Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > De binnenblijfpolitie nagelt iedereen die niet 24/7 thuiszit aan de schandpaal: ‘Lekker NSB, lekker Gestapo’

De binnenblijfpolitie nagelt iedereen die niet 24/7 thuiszit aan de schandpaal: ‘Lekker NSB, lekker Gestapo’

De binnenblijfpolitie nagelt iedereen die niet 24/7 thuiszit aan de schandpaal: ‘Lekker NSB, lekker Gestapo’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Beste binnenblijfpolitie,

“Iedereen had wel zo’n klasgenootje of vriendje vroeger, dat nooit buiten de lijntjes kleurde en als eerste met het allerbraafste gezicht jouw misstanden aan de juf doorbriefde. Je zou verwachten dat dit gedrag vooral floreert in de kleuterklas of onder jonge kinderen, maar niets is minder waar. Je hoeft maar met een half oog je social media-tijdlijnen af te gaan of je ziet ze losgaan in deze coronatijd: de zie-mij-het-eens-perfect-doen-mensen.”

“Wil je het perfect doen, dan blijf je thuis, is hun motto. En niet thuis in de zin van ‘alleen weg voor de boodschappen of een frisse neus’, maar thuis, echt thuis, met partner, pubers, kleuters en de hele mikmak binnen de vier muren van je woning. Doe je dat niet, ga je aan de schandpaal, bijvoorbeeld door een opmerking op Twitter. Denk aan: ‘Hoe kansloos dom ben je dat je toch gaat fietsen nu? #blijfthuis’. Zo’n tekst kun je eventueel voorzien van een foto van de fietsende moeder met twee kinderen. Lekker NSB. Lekker Gestapo.”

‘Hoe kom je zo, dat je dit doet? Dat je jezelf zo hoog op de morele ladder plaats, superieur neerkijkend op het slecht luisterende plebs?’

“Er worden en masse foto’s gedeeld van jongeren in een park. Van een borrel op een dakterras. Van sportende fitboys en -girls. Van een rij voor de bouwmarkt. Van paasbezoek in een achtertuin. Hoe kom je zo, dat je dit doet? Dat je jezelf zo hoog op de morele ladder plaats, superieur neerkijkend op het slecht luisterende plebs? Is het angst? Jaloezie? Is het verveling?”

“Ik raakte eerder deze week op Twitter in een discussie verwikkeld over de mate van thuisblijven. Ik doe namelijk wel gewoon boodschappen. Ik laat de hond uit. Ik ga naar mijn paard. En ik haalde een blik verf bij de bouwmarkt. Fout, fout, fout. De hond, die kon ook in de tuin poepen en plassen. Boodschappen doe je hooguit één, twee keer per week. En een blik verf? Uit den boze, op geen enkele manier cruciaal.”

“Ik sta daar anders in. Een hond laat je niet uit in de tuin, een hond heeft beweging nodig. En eens in de week boodschappen doen werkt voor sommige mensen altijd al perfect, voor mij niet. Het bezoek aan de supermarkt is the highlight of my day. Bij de bouwmarkt stond ik in een korte rij om gedoseerd binnen te komen. Binnen was het rustig, iedereen hield ruim voldoende afstand. Ik betaalde contactloos en was binnen drie minuten weer buiten. Leg mij eens uit wat daar verkeerd aan is.”

“De binnenblijfpolitie heeft het er maar druk mee. Vreemd genoeg stuiten ze vrijwel iedere dag wel weer op een bizar incident (hoe dan, als je binnenzit?) van wangedrag en ongehoorzaamheid. Waar ik tijdens mijn rondje met de hond misschien twee mensen op afstand tegenkom, ziet de binnenblijfpolitie hordes mensen laveloos de polonaise dansen of op elkaar gestapeld op kleedjes in het park liggen, waarover ze dan weer twitteren met pathetische teksten als ‘Het is een pandemie, geen vakantie!’ Bijval gegarandeerd. De binnenblijfpolitie is ook magnetisch, valt mij op. Tegen geen ander soort mens wordt de afgelopen weken zo vaak opgebotst. Je zou bijna gaan twijfelen…”

“Begrijp me goed; we moeten ons aan de richtlijnen houden, dat vind ik ook. Maar ik hoef niet voortdurend van anderen te horen hoe je dat het best doet en vooral; hoe een ander dat níet goed doet. Het werkt ook fake news in de hand. Ik heb al tal van ‘drukke’ foto’s voorbij zien komen die zeer waarschijnlijk op een totaal ander moment dan in deze coronacrisis zijn gemaakt. Maar dat doet er niet toe, zo blijkt uit de reacties. Het lucht blijkbaar op, een ander verketteren – ook was ie dan op de foto vorig jaar zomer in groepsverband aan het hardlopen.”

‘Als de binnenblijfpolitie nou eens wat meer op zichzelf let. Plak een sticker op je voorhoofd om jezelf te eren, of knutsel een medaille als beloning’

“Van 24/7 binnenblijven, wordt slechts een enkeling gelukkig. Ik snap het dat je eens (of twee keer) per dag een frisse neus gaat halen, of je nou wel of geen hond hebt. Ik snap het, dat je aan de andere kant van de tuin even bij kletst met je ouders. Zo’n gesprekje kan jou en je ouders er doorheen slepen. Zeker: binnenblijven is iets anders dan stervend op een IC liggen, maar laten we nou ook niet doen alsof het een eenvoudige opgave is.”

Lees ook
‘Coronacrisis blijkt stok om mee te slaan voor vechtscheidende ouders, hoe triest’

“Dus als de binnenblijfpolitie nou eens wat meer op zichzelf let. Plak een sticker op je voorhoofd om jezelf te eren, of knutsel een medaille als beloning. Misschien zitten die dochters wel bij hun ouders in de tuin, omdat een van de twee niet lang meer te leven heeft. En misschien staat die man wel in de rij van de bouwmarkt, omdat zijn vrouw bijna is uitgerekend en de kinderkamer echt af moet. En misschien wandelt zij van overkant wel drie keer per dag, omdat ze anders depressief raakt. Zeventien miljoen mensen krijg je niet perfect gehoorzaam. Maar als ik zo om me heen kijk, zijn we een heel eind – koester dat.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: iStock