Je bent hier: Home > Column > ‘Geef vrouwen extra kracht in de vorm van een pepperspray, legaliseer het middel’

‘Geef vrouwen extra kracht in de vorm van een pepperspray, legaliseer het middel’

Column
‘Geef vrouwen extra kracht in de vorm van een pepperspray, legaliseer het middel’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Beste politie(k),

“Ik liep met mijn hond over een donkere polderweg in ons dorp. Het regende en het leek daardoor wel nog donkerder dan normaal. Ineens was hij daar. Een man op een fiets – niks geks toch? Maar hij gaf me een onbehaaglijk gevoel. Misschien kwam dat wel doordat ik tien minuten eerder thuis op de bank nog een documentaire over een serieverkrachter zat te kijken. Misschien was het de manier waarop hij recht op mij af kwam fietsen; alsof ik zijn einddoel was.”

“Ik omklemde mijn sleutelbos in mijn jaszak en probeerde een van de sleutels daarbij zo tussen mijn vingers te houden dat ik er – in geval van nood – mee zou kunnen steken. Zinloos, zo voelde ik meteen. De sleutel was klein en totaal niet scherp. Bovendien hield ik ‘m zo onnatuurlijk vast, dat ermee steken hooguit voor een kleine kriebel bij de potentiële verkrachter / moordenaar zou achterlaten.”

‘Ik zou heel hard kunnen gillen, maar niemand had mij daar gehoord. Ik zou kunnen trappen en slaan, maar het afleggen tegen de kracht van een man’

“Enkele meters voor de man bij mij was en ik aan stukken zou worden gereten, week hij plotseling uit. Hij had mij niet gezien. ‘Maak jezelf zichtbaar!’, brulde hij. Mijn hart bonsde in mijn keel. Ik had aan de ‘verkeerde kant’ van de weg gelopen en met mijn zwarte jas en capuchon op bijna een aanrijding veroorzaakt. Deze man wilde mij niet verkrachten, laat staan vermoorden. Ik was nog het meest onder de indruk van hoe bang ik in die paar seconden was geweest.”

“Je weet dat je als vrouw kwetsbaar bent, maar pas als je dat een keer voelt, dringt het tot je door wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Ik zou heel hard kunnen gillen, maar niemand had mij daar gehoord. Ik zou kunnen trappen en slaan, maar het afleggen tegen de kracht van een man. En ik had dus kunnen steken. Met de voordeursleutel – heel effectief. ‘Iedere vrouw zou een busje pepperspray bij zich moeten hebben’, dacht ik. Want feit is dat aanranding- en verkrachtingsslachtoffers vrijwel altijd vrouwen zijn.”

“Vorige week tweette de Politie Breda dat ze een vrouw van 31 hadden aangehouden, omdat ze een busje pepperspray bij zich had. De tweet kwam ze op vele woedende reacties te staan. Ik snap dat. Ze had geen mes of doorgeladen wapen bij zich. Ze had het enige bij zich waar wij vrouwen op straat nog een beetje veiligheid aan kunnen ontlenen. De politie denkt daar anders over. Bellen moet je, als je wordt aangevallen. Ach, ik hoef niemand uit te leggen dat je, al worstelend waarschijnlijk niet in staat bent een telefoontje te plegen, toch?”

“Pepperspray doodt niet. Het schrikt af. Pepperspray kan voor een vrouw het verschil uitmaken tussen een leven lang getraumatiseerd zijn, of weten dat ze heeft kunnen terug slaan. Waarom mogen wij dit niet bij ons dragen? Ik zag op Twitter diverse mensen de glijdende schaal-link met Amerika leggen. Nog even en dan zouden wij ook allemaal met een doorgeladen pistool onder onze kussens slapen. Wat een onzin. Dat gaat hier nooit gebeuren.”

‘Verhoog de straf op onterecht gebruiken van pepperspray, maar geef vrouwen die extra kracht in een spuitbus’

“Maar liefst 42,7 procent van alle vrouwen voelt zich wel eens onveilig op straat. En daar kan een pepperspray in mijn ogen iets aan veranderen. Weten dat je iéts kan doen tegen een mogelijke aanval, maakt je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker. De politie Breda benadrukte later in een interview dat de 31-jarige vrouw ook nog eens te hard en onverzekerd rondreed, in een ongekeurde auto. Zet dát dan in je tweet.”

“Ik wil me kunnen verweren, als ik word aangevallen. Ik wil kunnen voorkomen dat een man mij aanrandt of verkracht. Dat deze mogelijkheid ons amper geboden wordt, is ronduit treurig. Verhoog de straf op onterecht gebruiken van pepperspray, maar geef vrouwen die extra kracht in een spuitbus. Legaliseer het middel. We weten immers allemaal dat aangifte doen niet alleen mosterd na de maaltijd is, maar aan de voorkant – bij stalking bijvoorbeeld – nog veel te vaak ongehoord blijft.”

De tweet in kwestie:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee