Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester: ‘Ruud ten Wolde bewijst: social media kan ook verbinden’

Hester: ‘Ruud ten Wolde bewijst: social media kan ook verbinden’

Hester: ‘Ruud ten Wolde bewijst: social media kan ook verbinden’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Met Ruud bedoelde hij Ruud ten Wolde

‘Kan ik je nog even bellen’, appte mijn beste vriend me zaterdagavond. Nu ik zwanger ben lig ik er nogal vroeg af, dus hij polste eerst even of ik niet al sliep. Mijn BFF belde me niet voor iets vrolijks, dat voelde ik meteen. Er was net een teams-meeting geweest met collega’s, vertelde hij. “Het gaat niet goed met Ruud”, hoorde ik aan de andere kant van de lijn zijn verdrietige stem zeggen.

Met Ruud bedoelde hij Ruud ten Wolde, verslaggever bij RTL Boulevard. Ik kende Ruud ook, maar dan “van Twitter”, van zijn tweets over zijn poezen Guus en Finn en van zijn summiere berichtgeving over zijn ziekte, want Ruud had kanker. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het om een soort verkoudheid ging, want Ruuds tweets waren vrijwel altijd positief. En ontzettend grappig. Verre van in de lijn der verwachtingen van iemand die steeds maar weer onderuit geschopt werd door die genadeloze ziekte in elk geval.

Gecondoleerd was trending

Die nacht sliep ik slecht, ik droomde over Ruud. ’s Nachts checkte ik het Twitteraccount van Ruuds zus Sanne. Het was er stil. Ik durfde er niet aan te denken wat er zich bij hen, in die familie afspeelde. Ik deed het toch. ’s Ochtends werd ik wakker met een zwaar gemoed. Ik stortte me op het leegruimen van onze kasten want deze week start de verbouwing van de bovenverdieping. Mijn telefoon kwam ergens onder de stapels kleding terecht, pas uren later vond ik ‘m weer. ‘Gecondoleerd’ was trending en de tranen sprongen in mijn ogen.

Lees ook
Hester: ‘Maak anticonceptie nou gewoon gratis’

Het idee van licht uit, spot aan, óp Twitter

Ruud was overleden, 29 jaar pas. Een paar dagen eerder was er een actie op Twitter geweest. Onder de hashtag #ZiekVeelLiefdeVoorRuud hadden vele duizenden meelevenden hem om 19.30 uur met lieve woorden een hart onder de riem gestoken. En alsof de actie erom vroeg was die avond De Grote Facebook Lockdown – beetje het idee van licht uit en spot aan, óp Twitter. Het ontroerde me dat er zoveel mensen zo hun best deden Ruud met een warme tekst een beetje liefde te geven. Hem te laten weten dat hij er voor hen toe deed, ondanks dat hij het gros nog nooit ontmoet had.

Ik kan niet wachten het te lezen

Social media is niet alleen maar ongenuanceerd een mening verkondingen en elkaar de huid vol schelden, integendeel. Social media kan ook verbinden. Het is een riool waar de grootste ratten in kruipen, maar ook een plek waar zoveel moois gebeurt. Waar vriendschappen en zelfs relaties ontstaan en fijne gesprekken gevoerd worden. Waar wordt gecrowdfund als dat nodig is, een luisterend oor wordt geboden of concrete hulp wordt gegeven. Het is de digitale maatschappij die ik soms hartgrondig vervloek, maar waar ik ook zoveel van hou.

We rouwen er nu om iemand die ons liet zien dat het leven omarmd dient te worden óók als het je een drol op een bordje presenteert. Ruud had nog lang niet mogen gaan, punt. Het is aan ons om hem een beetje “hier te houden” door zijn positiviteit te laten voortleven. Op 19 oktober verschijnt Ruuds boek Ziek Gelukkig. Ik kan niet wachten het te lezen.