Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Schaamteloos lachen om de dreiging aan Rutte’s adres, waar gaat het heen met dit land?’

Hester: ‘Schaamteloos lachen om de dreiging aan Rutte’s adres, waar gaat het heen met dit land?’

Hester: ‘Schaamteloos lachen om de dreiging aan Rutte’s adres, waar gaat het heen met dit land?’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Doe mij maar het kneuterige beeld van Rutte op een fiets

Ik vind het wel wat hebben, dat beeld van (demissionair) minister-president Mark Rutte op zijn fietsje door de binnenstad van Den Haag. Hoe anders is dat elders in de wereld? Toevallig las ik gisteren een Instastory van Miljuschka Witsenhausen. Een volger vroeg haar hoe Mexico Stad is. ‘Wij hadden altijd iemand van het leger bij ons. Een verkeerde afslag kan fataal zijn’, was haar antwoord. Ik moest er niet aan denken daar te zijn en te moeten leven met die dreiging, hoe mooi zo’n stad dan ook is en hoe lekker je er ook kunt eten. Nee, doe mij maar het kneuterige beeld van Rutte op een fiets.

Het maakt ze geen hol uit wie de trekker overhaalt

Het lijkt erop dat we dit voorlopig niet meer gaan zien. Rutte wordt serieus bedreigd, zo meldt De Telegraaf vandaag na informatie van goed ingevoerde bronnen. En als doelwit van een aanslag of ontvoering kun je de fiets maar beter in de schuur later staan, daar hoef je geen raketgeleerde voor te zijn. Er zijn spotters in de omgeving van de VVD-leider gesignaleerd. Spotters die dan weer gelieerd zijn aan de Mocro-maffia. ‘Oh boy’, dacht ik toen ik dat las. ‘Dit is natuurlijk koren op de molen van talloze landgenoten.’ Zij hebben zich de afgelopen zo laten verteren door haat jegens de politiek, dat het ze geen hol meer uitmaakt wie de trekker overhaalt; áls het maar gebeurt.

Wat kun je hier ook maar een beetje grappig aan vinden?

Met het lood in mijn schoenen opende ik de eerste reacties onder het bericht op social media en daar druppelde de ellende binnen: Begrip voor de dreiging, de wens dat het gaat lukken, hoongelach, grapjes, aanmoedigingen: you name it. We kunnen ons wel zo geciviliseerd voordoen met onze gekamde haartjes en aangeharkte voortuintjes, maar een schrikbarend groot deel van de bevolking mist werkelijk iedere vorm van fatsoen. Wat kun je er ook maar een beetje grappig aan vinden, aan deze situatie? Het is om te janken of je iemand beleid nou wel of niet goedkeurt.

Het is allemaal even schaamteloos

Op Facebook zie je mensen met naam en toenaam reageren. Foto’s van de kinderen gewoon openbaar, werkgever bij naam genoemd en ondertussen probleemloos ‘Wat men zaait…’ of ‘Geen probleem toch?’ tikken. Op Twitter lijkt men het net iets slimmer aan te pakken; reageren doen ze daar bij voorkeur onder een vage naam voorzien van een stel cijfers met een profielfoto van een parkiet of grafsteen. Het is allemaal even schaamteloos, het één alleen iets laffer dan het ander.

Waar gaat het heen met dit land?

Zoals mensen destijds moesten melden dat ze Peter R. de Vries dan wel een lul vonden, maar hem dit niet gunden, hoef je nu ook niet goed te praten dat Mark Rutte momenteel moet vrezen voor zijn leven. De toeslagenaffaire, Groningen, zijn eeuwige weglachen, de nu al maanden durende formatie, het coronapaspoort: je mag ervan vinden wat je wil; het hoort op geen enkele manier iemands dood te vergoelijken.

‘Waar gaat het heen met dit land’: Ik heb een enorme hekel aan dat soort pathetische en generaliserende uitspraken. Maar het was wel mijn enige gedachte toen ik door de intens domme reacties scrolde vanmorgen. Waar gaat het heen met dit land?

Ik ga nog maar een kop koffie inschenken…