Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Hester over ‘wappies’: ‘Ja hoor, in haar omgeving valt iedereen dood neer of worden mensen blind’

Hester over ‘wappies’: ‘Ja hoor, in haar omgeving valt iedereen dood neer of worden mensen blind’

Hester over ‘wappies’: ‘Ja hoor, in haar omgeving valt iedereen dood neer of worden mensen blind’

Hester Zitvast (44) is freelance journalist, moeder van drie kinderen (20, 17 en 7 – en zwanger van de vierde). Door haar Twitter-verslaving zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze vaak wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze die opinie. Daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Nogal wat reacties misten iedere vorm van fatsoen

Eerlijk? Nee, ik heb ze niet allemaal gelezen, de reacties op mijn column over Doutzen Kroes. Onbegonnen werk en daarbij: nogal wat reacties misten iedere vorm van fatsoen en daar houdt een gesprek bij mij dan ook wel op. Kom met steekhoudende argumenten, een nette toon en je hebt met mij een fijne discussie. Maar alleen neerpennen dat ik ‘vastzit in mijn gedachten’ (grapjes met mijn achternaam blijven voor anderen blijkbaar een soort stand-up comedy) of een nep-journalist ben, daar kan ik niets mee. En ook niet met het seksistische berichten dat mijn mening ongetwijfeld door de overgang komt  – dat gaat nogal lastig als je 25 weken zwanger bent.

‘Dit is niet uit mijn duim gezogen’

Wappiegedrag vertoont een patroon. Er wordt hoog van de toren geblazen met een bericht. Bijvoorbeeld ‘vaccinaties bevatten gentherapie’. Dan worden er veelal intens vage filmpjes bij gedeeld, 99 van de 100 keer buitenlands. Daar is geen touw aan vast te knopen en hoor je geen wetenschapper-vrij-van-enige-smet spreken. Dan komt de wappie met eigen ervaringen. Zo dook gisteren naamgenoot Hester in mijn FB-inbox. Zij heeft mensen (let op: meervoud) in haar kennissenkring in die een paar uur na vaccineren een hartaanval kregen. Daarnaast kent ze een vrouw die door vaccineren blind is geworden, een 12-jarige die verlamd én blind is geraakt en haar buurvrouw is een dag na de prik dood neergevallen. ‘Dit is niet uit mijn duim gezogen’, voegt ze toe, waar je uit zou kunnen opmaken dat ze de onwaarschijnlijkheid ervan zelf ook wel aanvoelt.

Lees ook
Hester: ‘Maar Doutzen, jouw Sunnery stelt QR-codes dus wel verplicht?’

De naam van zijn huisarts noemt Fokko niet

Vanmorgen werd ik verrast door Fitboy Fokko, in mijn Insta DM. Fokko’s huisarts had hem gezegd dat vaccins gentherapie bevatten. Ik zat direct op het puntje van mijn stoel. Die huisarts wil ik spreken, interviewen! Want als dat écht zo is, heb ik een goed verhaal in handen. Prijswinnend materiaal misschien wel. Ik vroeg Fokko dus om de naam van zijn huisarts. Fokko noemde allemaal andere namen. Van Theo Schetters, bijvoorbeeld, een immunoloog en vaccinscepticus die enerzijds klaagt dat de mainstreammedia (MSM) niet met hem wil praten en anderzijds een mediapauze heeft ingelast. (?) Collega’s noemen zijn ongefundeerde claims heel schadelijk, vooral omdat je ze als ‘gewoon publiek’ niet zomaar kunt weerleggen. Ook komt Fokko met Berber Pieksma, een huisarts die door de Inspectie Gezondheid & Jeugd op de vingers is getikt. En daarna met Sucharit Bhakdi, een Thais-Duitse dubieuze microbioloog die het nogal goed doet in de alternatieve media. Weinig betrouwbare namen dus. En de naam van zijn huisarts? Die noemt Fokko niet en dat heeft maar één reden. Fokko’s huisarts heeft helemaal niet gezegd dat vaccins gentherapie bevatten.

Het is een goede zaak dat de politiek dit punt op de agenda zet

Wappies zijn leugenaars. There, I said it. Ze gaan heel goed op onwaarheden en zitten in zo’n neerwaartse spiraal en in zo’n gevaarlijke bubbel dat ze geen oog meer hebben voor wat wel klopt. Voor wat wél waar is. Ik word beticht van haat, van verdelen van de maatschappij en van het niet respecteren van andermans mening. Voor het verdelen van de maatschappij mogen jullie bij wappies aankloppen. Wat ik niet respecteer en accepteer, is de almaar toenemende vervuiling van betrouwbare informatie door waanzin van waanzinnigen als Fokko. Als Hester (mijn naamgenoot). Het is dan ook een goede zaak dat de politiek dit punt nu eens echt op de agenda lijkt te gaan zetten. Fake-news is doodeng.