Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Rellen om de beroving van je vrijheid? ‘Dan verdien je het om een maandje écht opgesloten te worden’

Rellen om de beroving van je vrijheid? ‘Dan verdien je het om een maandje écht opgesloten te worden’

Column
Rellen om de beroving van je vrijheid? ‘Dan verdien je het om een maandje écht opgesloten te worden’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

‘Relschoppers verbinden het land juist; in afschuw’

“Ik las het ergens op Facebook denk ik; het plan om niet eenvoudig afwasbare blauwe verf in de waterkanonnen te doen, zodat ouders konden zien dat hun bloedjes erbij hadden gestaan, agressief schreeuwend om…ja, om wat eigenlijk? De beroving van vrijheid? Hou toch op. Als je even een paar weken na 21.00 uur ’s avonds binnen moeten blijven al een beroving van je vrijheid vindt, verdien je het eens een maandje echt opgesloten te worden. Of te moeten onderduiken in een vochtige kelder van twee bij twee, met een stel agressieve ratten. De vergelijking met de Tweede Wereldoorlog wordt immers te pas en te onpas schaamteloos gemaakt. Leef er dan ook naar.”

“Het lijkt me een goed plan, die blauwe verf. En het lijkt me ook niet meer dan logisch dat iedere op camera te identificeren relschopper fiks bekeurd wordt én een strafblad krijgt. Met tranen in mijn ogen keek ik gisteren naar Jinek. Daar deed Maaike, eigenaresse van een Primera-winkel in Den Bosch, haar aangrijpende verhaal. Ze was dankbaar voor het podium dat ze kreeg, zei ze. Ze wilde laten zien wat het had aangericht, die drie minuten dolle vernielzucht. Dit had niets, maar dan ook niets met de coronamaatregelen te maken.”

‘Ze willen de lockdown niet langer, maar likken het virus nog net niet bij elkaar uit de nek’

“Ik zag de beelden van haar winkel. Alles was gesloopt. Ik stelde me voor wat ik zou doen als ik zou ontdekken dat mijn kind daar medeverantwoordelijk voor was. Wat moet je dan als ouder een gevoel van intens falen hebben. Ik heb tot bepaalde hoogte begrip voor de opgekropte woede, zeker. Toen ons leven twee weken geleden ineens helemaal overhoop werd gehaald doordat mijn vriend positief testte, heb ik hier ook vanuit mijn tenen geroepen dat ik helemaal klaar was met dat k*tvirus. En dat hele thuisonderwijzen begint ons inmiddels ook extreem de strot uit te hangen. Gisteren is er fiks met deuren gemept toen de enige leerling in de klas de sfeer in huis zo wist te bepalen, dat de term ‘bloed onder je nagels vandaan halen’ als een understatement voelde.”

“We willen allemaal ons leven terug, niemand uitgezonderd. Er is werkelijk niemand in ons land – lijkt me – die ervan geniet, van deze totale ontwrichting. Maar waar gaat het de laatste weken zo mis dat het schip, met de haven in zicht, door een stel losgeslagen gekken in de hens wordt gestoken?”

“Ik zie de term ‘hersenloos’ veel voorbijkomen op social media. En er is ook een deel dat juist begrip vraagt voor de frustratie. Nou, ergens houdt dat begrip wat mij betreft wel een beetje op. De groep mensen die zich nu zo laat gaan, werkt op geen enkele manier mee. Ze vinden de maatregelen niets. Ze dragen geen mondkapjes en houden geen afstand. Ze willen de lockdown niet langer, maar likken het virus nog net niet bij elkaar uit de nek. Ze zijn als die ene irritante pestkop in de klas die alle aandacht van de juf opeist.”

‘Nu ‘relschopppers’ de landelijke berichtgeving compleet beheersen, zien we bijna niet meer wat er wel goed gaat’

“Je zou je bijna afvragen waar het heen gaat, met deze wereld. Want nu ‘relschopppers’ de landelijke berichtgeving compleet beheersen, zien we bijna niet meer wat er wel goed gaat. Ik zag gisteren voetbalsupporters zingend hun stad beschermen. Er is al meer dan 100.000 euro ingezameld voor Maaike en haar vernielde Primera-winkel. Ik zie overal de mooiste kleine initiatieven van naastenliefde, zo kreeg mijn zevenjarige dochter in quarantainetijd van tal van lieve Twitteraars een kaartje toegestuurd, om er zo toch nog een feestje van te maken.”

Lees ook
Journalist Hester vol ongeloof: ‘Moet Gommers nou tijd vrijmaken voor vragen van Kim Feenstra?’

“‘Het kaf scheidt zich van het koren’, zou mijn oma gezegd hebben. En dat doet het nu inderdaad. Je hebt nou eenmaal uitschot op de wereld rondlopen. Maar zolang de overgrote meerderheid zich daartegen afkeert en naar elkaar om blijft kijken, zullen deze mafkezen nooit de overhand krijgen. Sterker nog; ze verbinden ons in afschuw.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee