van je hart – en daar moet je, laten we eerlijk in zijn, écht geen moordkuil van maken, want voor je het weet lig je stijf van de stress met een burn-out in bed. In welke vorm je je ongemak of irritatie giet, maakt niet uit. Vrouwen in burka’s kun je daarom prima pinguïns noemen. Niet van die lange tenen hoor! Erica praat nou eenmaal zo; mag ze alsjeblieft?”

Ze levert het ene na het andere bewijs voor haar onderbuikgevoel

“Het is ook wat, als je van onrustig emigrerend “stel” ineens een énorm podium krijgt. Een Televizierring, vrijwel non stop, prime time op tv en dan ook nog allebei een eigen boek. Natuurlijk ga je jezelf dan belangrijk vinden. Een talkshow ontbreekt er nog maar aan, maar daar kun je dan wel weer lekker vaak aanschuiven. ‘Ik vind sowieso dat er niet meer islam naar Nederland moet komen’, aldus Erica tegen Eva Jinek, alsof islam soort online bestelling uit het buitenland betreft. En vervolgens scheert ze voor het gemak even alle Islamitische families over één kam, want als je daar voor je vrijheid kiest, word je verstoten: ‘Kijk maar naar Lale Gül met dat boek!’ Ze levert het ene bewijs na het andere voor haar onderbuikgevoel: De islam is ellende, weg ermee.”

Je hoeft niet alles te zeggen, echt niet

“Het is een beetje ‘Je mening ventileren voor Dummies’. Lekker kort door de bocht, volstrekt ongenuanceerd en hop, door naar het volgende onderwerp. Nou loop ik als columnist natuurlijk op eieren om iets te vinden van meningen geven, maar ik geef er toch mijn mening over: Je hóeft niet alles te zeggen, echt niet. En als je al iets zegt over een gevoelig onderwerp, probeer dan qua woordkeuze eens iets minder olifant-in-porceleinkast te zijn. Geloof mij, ik vind ook echt iets van vrouwen die hun hele publieke leven onder zwarte lappen doorbrengen, maar tussen daar je oprecht geïnteresseerde vraagtekens bij plaatsen en deze vrouwen pinguïns noemen, zit nog wel een heel arsenaal aan gespreksmogelijkheden, of niet?”

Lees ook
Hester: ‘Die jongen bij de tramhalte, dat had ik kunnen zijn’

Wat zou dat inhoudelijk interessante televisie zijn

“Wat zou het mooi zijn als Erica eens met zo’n “pinguïn” of “zo’n hoofddoek” één op één rond de tafel gaat en een keer een inhoudelijk gesprek aangaat. En dan hóef je het niet met elkaar eens te worden, als je elkaar maar respecteert en probeert te luisteren, écht te luisteren. Och, wat zou dat inhoudelijk interessante televisie zijn. Maar ja, we doen het maar weer met de volgende aflevering van Chateau Meiland, vol hysterie en gemopper op het leven. Blijkbaar heeft de kijker daar de meeste behoefte aan.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.